Martinov archív
StoryEditor

Slovák Martin študoval v Rusku raketové inžinierstvo: Keď mi prestala ísť platobná karta, vedel som, že je zle

Nikola Repková07.04.2022., 12:00h
Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine slovenské univerzity vyzvali svojich študentov na odchod z Ruska a okamžite prerušili všetky vzťahy. Na ruských univerzitách sa nachádza aj veľké množstvo iných slovenských študentov. Jedným z nich je aj Martin, ktorý sa rozhodol ukončiť štúdium raketového inžinierstva.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine výrazným spôsobom ovplyvnila aj školstvo. Na Rusko boli uvalené viaceré sankcie vo všetkých oblastiach. Na aktuálne dianie okamžite zareagovali aj univerzity na Slovensku. Počas dlhých rokov spolupracovali s Ruskou federáciou prostredníctvom výmenných pobytov študentov aj zamestnancov.

Po ruskom útoku však prerušili akúkoľvek spoluprácu a svojich študentov vyzvali k návratu. Podľa Magdalény Belkovej z oddelenia medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského sa niektorí zo študentov rozhodli v Rusku ostať a pokračovať vo výmennom pobyte, iní sa vrátili späť. „Univerzita umožnila skorší návrat študentom v prípade, že by sa necítili bezpečne. Ak túto možnosť nevyužili, mali by si naďalej plniť študijné povinnosti a čerpať granty bez zmeny,“ dopĺňa Belková.

Spoluprácu s ruskými inštitúciami vrátane Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov prerušila aj UMB v Banskej Bystrici.

Masovo sťahovali VPN

Avšak v Rusku sa nachádzajú aj ďalší slovenskí občania, ktorí študujú na ruských univerzitách po vlastnej linke, nie prostredníctvom bilaterálnych dohôd. Niektorí z nich sa rozhodli okamžite odísť, ďalší váhali. Jedným z nich je aj Martin, ktorý svoje štúdium ukončil, no z Ruska neodchádza.

Slovák Martin študoval v Rusku raketové inžinierstvo Martinov archív

​Do Moskvy prišiel pred tromi mesiacmi, keď sa tam rozhodol študovať raketové inžinierstvo. Keďže predtým cestoval po Európe, chcel vyskúšať niečo nové: ,,Vedel som, ako funguje systém v Európe, preto som si povedal, že chcem vyskúšať miesto, kde ľudia nechodia bežne študovať a je tam iná kultúra ako u nás." hovorí.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa situácia skomplikovala. Najväčším problémom bola pre podľa neho doprava.

Zhoršovala sa dostupnosť vlakov aj autobusov do Európy. Letecká doprava bola úplne zastavená a bolo zložité dostať sa naspäť. Vážnosť situácie si Martin uvedomil po zastavení platobného systému. ,,Najprv som chcel v štúdiu pokračovať, ale keď mi prestala fungovať kreditná karta, vedel som, že je zle. Takisto som mal čoraz väčšie problémy s cestovaním," hovorí. Podľa jeho slov všetci ľudia začali masovo sťahovať aplikácie VPN, aby mohli používať sociálne siete.

Univerzita zostala ticho

Univerzita Moscow Aviation Institute, na ktorej Martin študoval, sa však k aktuálnym udalostiam vôbec nevyjadrovala, no aj tam bolo cítiť, čo sa deje. Veľa ľudí tam študuje vojenské odbory, a teda Martin prichádzal do kontaktu priamo s ruskými vojakmi.

Dokonca s niektorými býval na internáte a vnímal ich pohľad na celú situáciu. Skupinka z nich vojnu podporovala. Naopak boli aj takí, ktorí s ňou nesúhlasili a napriek tomu dostali povolávacie rozkazy. ,,Jeden môj spolubývajúci má kamaráta na fronte, ktorý dostal povolávací rozkaz a musel ísť bojovať proti svojej vôli. Už mesiac mu neodpovedá na správy, takže pravdepodobne už nežije. Je to strašné, lebo musel ísť do nespravodlivej vojny, kde ho asi zabili," dodáva Martin.

Martin študoval v Moskve raketové inžinierstvo Martinov archív

Pohľady plné beznádeje

V celej spoločnosti je cítiť obrovský vplyv propagandy. Rusi majú rozličné názory, no propaganda sa aj tak šíri z každej strany. Niektorí dobrovoľne chodia na protesty a organizované podujatia. Na druhej strane je veľké množstvo ľudí, ktorí majú strach a boja sa čokoľvek povedať.

​Sú donútení zúčastňovať sa takýchto udalostí proti svojej vôli, inak by prišli o prácu. ,,Veľa ľudí si tam iba príde po pečiatku, že sa zúčastnili a hneď odídu," približuje aktuálne dianie Martin. ,,Najhoršie to bolo v deň útoku na Ukrajinu. Nikto neveril, že sa to môže stať. V ten deň som videl niečo, na čo nikdy nezabudnem. Išiel som po ulici a videl som ľudí so sklamanými pohľadmi plných beznádeje. Niektorých som videl plakať, všade bolo ticho."

Postupom času sa veľká časť ruských obyvateľov začala prikláňať k názoru, že vojna na Ukrajine je správna. „Je ťažké žiť s myšlienkou, že vaša krajina niekoho utláča a zabíja. Jednoduchšie je pre Rusov prijať názor, že to je správne,“ dopĺňa Martin. Zo všetkých štátnych médií sa šíria informácie o tom, ako vojna krajine pomáha stať sa ekonomicky sebestačnou a naopak ako veľmi škodí Európe. „Propaganda je ohromná, je možné, že by som tomu uveril aj ja, keby nemám kamarátov z Ukrajiny. Od nich mám aktuálne informácie a potom viem porovnať, ako je to prezentované v ruských médiách,“ hovorí.

Martin študoval v Moskve raketové inžinierstvo Martinov archív

​Sankciám a aktuálnym obmedzeniam sa obyvatelia Ruska snažia prispôsobiť, no aj tak chýbajú niektoré potraviny a tovar. „Na začiatku vypukla panika, regály v obchodoch boli prázdne, no postupne sa to dostáva do normálu,“ hovorí Martin.

Najväčším problémom je cukor.

Zohnať túto potravinu je takmer nemožné. Problémy sú aj v iných sférach, no Rusi si na väčšinu produktov vytvárajú vlastné ekvivalenty. „Z ruského trhu odišlo veľa zahraničných obchodov, problém je najmä z nábytkom. Rusi nedostatkový tovar skúšajú zohnať na bazároch, prípadne cez internetové obchody,“ približuje situáciu Martin.

Napriek tomu, že život v Rusku je veľmi obmedzený, Martin sa tam rozhodol ešte pár týždňov ostať. Hovorí, že má možno poslednú šancu precestovať a lepšie spoznať túto krajinu a jej kultúru. Veľkou výhodou je podľa jeho slov to, že rubeľ padol na úplne dno, a teda život je tam pre neho veľmi lacný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 19:41