Seriál Gentleman Jack od HBO má dve série a je rekonštrukciou dennikových zápiskov lesby, ktorá sa rozhodla žiť podľa seba.Brainee X Canva/
StoryEditor

Gentleman Jack: Obliekala sa ako muž a randila so ženami. Na základe jej denníka natočili seriál

mor10.12.2022., 13:00h

V 19. storočí neexistovalo nič také ako sexuálna orientácia. Nikto verejne nespochyňovaľ (ani nemohol) model, v ktorom existujú len páry rozdielneho pohlavia. Anne Lister sa o to však pokúsila a dovolila si snívať o živote, v ktorom k žene, ktorá sa jej páči, môže cítiť niečo viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbehom nás sprevádza postava Anne Lister, šľachtičnej, ktorá sa stará o rodinné záležitosti a biznis a miesto ženských šiat preferuje mužské. Lister je skutočnou historickou postavou a na základe jej denníkových poznámok bol zrekonštruovaný aj príbeh pre seriálové spracovanie. 

 

 

„Si muž?“ pýta sa mladý chlapec Anne Listerovej v druhej epizóde HBO „Gentleman Jack“. „Nie som muž. Som dáma – žena. Som dáma-žena. Som žena,“ odpovedá Anne a napráva si svoj čierny cylinder. Anne vždy trvala na tom, že je žena, čo je však prekážalo bolo, že s ňou nebolo jednané ako s rovnocennou voči mužom. 

Pre miestnych čudáčka

Čo sa denníka týka, Anne Lister nenechávala nič na náhodu. Uvedomovala si, že v prípade odhalenia alebo odcudzenia dokumentov, by čelila vážnej a života ohrozujúcej situácii. Preto všetky svoje zápisky viedla v šifrách. Vďaka čomu sa zápisky dochovali do dnešných čias a neboli navždy vymazané tak ako mnohé iné. Skrz tajné kódy zaznamenávala svoje vyznania ženám a taktiež starosti aj strasti s tým späté. 

image

Šifra, ktorú Lister používala sa skladala zo symbolov z matematiky a gréckej abecede. Až dávno po jej smrti v roku 1890 sa podarilo jej šifru prelomiť. V knižnej podobe sa zápisky objavujú až v roku 1980.

Anne Lister so ženami koketovala priamo a drsne.

Vie, čo chce

Seriál začína odchodom Anne Lister do Halifaxu, kraja, v ktorom po strýkovi zdelila majetky, o ktoré sa treba postarať. Anne má však zlomené srdce z predošlej lásky - jej milenec ju opustil, pretože si našiel frajera. V Halifaxe ju však miestni za jej chrbtom ohovárajú a vymyslia jej posmešnú prezývku Gentleman Jack. Počas toho, ako dohliada na obnovné práce na panstve, sa k nej dostane informácia, že sa v ňom nachádzajú aj uhoľné bane - tie však vykrádajú dvaja bratia. Popri tom sa Anne zamiluje do ďalšej ženy, Ann Walkerovú. Teraz sa však jej románik môže stať pre ňu nebezpečnejším než doposiaľ. Keď sa obe ženy vezmú a postavia vlastný dom, celé Anglicko na ne začne upriamovať svoju pozornosť.

 

 

Jej podnikateľské ambície niektorým mužom začnú vadiť. Anne Lister totiž nie je hlúpa a keď sa dozvie o tom, že má na panstve ložiská uhlia, okamžite sa chopí príležitosti získať väčší zisk. To ju však privedie do šarvátky s jedným obchodníkom. To už sa o nej začínajú šíriť chýri, že ju neradno len tak nechávať v spočnosti manželiek - práve naopak, treba ich pred ňou chrániť. 

Už v prvej scéne sa nám Anne Lister predstavuje ako dominantná a líderská osobnosť. Zoskakuje z koňa, kabát za ňou dramaticky veje a na hlave má nastoknutý cylinder. Vyzerá ikonicky. Už len z tohto obrazu nám je jasné, že seriál nebude uplakanou tragédiou o tom, aké to mala lesba v Anglicku 19. storočia ťažké, ale o žene, ktorá vie presne čo chce, vie si to vziať a neváha využiť všetko pre to, aby to mohla mať. 

To z nej robí postavu, ktorá je pre každého z nás veľmi atraktívna. Zdá sa, že aj napriek takmer 200 ročnej medzere medzi nami, Anne žije život podobný tomu našemu, potýka sa s problémami takmer rovnakými a prichádza s riešeniami, s ktorými predstihuje aj dnes niektoré krajiny. 

image

Hlboký, neviditeľný smútok

Nachádzame sa však v 19. storočí a teda absencia akýchkoľvek informácii ohľadne sexuálnej identity či komunít, v ktorých by bolo možno žiť a rozprávať o svojich túžbach a pocitoch otvorene, spôsobujú, že queer postavy, ktoré poznáme, sú tak trocha vytesané z kameňa. Aby prežili, museli v sebe nájsť obrovskú silu a vynaliezavosť, ktorá im pomohla prekryť to, čo iný identifikujú ako terč pre nenávisť a osočovanie. Pod nánosami všetkých masiek sú však tieto postavy smutné a izolované, osamelé. A predsa ochotné hľadať niekoho, kto by do tejto skrýše hlboko v ich vnútri, vedel preniknúť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:51