Predseda SaS nepovažuje za správne, keď aj v čiernych okresoch, v ktorých sú podľa covid automatu najprísnejšie opatrenia, sú podniky zavreté.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Očkovaní môžu mať väčšiu slobodu aj v čiernych okresoch. Sulík predstavil tri návrhy, ako ju dosiahnuť

cho27.10.2021., 13:03h
Richard Sulík a Jana Bittó Cigániková navrhujú väčšie slobody pre očkovaných a aj ľudí, čo prekonali COVID Navrhujú zmeny v pravidlách.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia musia vnímať očkovanie proti koronavírusu ako vstupenku na slobodu. Vyhlásil to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Predstavil tri kroky, ktoré jeho strana po konzultácii s ministerstvom zdravotníctva navrhla, aby zvýhodnila očkovaných a ľudí, ktorí prekonali covid. Predseda SaS nepovažuje za správne, keď aj v čiernych okresoch, v ktorých sú podľa covid automatu najprísnejšie opatrenia, sú podniky zavreté.

„Kde je miera očkovania vyššia, tam koronavírus vyčíňa menej,“ vyjadril sa Sulík. Rovnako sa to podľa neho prejavuje aj v hospitalizáciách a úmrtiach. Očkovanie naozaj pomáha,“ podotkol.

Podľa Richarda Sulíka nie je správne, keď aj v čiernych okresoch, v ktorých sú podľa covid automatu najprísnejšie opatrenia, sú podniky zavreté. Sulík sa snaží presadiť to, aby sa aj tam zohľadňovalo očkovanie. Predstavil tri kroky, ktorými to chce dosiahnuť:

1. Úprava covid automatu tak, že ak majiteľ a personál sú zaočkovaní, tak pre zaočkovaných zákazníkov budú prevádzky otvorené aj v čiernych okresoch.

2. Aby boli ľudia, ktorí prekonali covid, v automate na rovnakej úrovni ako očkovaní.

3. Aby tam, kde je to možné, boli využívaní žolíci v maximálnej miere.

Budú mať očkovaní v čiernych okresoch väčšiu slobodu? (ilu) Budú mať očkovaní v čiernych okresoch väčšiu slobodu? (ilu) TASR/Lukáš Grinaj

Takzvaní žolíci sú prideľovaní jednotlivým okresom, ktoré dosiahnu očkovanosť ľudí nad 50 rokov vyššiu ako 65 percent.

Podľa šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej je s týmto návrhom všeobecná zhoda. Súhlasí s tým podľa nej aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a viaceré ministerstvá už pracujú na tom, aby sa zmeny mohli zaviesť do praxe a najmä kontrolovať.

V súčasnom týždni je na Slovensku čiernych okresov 10, v tom budúcom ich bude už 24.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:24