IndiaDreamstime
StoryEditor

Koronavírus vo svete: Čína bojuje s deltou, India púšťa do krajiny turistov. 79% dospelej populácie je zaočkovaných

TASR15.11.2021., 09:17h
Čína zápasí s najväčším šírením koronavírusového variantu delta. Ukazujú to čísla oznámené v pondelok. Ľudia cestujúci z mesta Ta-lien, kde prípady tejto nákazy pribúdajú rýchlejšie než inde v krajine, musia v okolitých oblastiach dodržiavať prísnu karanténu.
Lajkuj Brainee.sk na

Čínske úrady oznámili, že v nedeľu 14. novembra bolo zistených 32 nových lokálne prenesených infekcií s potvrdenými príznakmi a väčšina z nich v severovýchodnom meste Ta-lien. Celkový počet lokálnych prípadov delty od 17. októbra je 1308, vypočítal Reuters na základe oficiálnych údajov. Toto číslo prekročilo počet 1280 lokálnych prípadov z letného šírenia delty.

Súčasný výskyt variantu delta je tak dosiaľ najväčší v Číne, postihol 21 provincií, regiónov a miest. Hoci je tento výskyt menší než v mnohých iných krajinách, čínske úrady rázne zakročujú, aby zabránili ďalšiemu prenosu delty, keďže vláda sa drží politiky nulovej tolerancie voči nákaze.

Približne desiatim regiónom sa počas najnovšieho výskytu delty podarilo v zárodku zastaviť šírenie do niekoľkých týždňov, a to vďaka urýchlenému zavedeniu komplexného súboru obmedzení. Úrady napríklad dôkladne trasovali kontakty, uskutočnili mnoho kôl testovania obyvateľov v rizikových oblastiach, zatvorili voľnočasové a kultúrne zariadenia a obmedzili turizmus aj verejnú dopravu.

​Mesto Ta-lien so 7,5 miliónmi obyvateľov však stále zápasí s týmto variantom koronavírusu. Prvých lokálne nakazených pacientov s príznakmi v súčasnom výskyte delty hlásili 4. novembra - priemerne tam hlásia 24 nových lokálnych prípadov denne, čo je viac než v akomkoľvek inom čínskom meste, vypočítal Reuters.

Niekoľko miest v okolí Ta-lienu, napríklad Tan-tung, An-šan a Šen-jang, oznámilo, že ľudia prichádzajúci z Ta-lienu musia ísť na 14 dní do karantény v centralizovaných zariadeniach, až potom sa môžu voľne pohybovať. Toto opatrenie je neobvykle opatrné.

Očkovacia veľmoc

India začala od pondelka vpúšťať do krajiny zahraničných turistov prichádzajúcich pravidelnými komerčnými letmi, ktorí sú plne zaočkovaní proti koronavírusu. Ide o najnovšie uvoľnenie obmedzení v súvislosti s koronavírusom po tom, čo v krajine klesol počet prípadov nákazy a stúpol počet zaočkovaných.

​Turisti prichádzajúci do Indie musia byť plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, držať sa všetkých protokolov a musia mať negatívny test na koronavírus v rozpätí 72 hodín od svojho letu, uviedlo indické ministerstvo zdravotníctva.

Mnoho turistov sa bude musieť podrobiť testu na covid-19 aj po príchode do Indie na letisku. Cestujúci z krajín, ktoré s Indiou uzavreli dohodu o vzájomnom uznávaní očkovacích certifikátov, napríklad USA, Británia i mnohé ďalšie európske krajiny, budú môcť z letiska odísť bez testu.

India povolila vstup zahraničným turistom do krajiny prvýkrát od marca 2020, keď v rámci boja proti pandémii uvalila jeden z najprísnejších lockdownov na svete, pripomína AFP.

Uvoľnenie obmedzení prichádza v čase výrazného poklesu nových prípadov nákazy, keď počet denných infekcií sa už vyše mesiaca pohybuje pod 10 000. India plánuje na podporu cestovného ruchu vydať do marca budúceho roka aj 500 000 bezplatných víz.

India je s 35 miliónmi zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom druhou najhoršie postihnutou krajinou sveta po USA, píše AP. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v súčasnosti je počet aktívnych prípadov 134 096, čo je najmenej za uplynulých 17 mesiacov.

Zhruba 79 percent dospelej populácie Indie dostalo najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu a 38 percent je plne zaočkovaných.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:33