Martina Voľanská
StoryEditor

Spoliehali sa na štát, očkovaciu kampaň nakoniec organizovali sami. V Bardejove sa zmobilizovali mladí ľudia

bed26.11.2021., 18:00h
Boj s pandémiou sa rozhodli nakopnúť mladí, budúcnosť krajiny. Konkrétne ide o členov mládežníckeho parlamentu v Bardejove, ktorí suplujú štát.
Lajkuj Brainee.sk na

V piatok a sobotu prebieha očkovacia kampaň v Bardejove, ktorý sa, rovnako ako zvyšok Slovenska, pasuje s katastrofálnymi pandemickými číslami. Mestský mládežnícky parlament zorganizoval lokálnu kampaň, ktorá má za úlohu zvýšiť počty očkovaných v okrese.

Súčasťou kampane sú videá, plagáty a výzvy v rozhlasoch v dedinách aj na stredných školách. Kampaň podporil aj Prešovský samosprávny kraj vyslaním mobilnej očkovacej jednotky.

V snahe zlepšiť kritickú situáciu v okrese, sa mládežnícky parlament rozhodol zorganizovať mediálnu kampaň, ktorá prebieha na sociálnych sieťach, prostredníctvom plagátov, cez rozhlasy na školách a okresných obciach.

,,Nenechajte si vziať tie najvzácnejšie chvíle s tými najbližšími'' - to je hlavné heslo kampane, ku ktorému vytvorili aj reklamné video zobrazujúce tie najkrajšie chvíle rodiny pri štedrej večeri. Ďalšie heslá ako ,,Už prestávame vládať a nevieme sa ubrániť slzám'' sú z Listu zdravotníkov verejnosti a je na nich postavená plagátová časť kampane.

Spoliehali sa na štát, očkovaciu kampaň nakoniec organizovali sami. V Bardejove sa zmobilizovali mladí ľudia Martina Voľanská

„Dlho sme váhali, či sa máme vôbec púšťať do témy očkovania, keďže v prvom rade je to povinnosť štátu. Spoliehali sme sa na to. Keď sa však situácia začala zhoršovať a videli sme, že situácia v našom okrese stagnuje, rozhodli sme sa, že nie je na čo čakať. Hybným momentom bola výzva zdravotníkov začiatkom novembra, ktorí adresovali spoločnosti veľmi vážny list,“ hovorí spoluorganizátor Jakub Boruv. Dodal, že kvôli pandémii sú aktivity parlamentu zablokované, a to ich taktiež nakoplo zmobilizovať sa.

​Kapacita očkovacieho centra je 300 ľudí, v piatok popoludní sa tvoril pred obchodným centrom, kde očkovali, dlhý rad. Očkuje sa dva dni, organizátori očakávajú, že zaočkovať sa príde 400 - 500 záujemcov, čo považujú za dobré číslo. Ak sa kapacity naplnia, prípadne prekročia limit, sú pripravení s očkovaním pomáhať aj ostatné víkendy.

Spoliehali sa na štát, očkovaciu kampaň nakoniec organizovali sami. V Bardejove sa zmobilizovali mladí ľudia Martina Voľanská

Prispeli skutočne všetci

Miestni podnikatelia sa rozhodli pomôcť a zabezpečiť bezplatnú prepravu taxíkom dôchodcom z okolitých obcí. Práve dôchodcovia sú rizikovou skupinou. Posledné dni odborníci radia zaviesť povinné očkovanie proti covidu pre ľudí nad 60 rokov. Mladí oslovili aj všetkých starostov okolitých obcí. Plagáty s výzvami i termínom očkovania sú na poštách, potravinách a iných verejne prístupných miestach okolitých dedín, no obyvatelia sa s informáciou o očkovaní môžu stretnúť aj v obecnom rozhlase.

Aj keď celú kampaň zorganizovali iba 16-roční stredoškoláci, nevyhli sa vlne nenávisti na internete v komentároch. Ale keďže ide o aktivitu, ktorá môže zachrániť ľudské životy obyvateľov okresu Bardejov, tieto názory ich neodradili od organizácie očkovania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:54