Fotograf Lukáš Gallo jazdí po južných Čechách a loví so svojím fotoaparátom búrky.Archív Lukáša Galla/
StoryEditor

Lovec búrok Lukáš kvôli záberu precestuje stovky kilometrov. Som celkom blázon, čakám do chvíle, až keď je priamo nado mnou

iDnes.cz22.07.2024., 13:30h

Fotograf Lukáš Gallo jazdí po južných Čechách a loví so svojím fotoaparátom búrky. Podarilo sa mu zachytiť úder blesku do hladiny rybníka alebo vzácne Kelvin-Helmholtzove oblaky.

Lajkuj Brainee.sk na

Pozrie na meteoradary, zbalí veci, sadne do auta a vyráža. V počasí, kedy by väčšina ostatných ľudí nevystrčila nos z domu – lovec búrok, 37-ročný Lukáš Gallo - povolaním montážny robotník na veľkých žeriavoch v Nemecku, zachytáva hrozné mračná a blesky na svoj fotoaparát. V rozhovore pre iDnes.cz ho vyspovedal Petr Lundák. 

Každý fotograf má svoju najvydarenejšiu fotku. Aká je tá vaša?

Určite to bude zachytený blesk, ktorý udrel na hladinu Dehtářa. Myslím si, že dobrých fotiek počasia mám viac. Napríklad také vlnky, ktoré vytvorili mraky. Hovorí sa tomu Kelvin-Helmholtzove oblaky. Tá fotka potom obletela celý svet, vyšla v mnohých novinách, serveroch a televíziách.

image

Extrémne počasie drtí svet. Stovky ľudí z odrezaného talianskeho mesta ratovali vrtuľníkmi, na Sibíri bolo takmer 40 stupňov

Ako ste sa vlastne na fotenie búrok dostali?

Začalo to náhodou. Bol som na Novom Zélande na dovolenke, kde nie sú búrky také časté. Videl som tam obrovský shelf cloud a hovoril som, že je to zaujímavé a že by som si to niekedy rád odfotil. Keď som prišiel domov, začal som si búrky fotiť len tak pre seba. Bavilo ma to a začal som sa o to viac zaujímať.

Vychádzate loviť búrky len v južných Čechách, alebo aj niekam ďalej?

Najďalej som fotil pri Řípe, ale väčšinou jazdím len po juhu. Za väčšími búrkami už má zmysel vyraziť aj niekam ďalej, niekedy najazdím aj cez dvesto kilometrov.

Nehovoria vám doma, aby ste nikam nejazdili, že je to predsa len nebezpečný koníček?

Samozrejme, že áno a stále. (smeje sa) Všetci sa toho boja. Ja som celkom blázon, čakám do poslednej chvíle, až keď je búrka priamo nado mnou. Medzi ostatnými fotografmi sa hovorí, že najlepšie je fotoaparáty a statívy zbaliť v okamihu, keď začína pršať. Ale to ja tam ešte stojím.

Čo si musí človek zaobstarať, aby mohol dobre zachytiť blesk?

Mám širokouhlý objektív, inak keď je búrka ďaleko, tak používam niekoľko teleobjektívov na priblíženie. Keď je už tma, tak nastavím fotoaparát na dlhšiu expozíciu, väčšinou okolo dvadsaťpäť sekúnd na jednu snímku. Potom fotím jednu fotku za druhou. A na denné snímky som si zaobstaral špeciálny trigger, ktorý nasadím na miesto blesku a káblom spojím s telom fotoaparátu. Ono to potom postráži, že keď správne nastavíte foťák, ten to ten blesk vie automaticky zachytiť.

image

Najviac si Lukáš Gallo váži snímku, na ktorej sa mu podarilo zachytiť úder blesku do hladiny rybníka Dehtář.

Archív Lukáša Galla/

Bavili sme sa o vašej najlepšej fotke. Máte ešte nejakú vysnívanú snímku, ktorú by ste chceli zvečniť?

Máme chalupu vo Vlhlavoch na Českobudějovicku a už som párkrát videl, ako blesk udrel priamo do stredu dediny, kde je rybník. Tak túto fotografiu asi už rok naháňam a čakám, kedy to sem zase udrie. Celkovo mať úder blesku do niečoho konkrétneho – stromu, veže a tak ďalej – je pecka.

Vaše fotky sa objavujú v médiách. Dá sa lovením a fotením búrok u nás uživiť?

Nie, to nie. Robím to, pretože ma to baví a ľuďom sa to páči. Potom sa moja práca začala zdieľať a podobne. V Čechách sa tým uživiť nedá, možno vo svete, keď pracujete pre špeciálne weby o počasí. Ja nie som meteorológ, som fotograf. Ešte s ďalšími troma kamarátmi sme v českom tíme lovcov búrok. Keď sa niečo stane, tak sa navigujeme a radíme si.

image

Takto sa Lukášovi Gallovi podarilo v auguste 2020 odfotiť ukážkový shelf cloud neďaleko Bernartic v Písecku

Archív Lukáša Galla/

Sám viem, že zachytiť pekný blesk je drina. Poradíte, ako na to?

Najdôležitejšie je si dobre vytipovať miesto. Mať prehľad po okolí. Možno to nehovorím správne, ale nájsť si nejaké vyvýšené miesto s výhľadom. Potom pri búrke cvakať jeden obrázok za druhým na sekvenčné fotenie. Tak som vyfotil aj ten Dehtář. Bola to náhoda.

Ale všetko musí byť samozrejme bezpečné. Musíte mať únikový plán, mať blízko auto alebo búdku na autobusovej zastávke, kde sa môžete schovať. Hlavne nechodiť pod strom!

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 03:21