MužiPexels/Rodnae Productions
StoryEditor

Neuveríš, ale stále existujú. V týchto krajinách je byť gayom nezákonné, je medzi nimi aj dovolenkový raj Slovákov

koviDnes31.01.2022., 15:00h
Nie je tajomstvom, že stále existujú na svete ľudia a dokonca aj celé štáty, ktoré inú než heterosexuálnu orientáciu odsudzujú a konkrétne homosexualitu stavajú medzi trestné činy.
Lajkuj Brainee.sk na

Celkovo existuje 69 krajín, ktoré majú zákony, ktoré kriminalizujú homosexualitu, a takmer polovica z nich je v Afrike. Aby sme Afrike úplne nekrivdili, vo viacerých štátoch tohto kontinentu, sa v posledných rokoch už pohli ľady, a homosexualitu dekriminalizovali.

Avšak v iných štátoch zákony trestajúce homosexualitu, ešte sprísnili. Ide napríklad o Nigériu a Ugandu. Píše BBC.Naopak homosexualita už nie je trestným činom v Angole, Gabone, Botswane či v Trinidade a Tobagu.

Medzi krajiny, ktoré tvrdo trestajú homosexualitu a jej prejavy na verejnosti, patria aj viaceré obľúbené destinácie mnohých Slovákov. 

Tunisko

Pravdepodobne to netušíš, no v Tunisku je homosexuálny styk ilegálny a aj propagácia homosexuality je tu trestná. Prejavy lásky k osobe rovnakého pohlavia ti prinesie v lepšom prípade pokutu a v tom horšom až 3. roky väzenia.

Tunisko Mesto Unsplash/Srdjan Popovic

​Tunisko logicky nemá ani žiadne možnosti rovnopohlavného spolužitia či registrovaného partnerstva. 

Maroko

Maroko je ďalšou krajinou na africkom kontinente, ktorá lásku medzi rovnakým pohlavím tvrdo odsudzuje zákonom a pritom sa teší veľkej obľube našich dovolenkárov či cestovateľov.

Počasie v krajine je od apríla až do novembra veľmi príjemne, avšak bezpečie gayom a lesbičkám tu ani zďaleka nie je zaručené. Tomu tiež nahrávajú miestne zákony. Prejav homosexuality je trestaný väzením od 6 mesiacov do 3 rokov. Informuje portál Turistika.cz.

Samozrejme, krajiny, kde je homosexualita trestaná nie sú len v Afrike. Obzvlášť tvrdé tresty za homosexualitu sú napríklad aj v Spojených arabských emirátoch.

Spojené arabské emiráty

Krajina Blízkeho východu s najznámejším emirátom Dubaj, trestá inú ako heterosexuálnu orientáciu zákonom a oproti Maroku či Tunisku má polícia právo túto skutočnosť o tebe zistiť už na letisku, napríklad hneď po prílete (akým spôsobom nie je nikde popisované). Následne môžeš byť deportovaný, uväznený a ak ťa pristihnutú pri sexe s osobou rovnakého pohlavia, tak môžeš dostať aj trest smrti.

Dubai Mesto Unsplash/ZQ Lee

​Ďalšou pre homosexuálov problematickou krajinou je Srí Lanka.

Srí Lanka

Táto exotická krajina na pohľad vyzerá ako Raj na zemi, no v skutočnosti ním nie je pre všetkých, zakazuje totiž homosexuálne styky aj vzťahy. Navyše žiadne predpisy ohľadom diskriminácie LGBT práv tu ani neexistujú. To v praxi znamená, že obyčajné označenie za homosexuála ťa môže postaviť pred súd. Tresty sa šplhajú k 10-ročným väzeniam.

Seychely

Malebné súostrovie turistov láka na pláže a palmy ako z dovolenkových pohľadníc a mnohí ho označujú za sen cestovateľov. Homosexuáli si tu ale musia dávať obrovský pozor, aby niekto nevidel napríklad obyčajný bozk osôb rovnakého pohlavia. Ak je čin videný svedkami, je trest jasný- 14 rokov väzenia.

Ostrov Krajina Unsplash/Alessandro Russo

​​Zaujímavosťou je, že trest sa nevzťahuje na ženy (lesbičky). Zákon hovorí iba o mužoch a gay vzťahoch.

Rozšírený zoznam krajín, kde by členovia LGBT+ komunity mohli by vystavení nebezpečenstvu nájdeš tu.

Meniaci sa trend
Našťastie na celom svete je trend k dekriminalizácii aktov osôb rovnakého pohlavia. Zatiaľ 28 krajín sveta uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia a 34 ďalších poskytuje isté uznanie partnerstva pre páry rovnakého pohlavia.

Od decembra 2020 má 81 krajín zákony proti diskriminácii na pracovisku na základe sexuálnej orientácie. Pred dvadsiatimi rokmi ich bolo len 15. Čiže posun v tejto problematike je evidentný.

Francúzsko zakázalo takzvanú konverznú terapiu

Časť LGBT+ komunity sa počas svojho života stretlo aj s kontroverznou terapiou. Konverzná terapia podľa zástancov vie zmeniť sexuálnu orientáciu alebo identitu členov LGBT komunity, teda homosexuálov, bisexuálov alebo transgenderových osôb. Francúzsky parlament nedávno jednomyseľne schválil zákaz tejto terapie.

Každému, kto bude v rámci nového zákona odsúdený, hrozí pokuta až 30-tisíc eur a až dva roky vo väzení. V prípade neplnoletých či zraniteľných osôb je maximálna výška finančného trestu až 45-tisíc eur a hrozí až tri roky za mrežami.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:24