Na zozname rizikových krajín je ďalší štát. Nezaočkovaných čaká karanténa (ilu)TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Ďalší štát nás zaradil na zoznam rizikových krajín. Nezaočkovaných čaká karanténa

TASR11.10.2021., 13:32h
Výnimku majú plne zaočkované osoby či tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.
Lajkuj Brainee.sk na

Rumunsko v nedeľu (10. 10.) zaradilo Slovensko medzi rizikové krajiny, do tzv. červenej zóny. Okrem výnimiek tak po vstupe do krajín platí pre Slovákov povinnosť absolvovať 14-dňovú karanténu.

Výnimku z izolácie majú deti vo veku do 12 rokov, plne zaočkované osoby proti ochoreniu COVID-19 a osoby, ktoré ochorenie počas uplynulých 180 dní prekonali. Do karantény nemusia ísť ani cestujúci, ktorí sa v Rumunsku zdržia menej ako 72 hodín a preukážu sa negatívnym výsledkom testu. Ten musí byť vykonaný najneskôr 72 hodín pred nástupom (pre cestujúcich prostriedkami verejnej dopravy) alebo vstupom na územie štátu (pre tých, ktorí cestujú vlastnými prostriedkami).

Povinnosť karantény sa nevzťahuje ani na žiakov, rumunských občanov alebo občanov s bydliskom alebo pobytom mimo Rumunska, ktorí navštevujú školy a inštitúcie z Rumunska alebo mimo krajiny, ktorí dochádzajú denne a preukážu sa potvrdením. Výnimka tiež platí v prípade, že musia absolvovať skúšky alebo iné aktivity súvisiace so začiatkom či ukončením štúdia. Ak sú neplnoletí, platí výnimka aj pre ich sprevádzajúcich. Do karantény nemusia ísť ani osoby nachádzajúce sa v tranzite, "ak opustia Rumunsko do 24 hodín od vstupu do krajiny", priblížil rezort.

Na zozname rizikových krajín je ďalší štát. Nezaočkovaných čaká karanténa (ilu) Na zozname rizikových krajín je ďalší štát. Nezaočkovaných čaká karanténa (ilu) TASR/AP

Očkovaní to majú jednoduchšie

Pred vstupom do Spojeného kráľovstva nemusia zaočkovaní Slováci absolvovať test na ochorenie COVID-19. Sú však povinní otestovať sa deň po príchode do krajiny, pričom test treba objednať vopred. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na svojom webe.

Cestujúci, ktorí nie sú plne zaočkovaní, sa musia otestovať ešte pred cestou a po vstupe do Spojeného kráľovstva nastúpiť na desaťdňovú karanténu. "Rovnako tak si musia ešte pred cestou zakúpiť testy na druhý a ôsmy deň po príchode," priblížil rezort diplomacie.

Karanténu možno opustiť po získaní negatívneho výsledku testu, ktorý možno absolvovať na piaty deň pobytu v prípade, že aj výsledok testu z druhého bol negatívny. "Naďalej zostáva povinnosť absolvovať test aj na ôsmy deň," dodalo ministerstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:44