Štefana Ágha obviniliBrainee.sk
StoryEditor

Kauza zmeniek vrcholí: Kočnerov kamarát Štefan Agh spoznal svoj trest

TASR12.10.2021., 09:31h
Dostal trinásť rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Na 13-ročný trest odňatia slobody odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Štefana Á., obžalovaného v kauze falšovania dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný ani jeho obhajca Štefan Neszméry sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnili.

Zároveň obžalovanému uložil peňažitý trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Súd ho uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Voči verdiktu sa dá odvolať v zákonnej lehote. "Tento senát verí slovenským znalcom. Závery znalcov neboli spochybnené," zdôvodnil rozhodnutie rozsudku predseda trojčlenného senátu ŠTS. Pôvodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta navrhoval Štefanovi Á. 14 rokov odňatia slobody, ktoré si mal odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Vo veci sa pojednávalo takmer rok. Šanta ani právni zástupcovia TV Markíza sa zatiaľ nevyjadrili, či sa odvolajú.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Rozhodnutie nie je právoplatné. TASR/Jaroslav Novák

Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Šanta 22. júna minulého roku. Obžalovaný doteraz svoju vinu popiera. ŠTS ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek.

Šanta na poslednom pojednávaní zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako u odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.

Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:01