Lilith je považovaná za prvú ženu Adama, z raja ju údajne vyhnali kvôli tomu, že sa mu odmietla sexuálne poddať. Instagram/cargaillustration
StoryEditor

Prvá feministická ikona? Údajne prvú ženu biblického Adama Lilith zdémonizovali

mor27.10.2022., 10:00h

Vo svete existuje množstvo feministických ikon, ku ktorým sa dá vzhliadať. Čo sa týka historických osobností, mainstreamu sa podarilo vymazať takmer všetky príbehy, ktoré odvážne ženy svojím životom rozprávali. Jednou z nich bola aj Lilith.

Lajkuj Brainee.sk na

Vraví sa, že históriu píšu víťazi a netreba zabúdať, že ju píšu selektívne. Žijeme vo svete, v ktorom majú cis muži spoločensky zakotvenú nadradenosť (vyššie platy a miera obsadenia vedúcich pozícií, možnosť vyjsť v noci von bez strachu z obťažovania). K ženám, ktoré na tento fakt poukazovali a chceli nespravodlivý systém zmeniť, sa spoločnosť nie vždy správala s úctou a rešpektom. Mazala ich nie len z verejných priestorov ale aj z pamäti ľudí.

image

Lilith je vo foklóre zdémonizovaná, keďže narušila patrarichálne štruktúry, znetvorili ju v mýtoch a šírili skrz ňu strach. 

Instagram/myjewishlearningcom

Vyhnaná z raja

Vráťme sa ale k príbehu Lilith. Oficiálna verzia katolíckej biblie jej existenciu nespomína ani neuznáva, no tento náboženský text sa v priebehu času veľakrát menil a prispôsoboval tak, aby čo najlepšie pasoval na doktríny hlásanej pápežskou stolicou. Dôvodom bolo najmä upevnenie moci náboženských hodnostárov a rovnako tak patriarchátu, ženy boli z vedenia cirkvi odsunuté na vedľajšiu koľaj.

Len z apokryfov (texty, ktoré neboli zaradené do oficiálneho biblického kánonu) sa vieme čo-to dozvedieť o osude starozákonnej Lilith. Opisujú ju ako prvú manželku Adama a najmä rovnocennú družku - bola stvorená v rovnakom čase ako Adam bez toho, aby bola vyňatá z jeho rebra a podliehala jeho vôli. Podľa niektorých odborníkov na biblické texty je aj v oficiálnej verzii Biblie zmienka, ktorá dosvedčuje, že židovsko-kresťanské božstvo stvorilo ženu aj muža naraz, nie postupne: „A Boh stvoril človeka na svoj obraz, na obraz Boží ho stvoril, mužské a ženské pohlavie ich stvoril,“ píše sa v 1. knihe Mojžišovej (prvá kapitola, verš 27). Lilith však bola bohom vyhnaná z raja, silou a inteligenciou totiž prevyšovala Adama.

Požadovala rovnoprávnosť

Výskumníci sa preto domnievajú, že nemenovanou ženou, ktorá bola podľa biblického verša stvorená v rovnakom čase ako Adam, bola Lilith. Viac o jej osude odhaľuje satirický, heretický židovský text Abeceda Ben Sira. V ňom sa dá dočítať, že prvou ženou po boku Adama bola naozaj Lilith. Medzi párom však došlo k nezhode. Lilith totiž odmietala sexuálny akt, v ktorom by ležala pod ním a Adam nad ňou dominoval. „Ty lež podo mnou! Obaja sme si rovní, pretože sme obaja z prachu zeme,“ píše sa v satirickom texte. Ďalej sa dozvedáme, že Lilith vyslovila meno boha, ktoré malo zostať navždy nevyslovené a odišla preč. Ten za ňou poslal svojich troch anjelov Senoya, Sansenoya a Semangelofa, aby ju vrátili späť do raja. Lilith však už načala románik s vodcom démonov Samaelom a odmietla. Prisahala však, že neublíži potomkom Adama a Evy, ak pri pôrode na ochranný amulet napíšu jej meno. V opačnom prípade bude mať nadvládu nad novorodencami v prvých týždňoch ich života. 

Profesorka religionistiky Laura Lieber  sa pre magazín People k textu vyjadruje takto: „To, čo dostávame od Ben Sira, je túžba spojiť rôzne nitky všetkých existujúcich tradícií okolo Lilith.“ 

Symbol feminizmu 

Folklór Lilith vykreslil ako hrozbu a šíril skrz jej postavu strach, bola zobrazovaná ako zdvodkyňa mužov, zlodejka detí či príčina ich náhleho úmrtia. Takýto naratív len väčšmi utvrdzoval dominanciu muža nad ženou, pretože ženám neustále pripomínal, že emancipácia sa nevypláca a nestrpí ju ani samotný boh.

image

"Rozdrť patriarchát," píše sa na transparente protestujúcej feministky.

Unsplash/

Feministické hnutia sa však na Lilith pozerali z iného uhla, mimo dosah spoločenských stereotypov. Jej osud vnímali ako nespravodlivý rovnako ako odsúdenie za to, že jediný „prehrešok“, ktorého sa dopustila, bol, že sa odmietla sexuálne podriadiť Adamovým túžbam. V 60. rokoch sa tak stala symbolom oslobodenia od rodových rolí a rebélie, uvádza sa na webe Centre of Excelence

Teraz sa jej obraz očisťuje, získava novú podobu - Lilith stelesňuje hodnoty hľadania rovnosti a úniku spod útlaku patriarchálnych štruktúr, ktoré ju vyhnali preč z raja. To, čo nám Lilith ukazuje, je príbeh hlboko zakorenenej neprávosti, ťažkostí a útlaku, a to len z jedného dôvodu - odmietnutie poslušnosti mužovi. 

 

 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 01:48