Facebook/SkyUp Airlines
StoryEditor

Vysoké podpätky a sukne nahradia tenisky či nohavice. Letušky nechcú byť viac sexualizované

som10.10.2021., 13:05h
Ukrajina je oproti západným krajinám vnímaná ako krajina, v ktorej vládne väčší sexizmus. Mení sa to. Ukrajinské letušky vymenia vysoké podpätky za voľné kostýmy a tenisky.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď ukrajinská letecká spoločnosť SkyUp robila prieskum spokojnosti personálu, ukázalo sa, že jej zamestnankyne majú dosť vysokých podpätkov, tesných blúzok a ceruzkových sukní.

Letecká spoločnosť sa preto rozhodla upustiť od tradičnej sukne a podpätkov. Letušky označujú toto rozhodnutie za „prelom vo svete letectva“.

SkyUp Airlines patrí medzi najmladšie low-costové airolinky v Európe. Nie je však prvá v Európe, ktorá spravila takéto zmeny v dress code svojich zamestnancov, ale pre Ukrajincov je to znak toho, že niektoré staré tradície sa menia, píše BBC.

Zdravotné problémy

„Mnohí z mojich kolegov sú trvalými klientmi podológov; prsty na nohách a nechtoch na nohách majú neustále poškodené vysokými podpätkami,“ sťažuje sa jedna zo zamestnankýň. Trápia ich kŕčové žily a metličkové žilky či problémy si nechtami.

 Letecké spoločnosti, ktoré upustili od dress codu, ktorý bol predtým považované za štandard:

• Virgin Atlantic dovolila svojim letuškám vzdať sa líčenia
• Spoločnosť Japan Airlines zrušila povinné vysoké podpätky, pričom svojim zamestnancom dala namiesto ceruzkových sukní možnosť výberu nohavíc
• Norwegian Air povolil plochú obuv a zrušil požiadavku, aby ženy mali na palube povinné líčenie.

Ukrajina sa mení

„Práca letušky nie je taká romantická. Je to ťažké,“ vysvetľuje vedúca marketingu SkyUp Marianna Grygoraš. „Uvedomili sme si, že naše letušky nechceli byť považované za ,sexuálne objekty´ “.

Letecké spoločnosti celé desaťročia využívali ženský vzhľad na pomoc svojmu podnikaniu, často za cenu pohodlia a zdravia. „Typický obraz letušky je pravdepodobne viac sexualizovaný a spojený so ženskosťou ako ktorýkoľvek iný,“ hovorí odborníčka na rodovú rovnosť Olena Strelnyk.

Podľa BBC to je obzvlášť prípad Ukrajiny, kde sa zameriavajú ženy viac na svoj fyzický vzhľad ako ženy na západe.

Ukrajina sa však za posledné roky dramaticky zmenila a Olena Strelnyk verí, že začala s odstraňovaním mnohých svojich sexistických tradícií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 07:38