TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Konzílium odborníkov v tom má jasno. Navrhuje predĺžiť lockdown až do 16. decembra

TASR05.12.2021., 10:19h
Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown o ďalších sedem dní, teda do 16. decembra.
Lajkuj Brainee.sk na

Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

Zníženie mobility je podľa Konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19. Rezort zdravotníctva konštatuje, že epidemická situácia sa na Slovensku, desať dní od zavedenia lockdownu, viditeľne nezlepšila.

„Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10.000 pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 osciluje okolo úrovne 3400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38 percent,” uvádza Eliášová.

Zdravotné sestry ošetrujú pacienta s ochorením Covid-19 TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP

​Pripomína, že na uvoľňovanie opatrení pre očkovaných ľudí a pre tých, ktorí prekonali ochorenie, bol podmienkou pokles nových prípadov. Nemocnice prijmú denne 375 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 25 pacientov viac, než bol denný priemer pred týždňom, poukazuje ministerstvo. Dodáva, že výrazne rastú príjmy pacientov v nemocniciach v Trenčianskom, Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Dobrou správou je podľa MZ nárast záujmu o prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovanosť dospelej populácie aspoň prvou dávkou vakcíny je 58 percent. „Práve očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19,” podotkla Eliášová s tým, že v novembri bolo do nemocníc prijatých 10.300 pacientov, z toho 8400 nezaočkovaných.

Vláda uplynulý týždeň zaviedla pre zlú pandemickú situáciu v krajine a vysoký počet hospitalizovaných ľudí v nemocniciach lockdown. Vládny kabinet avizoval, že po desiatich dňoch dôjde k prehodnoteniu opatrení.

Kollár tvrdí, že opatrenia by mali byť ešte pár dní

Lockdown mal byť už od začiatku tvrdší a školy sa mali zavrieť. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii TA3 V politike. K predĺženiu lockdownu sa vyjadrí, až keď si vypočuje návrhy konzília odborníkov.

Boris Kollár Boris Kollár TASR/P. Neubauer

​Zároveň súhlasí s dlhším lockdownom o pár dní, aby sa pred Vianocami uvoľnili opatrenia a obchody či prevádzky sa mohli otvoriť. Opatrenia musia byť podľa neho predvídateľné. Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) s lockdownom súhlasí, ak ho odporúčajú odborníci, no musí podľa neho dôjsť k odškodneniu.

„Najprv si vypočujem návrhy. Ale mám za to, že radšej by sme mali hneď zavrieť školy, uzavrieť to na pár dní ešte, a potom to pred Vianocami pustiť, aby sme nezdecimovali ekonomiku, aby sme nezničili celý priemysel v službách, cestovnom ruchu, gastre či malých obchodoch,” povedal.

​Ak odborníci navrhujú aj zavretie škôl v rámci lockdownu, Blanár by bol za. Lockdown má byť podľa neho pre všetkých, lebo aj očkovaní šíria nákazu. Ani Kollár nechce robiť rozdiely medzi očkovanými a neočkovanými. Kollára mrzí, že SaS zablokovala zatvorenie škôl, pretože tam vidí ohniská nákazy.

Blanár kritizuje, že vláda pošle materiál do parlamentu, hoci na ňom nie je dohodnutá a následne sa háda koalícia medzi sebou. Smer-SD ani Sme rodina nepodporujú povinné očkovanie. „Nikdy nebudem hlasovať za to, aby sme zaviedli akékoľvek povinné očkovanie,” reagoval Kollár.

SaS nechce podporiť ďalší lockdown bez výhod pre očkovaných

k v novom návrhu na pokračovanie lockdownu nebudú výhody pre zaočkovaných, SaS takýto lockdown z veľkej časti nepodporí. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Naďalej odmieta plošné zatváranie škôl. Nechce, aby regionálni hygienici plošne zatvárali školy v celých okresoch.

Tvrdí, že sa ich snaží kontaktovať a ukazovať im dáta. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický podporuje lockdown, ak ho žiadajú odborníci, no mal by byť čo najkratší.

„Vypočujeme si ten návrh, ale ako povedal predseda, my budeme podporovať lockdown, ktorý bude zvýhodňovať očkovaných a prekonaných. Ak tam nebudú výhody pre zaočkovaných, tento lockdown nepodporíme z veľkej časti,” vyhlásil Gröhling s tým, že ešte sa nevie, či bude SaS návrh na vláde vetovať. Chcú zistiť postoje koaličných partnerov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:01