Urbex je zaujímavé hobbyFacebook/Dávid Urbex
StoryEditor

Najzaujímavejšie miesto, aké som navštívil, bola opustená vila mafiána Krejčířa, hovorí Dávid Urbex

Lukáš Kovalčík26.11.2021., 11:00h
Urbex je hobby, ktoré si na Slovensku v posledných rokoch našlo množstvo fanúšikov. Prieskum opustených či schátraných budov so sebou neraz prináša aj adrenalín či nebezpečné situácie. Medzi najzaujímavejších slovenských urbexerov patrí aj youtuber z Vysokých Tatier, ktorý si hovorí Dávid Urbex.
Lajkuj Brainee.sk na

Dávida vždy fascinovali opustené budovy, v ktorých sa zastavil čas. Svoj záujem o schátrané objekty úspešne pretavil do koníčka, ktorý na jeho youtubovom kanáli sleduje množstvo ľudí. Aké zaujímavé miesta navštívil, či sa mu pri urbexe stalo niečo nebezpečné, či sa stretol s nejakým paranormálnym javom, alebo čím sa v súkromí živí, sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Dávid, človek si na tebe asi ako prvé všimne tvoje číro (punkový účes), považuješ sa za punkáča? Ako ide dohromady punk a urbex?

Punk je súčasťou môjho života už vyše 18 rokov, odkedy sa ku mne dostali prvé punkové CD a ako sa vraví „v srdci to ostane už navždy". Punk a urbex sú dve odlišné veci, ale ja všeobecne robím veľa vecí, takže to spájam dohromady. Cez týždeň som pracujúci človek, v piatok som punkáč a v sobotu urbexer (smiech).

Čo ťa viedlo k voľbe tohto originálneho hobby? Ako dlho sa mu venuješ?

K tomuto hobby ma priviedla priateľka, ktorá urbex už poznala a hovorila mi o kúpeľoch Korytnica. Veľmi ma to zaujalo, zobrala ma na náš prvý urbex a tak ma to chytilo, že som začal pravidelne navštevovať opustené miesta. Aktívne sa tomu venujem od roku 2017.

Dávid Urbex Urbexer Dávid Urbex v Tatrách Facebook/Dávid Urbex

Aké najzaujímavejšie miesta si navštívil?

Pre mňa osobne, najzaujímavejšie opustené miesto bola opustená vila miliardára a mafiána Krejčířa, ktorý momentálne sedí vo väzení. Keď býval v tej vile, choval tam žraloka a prechovával tam aj zbrane, ktoré boli ukryté v tajnej miestnosti, ktorú dlho nevedeli odhaliť ani policajti. O Krejčířovi je natočený aj film Gangster Ka, ktorý odporúčam pozrieť. Bol to zvláštny pocit sa prechádzať po tej vile a predstavovať si, aké veci sa tam museli udiať.

Je pre teba urbex životným štýlom?

Neviem povedať, či je urbex životným štýlom. Je to hobby ktoré ma neskutočné baví, ale zároveň berie aj veľa času a peňazí. Predsa za každým miestom treba cestovať a to niečo stojí. Ale stalo sa to súčasťou môjho života a som za to rád.

Stalo sa ti už na prieskume niečo nebezpečné?

Ja som na urbexe veľmi opatrný, zatiaľ sa mi nič nestalo, ale všeobecne urbex je nebezpečný. Často na opustených miestach chýbajú poklopy od kanálov, schody sú rozpadnuté, zábradlia chýbajú a často aj hrozí, že sa môžeš prepadnúť. Už pár smrteľných úrazov v opustených budovách bolo.

Dávid Urbex pri prieskume opustené retro televízory Facebook/Dávid Urbex

A čo paranormálne javy?

Pri paranormálnych javoch záleží, či na to veríš alebo nie. Ja na paranormálne javy neverím. Stalo sa mi napríklad, že som vošiel do miestnosti a z ničoho nič sa za mnou prudko zavreli dvere, niekto by v tom videl ducha, ja to beriem, že to bol prievan.

Pochádzaš z Vysokých Tatier. Aké miesto v Tatrách alebo okolí odporúčaš na urbex?

