Martina FoltánováArchív Martiny Foltánovej/
StoryEditor

Barmanka v klube na intrákoch: Chodia k nám aj starší páni, ktorí skúšajú šťastie u študentiek

Vanessa Parašínová08.05.2024., 10:45h

Keď odmietnem zákazníkovu pozvánku na rande, už na mňa taký milý nie je, prezradila pre Brainee barmanka Martina.

Lajkuj Brainee.sk na

Vysokoškolský život sa často úzko spája s bujarými zážitkami, alkoholom a nekončiacou zábavou. Študentské kluby sú nielen skvelým prostriedkom k odreagovaniu sa od sedenia nad knihami, no taktiež bránou k vytváraniu nových priateľstiev a prehlbovaniu sociálneho života. Ako vyzerá práca v jednom z takýchto podnikov? Vyspovedali sme Martinu Foltánovú, ktorá sa okrem svojho štúdia stretáva s vysokoškolákmi aj za barom. 

V našom rozhovore sa dozviete o Martininých bizarných zážitkoch z práce, o najobľúbenejšom alkohole medzi študentmi či o ich otravných návykoch.  

Pracovala si už v rozličných podnikoch s rôznymi ľuďmi. V čom sú študenti ako zákazníci iní?  

Veľmi záleží od človeka, no celkovo by som zhodnotila, že sa veľakrát cítime ako vychovávatelia a veľkej slušnosti sa často nedočkáme. Mnohí študenti sú však milí, komunikatívni a vieme sa spolu zasmiať. 

Aký najbizarnejší zážitok sa ti v práci stal?

Tak tých bolo naozaj veľa, od ukradnutých čistiacich prostriedkov, fliaš spoza baru, rozbitých dverí a zrkadiel, až po rozbité hlavy a konflikty s policajtmi, ktorí sa oháňali preukazmi, aby nemuseli čakať v rade. Pobavia nás aj študenti, ktorí si pýtajú zľavy na ISIC. Ani neviem, čo skôr spomenúť, každá dobrá párty sa nezaobíde bez nejakej bizarnosti. 

image

Martina si odnáša spoza baru kopu zážitkov.

@martini_4411/instagram/

Sú študenti s tringeltmi štedrí?

Prvé, čo mi prišlo na um bolo, že nie. Celkovo to však závisí od akcie a jej návštevníkov, no zhrnula by som to asi tak, že keď nám niekto nechá euro, sme v úžase. Zvykli sme si na tringelty vo výške pár centov alebo na žiadne. Sme však radi za každého, kto ocení našu prácu a venuje nám čo i len tých desať centov. 

image

Medička v Rakúsku: Pri prvej pitve nervového systému nám trvalo hodinu prepíliť lebku, na Slovensko sa určite nevrátim, hovorí Karolína

Aký drink je medzi vysokoškolákmi najpopulárnejší?

Jednoznačnou odpoveďou je vodka s čistou vodou. Študenti pijú na párty väčšinou len vodku, borovičku alebo gin tonic a najmä naše miešané shoty, ktoré sú medzi zákazníkmi veľmi obľúbené. Drinky a koktaily sa objednávajú viac mimo akcií a favoritmi sú Vodka Sour, Tequila Sunrise alebo Sex on the Beach.

Je podľa teba bar na intrákoch vhodné miesto na nájdenie si polovičky?

Možno skôr na nájdenie si známosti na jednu noc (smiech). Samozrejme, že sa tu dá aj zoznámiť, často organizujeme tematické akcie ako Zoznamovák alebo Semafor, kde na základe farby náramku dá študent vedieť, či je slobodný, zadaný alebo si chce len zaflirtovať.  

Okrem zábavy, využívajú študenti intrákové podniky aj ako priestor na učenie sa? 

Jasné, náš podnik na intrákoch je otvorený aj v poobedných hodinách a okrem párty bývajú aj voľné dni, počas ktorých sa nič nedeje. Študenti majú teda možnosť využívať naše priestory na učenie sa pri limonáde či drinku. 

image

V študentskom bare pracuje už cez rok a pol. 

