Alex Green/pexels.com
StoryEditor

Ste precitlivená, odmietol súd obvinenie zo sexuálneho obťažovania

iDneszem07.08.2021., 14:00h
Britská právnička Nirosha Sithirapathyová obvinila svojho nadriadeného zo sexuálneho obťažovania. Podala sťažnosť pre poznámky osobného charakteru. Napríklad, že by mala pracovať v priaznivejšom prostredí pre lesby. Súd jej sťažnosť odmietol, označil ju za precitlivenú.
Lajkuj Brainee.sk na

Sithirapathyová pracovala v právnickej firme PSI CRO UK od roku 2014. V roku 2016 jej bola navrhnutá možnosť pracovať na pobočke vo Švajčiarsku. Sithirapathyová túto ponuku odmietla z osobných dôvodov.

„Akých osobných dôvodov? Nieste vydatá, nemáte deti, nemáte priateľa,“ reagoval na to jej nadriadený Martin Schmidt. Podľa ďalších zamestnancov jej taktiež povedal, že švajčiarska kancelária je omnoho tolerantnejšia k lesbám. Sithirapathyová na ňho podala sťažnosť. O udalosti informovali britské médiá.

Sudkyňa Emma Jane Hawksworth k tomuto výroku uviedla, že poznámky jej šéfa boli síce nešťastné a trápne, avšak podľa nej nešlo o obťažovanie. Dodala, že je dôležité „nepodporovať určitú precitlivenosť v spoločnosti.“

„Napriek tomu, že tieto poznámky boli nevhodné, neprekročili hranicu pre sexuálne obťažovanie. Pán Schmidt navyše podotkol, že by takto hovoril aj s mužským kolegom,“ vysvetlila sudkyňa.

Vedel o nej mnoho

Sithirapathy dodala, že ju šokoval nielen spôsob, akým s ňou jej nadriadený hovoril, ale taktiež, že o nej vedel tak citlivé informácie. Podľa súdu však Schmidt svoju kolegyňu nechcel vystaviť nepríjemnej situácii, len sa snažil porozumieť dôvodom, prečo nechcela ponúknuté miesto prijať. Pracovné problémy tým ale pre ženu neskončili. Po tejto udalosti jej bolo zamietnuté povýšenie. Neskôr jej ponúkli pozícia vo švajčiarskom Zugz. Túto ponuku nevyužila, jej pozícia však bola po mesiaci zrušená kvôli reorganizácii vo firme. Keď sa znovu uchádzala o svoje staré miesto, bolo jej povedané, že je už obsadené.

Celkovo právnička voči firme vzniesla 42 obvinení. Medzi nimi boli aj narážky na jej vek a sexuálnu orientáciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:12