V Poprade boli opustené kasárne, ktoré boli veľmi zaujímavé, no tento rok ich zbúrali. Ešte predtým som ich našťastie stihol navštíviť. Veľmi by som chcel ísť do veliteľského CO krytu za obchodným centrom Forum, no zatiaľ sa mi to nepodarilo. Vo Svite vedľa cyklochodníka je menšia „jaskyňa“, ktorú vraj používali ako protiletecký štôľnový úkryt. Je to zaujímavé miesto na prieskum, no odporúčam dobré svetlo a prilbu. Je to trochu nebezpečné, lebo podpery sú zhnité a tak hrozia závaly.

Ktoré tvoje video najviac zarezonovalo na internete?

Najväčší bordel spravilo moje video zo zachovalej opustenej nemocnice v Novej Bani. Po uverejnení videa, sa to začalo všade zdieľať, kontaktovali ma novinári a veľa sa o tom hovorilo. V tej nemocnici ostalo všetko vybavenie vrátane počítačov, liekov, kariet pacientov, plne vybavenej operačnej sály, pôrodnice a podobne.

​Video sa však za veľmi krátky čas dostalo k majiteľovi a pod hrozbou žaloby som musel video stiahnuť z internetu. Mám ho stále uložené na harddisku, možno ešte niekedy uzrie svetlo sveta, ale psst, to je tajné (smiech).

Opustené miesta Pri urbexe môžeme nájsť aj takéto zabudnuté miesta Unsplash/Nathan Wright

Akú techniku používaš na natáčanie?

Keď som začínal, prvé videá som natáčal na mobil, postupne som techniku vylepšoval a teraz najradšej točím na kameru GoPro 9. Je to šikovné a nosím to všade so sebou. Keď chcem trocha lepší obraz, tak vytiahnem kompaktný fotoaparát Canon G7 X Mark II a k tomu gimbal (stabilizátor). Na osvetlenie používam baterku Fenix FD65 s ktorou som spokojný, aj keď je dosť ťažká.

Aké je tvoje vysnívané miesto na urbex?

Najväčší strop je pre mňa opustený raketoplán na Bajkonure, ale o tom môžem len snívať. Ak by ma tam však niekto zobral, bol by to pre mňa najväčší zážitok.

Opustený sovietsky raketoplán Cieľ mnohých urbexerov, opustený raketoplán Buran Facebook/Artyom the Zombie Killing Combine Pilot

Čomu sa venuješ v civilnom živote?

V civilnom živote som poštár, ktorý nosí ľudom dobré správy. No vlastne keď niekto dostane pokutu, asi to nie je dobrá správa (smiech).

Máš aj iné koníčky ako urbex?

Môj najväčší koníček bol Downhill (zjazd na horských bicykloch), no v roku 2017 som mal vážnu nehodu na bicykli, kde som si zlomil chrbticu a vyzeralo to tak, že ostanem na vozíku. Už nemôžem jazdiť ako kedysi ,ale občas sa idem bicyklovať, samozrejme už bez skokov.

Keďže mi adrenalín začal chýbať, tak som si urobil tento rok vodičák na motorku a moje nové hobby je jazda na motorke, ale mama ešte o tom nevie, takže by som to tu asi nemal hovoriť (smiech).

Čo by si odporučil začínajúcim urbexerom?

Začínajúcim urbexerom by som odporučil, aby si dávali pozor a nepodceňovali situáciu, lebo nikdy neviete, čo sa môže stať. Na jednom prieskume mi kamarát spadol do kanála medzi mŕtve potkany a museli sme potom ísť do nemocnice, vydezinfikovať ranu a zašiť rozťatú nohu.

Rád by som ešte pripomenul, že to že niečo vyzerá opustene, ešte neznamená, že to môžete navštevovať. Každá opustená budova má majiteľa. Buď je to štát, súkromná osoba alebo firma. Stále keď chodíte po opustenej budove, musíte si uvedomiť, že ste na cudzom pozemku, ktorý má majiteľa a ktorému sa to nemusí páčiť, že tam ste. V skratke treba ísť nenápadne dnu a nenápadne von.

Vyzerá to tak, že urbexu sa venujú najmä muži. Je to tak? Či?

Poznám aj ženy ktoré sa venujú urbexu, no je pravda, že sa tomu viac venujú muži. Predsa len je to chodenie po plesnivých, smradľavých a špinavých budovách, čo môže množstvo žien odradiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:46