Archív Martiny Foltánovej/

Aké koncepty podujatí majú u vysokoškolákov najväčší úspech? 

Celkovo si študenti veľmi idú oldies, legendárnu FTVŠ párty, kvízy a taktiež je obľúbené aj techno. 

Riešia sa na akciách často nezhody či bitky?

Ešte som asi nezažila párty bez nejakej nezhody či bitky, no sbskári ich vždy rýchlo vyriešia, či už doslova vynesením problémových návštevníkov z klubu alebo predbežným varovaním. 

Dá sa tvoja práca jednoducho zlúčiť so štúdiom? 

S občasným vynechaním spánku, áno. Určite by som však prácu v klube neodporúčala ľuďom, ktorí ho potrebujú veľa, pretože nie je jednoduché robiť do piatej rána, ísť na 8:30 do školy a potom znovu do práce. Keď si chcem ľahnúť do postele okolo jednej v noci, vyberiem si zmenu, keď zrovna nie je akcia. 

Kedy zvyknú chodiť študenti najviac von? A najmenej? 

Najnavštevovanejšie a najobľúbenejšie akcie sú u nás v utorok a v stredu. Cez víkend je náš podnik takmer prázdny, pretože aj keď sa študenti rozhodnú ostať v Bratislave, idú sa radšej zabaviť do mesta. 

Je niečo, čo na zákazníkoch nedokážeš vystáť?

Veľmi ma hnevá, keď nevedia slušne pozdraviť či poprosiť. Iba prídu, udrú rukou o bar a vyhŕknu, že chcú dve pivá. To ma dokáže vytočiť do nepríčetnosti. Keď sa opijú, vedia byť veľmi drzí a nedočkaví. 

Navštevujú podniky na internátoch aj ľudia, ktorí majú svoje školské časy dávno za sebou? 

Sú dve skupiny ľudí. Do jednej patria milí postarší ľudia, ktorí si prídu zaspomínať na staré študentské časy. Druhú skupinu tvoria starší páni, ktorí prídu skúsiť šťastie u mladých študentiek. Väčšinou to šťastie ale nemajú a skôr, ako by si našli študentku im nájdu naši sbskári cestu von z podniku. 

Stalo sa ti už, že si dostala od zákazníka pozvánku na rande? 

Jasné, stalo sa to aj kolegyniam a našim šarmantným kolegom. Nikdy som však pozvanie neprijala. Teraz je skôr asi bežnejšie vypýtať si Instagram a to sa stane aj párkrát za večer. Je to milé, no keď odmietneme, už na nás takí zlatí nie sú. 

image

Práca za barom je oveľa ťažšia, ako by si mohli mnohí myslieť.

Archív Martiny Foltánovej/

V práci si neustále obklopená svojimi rovesníkmi. Keď si počas párty za barom, zabávaš sa? 

Záleží to od párty a od ľudí, ktorí na ňu prídu. Vždy sa zabávam, keď sa ukážu nejakí spolužiaci z mojej fakulty, to mi vždy spríjemní večer a keď opadne práca na bare, občas si s nimi aj na chvíľu zatancujem. Nájde sa samozrejme veľa milých ľudí, čo nás pozýva aj na poldeci. Tie samozrejme vždy poslušne odmietame, sme predsa v práci! (smiech)

image

Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca

Si spokojná so svojou mzdou? 

Vždy by to mohlo byť lepšie, pretože ide o naozaj náročnú prácu, či už fyzicky alebo psychicky. Myslím si však, že sa dá v nej zarobiť pomerne dobre, hlavne keď sa k výplate  prirátajú tringelty. 

Odkedy pracuješ v bare, zmenilo sa niečo na tvojich návykoch, keď navštíviš nejaký podnik? 

Vždy som si vážila ľudí, ktorí robia v gastre, ale asi až keď som ja sama začala pracovať v tejto sfére, uvedomila som si ešte viac, aká dokáže byť táto práca náročná a ako veľmi ju dokáže spríjemniť milý zákazník a čo i len malý tringelt. Podľa toho sa snažím pri návšteve podniku správať aj ja sama.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 15:13