archív Nicole Kohútovej
StoryEditor

Dula Nicole: Sociálne siete vyvíjajú veľký tlak na ženu, aby vyzerala dokonale. Porovnávanie kedysi nebolo také kruté

Dominika Pacigová15.11.2021., 07:00h
Kedysi sme boli viac súdržnejší. Viaceré ženy chcú po pôrode rýchlo schudnúť, no vždy sa im snažím vysvetliť, čím si prešlo ich telo. Potrebuje v prvom rade regenerovať, hovorí dula Nicole.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyštudovala psychológiu, vďaka ktorej sa dostala k práci duly. Sprevádza ženy tehotenstvom, pôrodom a šestonedelím, ale taktiež im pomáha aj po strate dieťaťa. Prečo by žena mala vyhľadať odbornú pomoc, keď má traumy z detstva? Je vhodné, aby bol otec dieťaťa pri pôrode? Sú niektorí muži počas pôrodu vo väčšom strese ako ich partnerky? Na tieto i mnohé ďalšie otázky odpovedala psychologička a dula Nicole Kohútová.

Robia duly aj muži alebo je to špecifické ženské povolanie?

Ženy vždy rodili v ženských kruhoch. Muži, otcovia, do tejto sféry vstúpili až prednedávnom, pretože ženy sa začali cítiť ohrozené, no dula je vyslovene ženská práca. Vyžaduje si jemnocit a trpezlivosť, čím však nechcem povedať, že muži tieto cnosti nemajú, ale pre nás je prirodzenejšie prechádzať si s rodiacou ženou cez rôzne emócie, sledovať jej potreby a snažiť sa z celého pôrodného zážitku urobiť príbeh tkaný jednou niťou.

Akú rolu potom zohráva partner, teda otec dieťaťa?

Otec zohráva kľúčovú úlohu. Mnohé ženy majú náročné tehotenstvo, počas ktorého muž vie byť žene veľkou oporou, no najmä počas šestonedelia. Na to, aby žena dokázala bábätku dávať, potrebuje, aby bolo o ňu postarané. Niekedy to suplovala rodina a ženská komunita, no dnes žijeme individualisticky.

Je skvelé, keď si muž vezme voľno a prvé chvíle po príchode dieťaťa strávi s rodinou. Vie byť obrovskou podporou aj počas pôrodu, ale mal by byť naň pripravený.

Stáva sa, že niektorí muži nie sú pripravení a sú možno vo väčšom strese ako ženy?

Samozrejme. Žena môže poznať ťažké príbehy svojich kamarátok a zo strachu si vezme na pôrodnú sálu svojho muža, ktorý však nie je pripravený.

Keď robím prípravy, snažím sa mužov vecne pripraviť na to, ako vedia pomôcť svojej partnerke. Od mnohých žien som totiž počula, že ich partneri tam len stáli a pozerali sa, ako rodička trpí. Niektorí možno cítili aj zlyhanie, že jej nedokázali pomôcť.

V zahraničí to však funguje inak. Personál zapája do pôrodu muža a pekne ho inštruuje. U nás na to buď nie sú kapacity, alebo vôľa. Niet divu, že muž sa cíti akoby navyše.

V čom vidíte najväčšie nedostatky slovenského zdravotníctva?

Zdravotnícky personál je finančne podhodnotený a medici majú málo praxe. Mám pocit, že nie sme jeden tím za ženu, ale bojujeme, kto je lepší.

Okrem toho odborníci nie sú jednotne školení, napríklad ak hovoríme o dojčení. Taktiež veľmi chýba supervízia, ktorú my, psychológovia, pravidelne absolvujeme a pomáha ku skvalitňovaniu starostlivosti o klientov. To sú základné rozdiely medzi Slovenskom a zahraničím.

Čo všetko zahŕňa práca duly?

Niektoré duly, podobne ako ja, sa venujú aj strate bábätka, pretože je to téma, o ktorej sa málo hovorí. Ženy tak majú možnosť oplakať stratu či rozlúčiť sa s bábätkom. 

Hlavnou náplňou práce duly je však sprevádzať ženu tehotenstvom, pôrodom a šestonedelím. Najmä prvorodičky majú mnoho otázok, na vyšetrení u gynekológa zväčša na to nie je čas. Ženy si vďaka dule prechádzajú predpôrodnou prípravou, prípravou na dojčenie a šestonedelie.

Síce pôrod trvá len deň, prípadne dva dni, realita, ktorá ženy čaká po pôrode, je iná ako si predstavujú, alebo vidia na Instagrame. Okrem toho často počúvajú kontroverzné výroky od zdravotníckeho personálu, ktoré prinášajú ešte väčší zmätok.

