TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Rozhorčená prezidentka Čaputová: Sme najhorší na svete, potrebujeme prestať síriť bludy a tliachať o covide

Miroslav Kamody23.11.2021., 10:35h
Návšteva vyčerpaných zdravotníkov prezidentku nenechala chladnou. Celému Slovensku adresovala tvrdé slová.
Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila nemocnicu s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Návšteva vyčerpaných zdravotníkov ju však nenechala chladnou. Počas krátkeho vyjadrenia sa poriadne rozhorčila a nezodpovedným Slovákom odkázala tvrdé slová.

„Prehrávame. Prehrávame boj s covidom, a to hlavne v tom zmysle, že sme najhorší na svete v počte novonakazených ľudí na milión obyvateľov,” povedala. Pokračovala, že sama nevie, čo viac ešte musíme vidieť a počuť, ako preplnené nemocnice, ľudí zomierajúcich na pľúcnej ventilácii, aby sme zmenili prístup. 

„Čo viac treba vidieť, ako vyčerpaný zdravotnícky personál. Čo viac treba vidieť, ako ľudí, ktorí zomieraj s inými diagnózami, pretože sa na nich jednoducho kapacitne nedostalo. Čo viac treba počuť, ako to, že sme najhorší na svete.” Podľa prezidentky je to absolútne alarmujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová TASR/M. Baumann

„To, čo potrebujeme, je prestať šíriť bludy o covide a tliachať bludy o covide a počúvať odborníkov.” Pripomenula odporúčanie konzília, že potrebujeme obmedziť mobilitu a zaviesť lockdown. Aj keď ide podľa Čaputovej o nepopulárne opatrenie, momentálne je ale „absolútne nevyhnutné”.

„Žiaľ, je to opatrenie, ktoré sa musí dotknúť všetkých. Očkovaní, neočkovaní, zodpovední alebo akokoľvek. Sme na tom tak zle, že takéto opatrenie, ktoré odborníci odporúčajú, sa musí dotknúť všetkých.” Ako prezidentka dodala, je to podľa nej nefér voči ľuďom, ktorí sa chovali zodpovedne, dodržiavali opatrenia a vakcinovali sa.

„Ja dúfam, že keď toto najhoršie pominie, práve toto a ich zodpovedný prístup bude môcť byť zohľadnený. Počúvajme odborníkov, pretože obrázky, ktoré som teraz v ružinovskej nemocnici videla, boli tragické, boli hrozné.” Je pre ňu nepochopiteľné, že aj napriek veľkej obety zdravotníkov sú napádaní a osočovaní.

„Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem. Ako je možné, že v súčasnej situácií, keď zomierajú ľudia, aj na základe bludov na covid, ešte stále tu máme nenávisť voči tým, ktorí nás zachraňujú. Toto považujem za absolútne nefér. Moja nekonečná vďaka a úcta patrí každému jednému zdravotníkovi, ktorý sa snaží pomáhať,” povedala na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:49