Aijaz Ahmad Sheikh čelí mnohým obvinenia zo sexuálneho zneužívania chlapcov.Free Press Kashmir/
StoryEditor

Rodinám sľuboval, že vylieči traumy ich detí. Namiesto toho znásilňoval ich synov.

Nikola Michalkova18.09.2022., 15:00h

Obete mystika, ktorý sa považoval za liečiteľa, sú dnes dospelí ľudia a chcú spravodlivosť. Rodičia svoje deti zverili do rúk mužovi, ktorý im sľuboval, že vylieči traumy ich detí. Skutočnosť však bola úplne iná.

Lajkuj Brainee.sk na

Ehsan Wani mal 14 rokov, keď prvýkrát navštívil Aijaza Ahmada Sheikha. Muž mal 50 rokov, červenú bradu a medzi moslimami a Indami mal veľkú duchovnú podporu. Mnoho ľudí v krajine trpí kolektívnou traumou, ktorá je spôsobená rokmi štátneho útlaku či konfliktov. Sheikh k rodine Ehsana prišiel práve vo chvíli, keď prežívali ťažké obdobie. Tvrdil im, že dokáže pomôcť ich synovi, ak ho nechajú na noc u neho doma. 

Tvrdil, že vie vyvolať džina

Podľa islamskej mytológie džin predstavuje ducha, ktorý je schopný posadnúť ľudí, vykonávať mágiu a riešiť pozemské problémy. Sheikh ľudí presviedčal, že v noci dokáže vyvolávať džinov. Tí sa vraj mali s malými deťmi rozprávať, a preto bola prítomnosť Ehsana potrebná. 

O dva dni neskôr teda Ehsan strávil noc v dome muža spolu s ďalším dieťaťom, ktoré však nepoznal. Chlapci nazývali Sheikha ako „Pir Baba“, čo je titul, ktorý sa používa pre duchovných liečiteľov v južnej Ázii. 

„Pir Baba mi povedal, že sa porozpráva s džinmi a nariadil nám, aby sme si vyzliekli nohavice,“ povedal Ehsan pre portál Vice. Mená detí, ktoré sa v príbehu spomínajú, sú zmenené pre zachovanie ich súkromia. 

Ehsan si, samozrejme, odmietol nohavice vyzliecť, čo muža však nezastavilo. Chlapcom nohavice vyzliekol a napokon ich prinútil, aby mali spolu pohlavný styk, zatiaľ čo sa pozeral. Sheikh sa deťom vyhrážal, že ak to niekomu povedia, budú ich životy v ohrození. 

Nikto o tom nevedel

Chlapci zo strachu nikomu nič nepovedali, a preto nikto z Ehsanovej rodiny netušil, čo sa v dome odohralo. To bol dôvod, prečo chlapca celé dva roky do domu Sheikha posielali. Jeho príbeh však nie je jediný. Portál Vice má k dispozícii mnoho súdnych dokumentov plné znepokojujúcich svedectiev siedmich chlapcov a dvoch rodičov, ktorí tvrdili, že Aijaz Ahmad Sheikh deti sexuálne zneužíval. Mnohé deti sú v súčasnosti už dospelé. 

„Boli to malí chlapci, keď ich nalákali do domu liečiteľa viery pod zámienkou, že by sa mohol cez deti rozprávať s džinom,“ vyjadrila sa výkonná riaditeľka iProbono Mariam Faruqi, ktorá v tomto prípade zastupuje mnohé obete. 

„Týchto chlapcov počas tých rokov, čo boli v jeho starostlivosti, tvrdo a sériovo sexuálne zneužíval. Chlapci sú teraz dospelí a hľadajú spravodlivosť za zločiny, ktoré ovplyvnili celý ich život,“ pokračovala. 

image

Džin sa v islamskej mytológii zobrazuje ako duch, ktorý môže posadnúť ľudí, vykonávať mágiu či riešiť problémy.

Wikipedia/

Muž bol zatknutý

Ehsan spolu s ďalšími obeťami čakali na spravodlivosť už od roku 2016. V tom čase bol Sheikh zatknutý, avšak po 45-tich dňoch ho prepustili na kauciu. V júli tohto roku ho opäť zadržali pre nedostavenie sa na viaceré súdne pojednávania. Do 14-tich dní sa mu však opäť podarilo zložiť kauciu. 