Napríklad aké?

Jedna sestrička povie, že ma odstriekavať mlieko, druhá zas skonštatuje, že nemá používať odsávačku. Ďalej napríklad to, že má neustále prikladať bábätko na prsník, zatiaľ čo iná jej povie, že stačí každé tri hodiny na desať minút. Okrem toho si ženy často vypočujú, že majú nevhodné bradavky na dojčenie, a že nemajú dostatok mlieka, čo je veľmi zraňujúce a nepravdivé.

Menia sa v priebehu rokov nároky žien na seba pred pôrodom alebo po ňom? 

V poslednej dobe sa vraciame k tomu pôvodnému. Ženy hľadajú prirodzenosť a jednoduchosť, no naopak, sociálne siete spôsobujú veľký tlak na ženu, aby po pôrode vyzerala dokonale a aby splnila isté očakávania.

Kedysi sme boli viac súdržnejší a porovnávanie nebolo také kruté. Viaceré ženy chcú po pôrode rýchlo schudnúť, no vždy sa im snažím vysvetliť, čím si prešlo ich telo. Potrebuje v prvom rade regenerovať. 

Aj na sociálnych sieťach sa stretávame s príbehmi, že po pôrode sa väčšinou všetci zaujímajú o dieťa, žena je akoby na druhej koľaji. Aký vplyv to má na čerstvú matku?

Na tento scenár sa snažím pripraviť moje klientky aj ich partnerov. Pred covidom to bolo tak, že po pôrode išla celá rodina pozrieť bábätko a od ženy očakávala, že bude mať napečený koláč a upratané.

Všetka pozornosť zvyčajne ide bábätku, no najviac dané by malo byť žene, inak to má na ňu veľmi zlý vplyv.  

Ako by sa po pôrode mali správať príbuzní, ktorí idú navštíviť matku?

Ak sa niekto z príbuzných chystá na návštevu po pôrode, môže prísť s kvetmi alebo navareným jedlom, ale bábätka by sa nemal dotýkať, pokiaľ ho žena o to neprosí.

Taktiež neodporúčam komentovať dojčenie, výchovu, obliekanie bábätka ani to, na koho sa podobá. Niektorí ľudia bez problémov povedia – dieťa sa na nikoho z rodičov nepodobá, čo je od poštára? Myslím si, že takéto výroky nie sú na nič dobré.

Pozrime sa na samotné ženy. Ak majú traumy z detstva, prípadne z mladosti, aký vplyv to má na tehotenstvo, samotný pôrod a cit k dieťaťu? 

Myslím si, že je málo ľudí, ktorí by nemali traumy z detstva. Mnohí z nás zažili či už šikanu, nepríjemné poznámky, alebo sexuálne napadnutie. Síce ide o veci, ktoré sa dajú zahrabať pod koberec, ale budú tam hniť. Práve tehotenstvo a popôrodné obdobie sú momentmi, kedy to vyjde na povrch.

Pokiaľ žena má čas a priestor, je dobré, aby to riešila, pretože traumy neovplyvňujú len rodičovstvo a pôrod, ale aj partnerské vzťahy.

Mala by teda vyhľadať psychológa?

Určite je fajn vyhľadať odbornú pomoc, ak má žena napríklad flashbacky a vidí, že má nadrozmerný strach či už z tehotenstva, pôrodu, alebo netúži mať deti v dôsledku zlých skúseností z detstva.

Vy ste vyštudovaná psychologička. Je pri práci duly potrebné psychologické vzdelanie?

Nie je to podmienka, ale mne to prináša veľa výhod. Vďaka štúdiu psychológie som sa dostala k tejto práci a veľa čerpám z vedeckých štúdií a odbornej literatúry. 

Mali ste k deťom vždy blízko?

Určite. Najbližší sa vždy pousmiali, keď som držala bábätko. Pri mne sa vždy upokojilo a hovorili mi, že mám zázračnú silu upokojovať deti.

Koľko žien počas roka viete sprevádzať tehotenstvom?

Je to veľmi individuálne. Závisí to od toho, koľko žien sa mi ozve, a akú kapacitu mám na daný mesiac. Vždy to však robím tak, aby som ženám vedela venovať maximálnu pozornosť, no zároveň sa usilujem aj starať o vlastnú psychiku a zdravie.

Približne koľko stojí dula? Môže si ju dovoliť každý?

Cena za služby závisí od krajov a miest. Líši sa aj v závislosti od druhu pomoci, no myslím si, že dulu si nemôže dovoliť každá žena, keďže to nie je hradené zdravotnou poisťovňou. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:01