TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Konzílium odborníkov prehovorilo. Kritizuje nové opatrenia a hovorí o vplyve politiky

TASR10.12.2021., 11:05h
Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s aktuálnou epidemickou situáciou. V spoločnom vyhlásení, ktoré zaslalo TASR, uviedlo, že súbor prijatých opatrení vnímajú odborníci ako politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori.
Lajkuj Brainee.sk na

„Naše návrhy obsahovali motivačné zvýhodnenie očkovaných, no zároveň zohľadňovali zlú epidemickú situáciu. Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo. Rovnako nenavrhovalo ani zákaz rodinných návštev,” uviedli s tým, že pri rozsiahlom uvoľňovaní nie je takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný.

V súvislosti s očakávaným nástupom ďalšej vlny pandémie spôsobenej omikron variantom nového koronavírusu apelujú na veľkú opatrnosť. Priveľké uvoľňovanie opatrení pri nízkej zaočkovanosti Slovenska proti ochoreniu COVID-19 považujú odborníci za veľmi rizikové.

​Očkovanie naďalej považujú za najúčinnejší spôsob ochrany pred ochorením. Pripomenuli, že Slovensko, na rozdiel od mnohých krajín sveta, má zatiaľ vakcínu pripravenú a dostupnú pre každého.

Vladimír Lengvarský TASR/Jakub Kotian

Prípadné uvoľňovanie opatrení sa bude týkať očkovaných a prekonaných

Prípadné ďalšie uvoľňovanie opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa bude týkať očkovaných a prekonaných. V piatok to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). O tom, akým spôsobom sa ešte bude riešiť situácia okolo vianočných sviatkov, bude diskutovať vláda budúci týždeň na svojom zasadnutí.

Predchádzať mu bude stretnutie s odborníkmi. Lengvarský však hovorí, že počet pacientov v nemocniciach je stabilný.
Štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz doplnil, že najzávažnejšie a akútne diagnózy pacientov sa naďalej riešia.

Pripustil, že odkladanie liečby niektorých diagnóz môže spôsobiť určité škody. Zdôraznil, že v špecializovaných ústavoch sa naďalej realizuje diagnostika aj liečba pacientov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:12