Aj napriek mnohým obvineniam, Sheikh zostáva slobodným mužom, a jeho liečiteľský biznis prekvitá. Reportéri z portálu Vice Sheikhov dom navštívili v apríli. 

Dom Sheikha

Muž, ktorého reportéri stretli pred Sheikhovým domom, sa vyjadril, že ho sleduje viac ako desať rokov. Sám k nemu priviedol svojho syna. „Môj syn chodí pravidelne posledné tri mesiace. V Sheikhovom dome už strávil veľa nocí. Teraz navštevujeme Pir Baba každú nedeľu. Som vďačný za jeho požehnanie,“ povedal. 

Nájdu sa aj takí, čo ho podporujú

Každý v severnom Kašmíre pozná Sheikha. Niektorí sa ho obávajú, ale nájdu sa aj takí, čo ho uctievajú. Veľa ľudí o ňom nechce počuť žiadne negatívne vyjadrenia či otázky týkajúce sa zneužívania. Tie v jeho komunite zostávajú nezodpovedané. Pri návšteve Sheikhovho domu bola jeho izba plná jeho vyznávačov, ktorí hľadali lieky na životné problémy. Tie sa týkali od fyzických chorôb až po duševné traumy. 

image

Niektorí sa Sheikha boja, ale nájdu sa aj ľudia, ktorí ho uctievajú a veria, že skutočne dokáže vyvolať džina.

Monstera/Pexels

V strede miestnosti sa nachádzali traja chlapci. Boli úplne potichu. Sheikh potom žiadal, aby dvaja chlapci odpovedali na otázky vyznávačov. Deti najskôr nereagovali. Odpovedali až potom, čo Sheikh zvýšil hlas a následne tvrdil, že to prehovoril džin cez chlapcov. Deti na základe vedenia šejka uviedli rodinnú históriu Sheikha a navrhli rituály. 

Sheikh sa jedného z nasledovateľov spýtal, či by nemohol priniesť aj svojho syna, aby ho mohol prinútiť hovoriť s džinmi. „Ak neveríte týmto chlapcom, budete dôverovať aspoň svojmu vlastnému chlapcovi,“ povedal Sheikh. 

Obete verili, že to bol džin

Mnohé obete, ktoré prežili Sheikhovo „liečenie“, boli presviedčaní, že ich napadli džinovia, ktorí boli v tele Sheikha. Jedna z obetí, Basharat, ktorý vtedy mal len desať rokov, povedal: „V noci Sheikh najskôr recitoval verše z Koránu, aby zavolal džinov. Na konci veršov sa zvrtol a zmenil jazyk z kašmírčiny na urdčinu. To bol náš signál, že džin bol v jeho tele. Následne Sheikh predstieral, že to bol džin, kto nás obťažoval, nie on. Ako deti sme verili tomu, čo nám bolo povedané.“

image

Kňaz Jurčík sa priznal k zneužívaniu maloletého. Chlapcovi tvrdil, že mu tak pomáha dospieť

Zahanboval ich

Mnohé svedectvá odhaľujú, že po znásilnení chlapcov často zahanbil. Basharat vysvetlil: „Po obťažovaní ma Sheikh opäť prinútil vyzliecť si oblečenie, aby skontroloval, či som sa neoddal nejakému hriechu. Potom sa pozrel na moje telo a obvinil ma, že som sa oddával džinom. Potom, čo ma zahanbil, ma varoval, aby som to nikomu nepovedal, inak by džin zabil mňa aj moju rodinu.“

Basharat, ktorý má teraz 31 rokov, to rodičom stále nepovedal. Všetky obete boli iba chlapci. „Je pre nás ešte ťažšie vystúpiť v takejto situácii, pretože nikto neverí, že muži môžu byť znásilnení. Očakáva sa od nás, že budeme pokračovať a budeme tvrdohlaví,“ povedal Basharat. 

Očakáva sa, že budú silní

Poradenská psychologička Somya Bhardwaj tvrdí, že zneužívanie mohlo byť ešte závažnejšie, pretože tradičné rodové očakávania ich nútia, aby sa hanbili a mlčali. „V mnohých prípadoch zneužívania sme videli, že muži často traumu utláčajú, namiesto toho, aby ju prezradili priateľom či rodine, pretože sami od nich očakávajú, že budú silní,“ povedala psychologička. 

„Často odzrkadľujú očakávania spoločnosti, ktoré vedú k nezdravým mechanizmom zvládania tráum,“ pokračuje. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 23:45