Nahrávky z poľovníckej chaty sa vyšetrujú. Policajti, ktorí ich mohli vyniesť pôjdu na detektor (ilu)TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nahrávky z poľovníckej chaty sa vyšetrujú. Policajti, ktorí ich mohli vyniesť, pôjdu na detektor

TASR08.11.2021., 12:31h
Dočasný policajný prezident Štefan Hamran tvrdí, že policajti musia podstúpiť detektor lži.
Lajkuj Brainee.sk na

Na polícii už identifikovali skupinu ľudí, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty, na ktorých sú aj predstavitelia opozície. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) o tom informoval po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran doplnil, že daní policajti absolvujú test pravdovravnosti. Ich konanie prešetrí aj Úrad inšpekčnej služby.

Policajný prezident nepovažuje za pochybenie, že vyšetrovatelia pokračovali v odposluchoch aj po tom, ako nezaevidovali konanie súvisiace s prípadom pytliactva. „To, že sa zaznamenajú iné informácie, ktoré sú relevantné aj do iného prípadu, neznamená to, že sa musia zničiť,“ povedal Hamran. Odkázal na Trestný zákon.

Za bežnú prax Hamran označil aj to, že sa nepýta opäť súhlas sudcu. Dodal, že prípad pytliactva, ktorý bol oficiálnym dôvodom odposluchov, bol rozpracovaný ešte v októbri minulého roka. Člen výboru Marián Saloň (Smer-SD) však podotkol, že odposluchy sa začali realizovať až v júli.

Ako zdôraznil Krúpa, úniky zo spisov majú nielen politický, ale aj trestnoprávny dosah. „Ministerstvo vnútra v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom pracujú na nových opatreniach, ktoré by mali obmedziť únik takýchto informácií,“ informoval. Výbor sa uskutočnil v utajenom režime. Okrem šéfa polície bol prizvaný aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Vo viacerých médiách boli v októbri zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora G. Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora G.

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:52