Opatrenia pre zaočkovaných sa v čiernych okresoch zmiernia. Budú môcť jesť v reštauráciách, oznámil HegerTASR/Martin Baumann
StoryEditor

AKTUÁLNE Zaočkovaní budú môcť jesť v čiernych okresoch v reštauráciách, neprispôsobivých čakajú postihy, oznámil Heger

ros09.11.2021., 07:52h
Vláda sa zároveň dohodla na sprísnení postupov proti podvodníkom. Ak osoba napríklad urazí zdravotníka či sfalšuje covidpass, hrozí jej pokuta až 1000 eur.
Lajkuj Brainee.sk na

Počty nakazených prudko stúpajú, Slovensko sa farbí načierno. To napísal na svojom Facebooku premiér Eduard Heger. Snaží sa preto motivovať ľudí k očkovaniu, napríklad aj tým, že zmierna opatrenia pre očkovaných. 

Na koaličnej rade sa poslanci zhodli, že očkovaní a tí, čo prekonali covid, budú v čiernych okresoch môcť navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Samozrejme, že za pravidelných kontrol dodržiavania opatrení. 

"Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby," uviedol premiér. Okrem toho plánujú poslanci na koaličnej rade hlasovať aj o týchto bodoch:

  • Ak sa osoba odmietne preukázať Covidpassom a svojou totožnosťou, tak prevádzkovateľ/organizátor bude mať povinnosť jej odmietnuť vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.
  • Ak osoba poruší opatrenia vydané ÚVZ, tak prevádzkovateľ/organizátor bude mať právo vykázať ju z priestoru alebo podujatia.
  • Úrad verejného zdravotníctva a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik.
  • Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje Covidpass, tak sa zvýši bloková pokuta na 1000 eur.
  • Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov Covidpass.
  • Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady.
  • Pandemická PN by mala byť na úrovni štandardnej PN.
  • Povinné očkovanie pre vybrané skupiny zatiaľ nebudeme zavádzať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:36