YouTube/Netflix MENA
StoryEditor

Táto krajina uvažuje o zrušení Netflixu. Neuveríš, kvôli akému filmu

šev26.01.2022., 15:00h
Arabský film Ashab wala Aazje čelí kritike za propagáciu homosexuality a ničenie rodinných hodnôt. Remake talianskej komediálnej drámy vyvolal debaty o zákaze Netflixu v Egypte.
Lajkuj Brainee.sk na

Film je inšpirovaný talianskou komediálnou drámou Perffeti Sconosciutti (Úplný cudzinci). Skupina priateľov sa stretne spolu na večeri. Aby svoje posedenie trochu okorenili, dohodnú sa, že budú s ostatnými zdieľať každú jednu správu, e-mail či telefonát. V priebehu jedného večera sa tak dozvedajú šokujúce skutočnosti o svojich „najlepších“ priateľoch.

Hneď po premiére, ktoré bola 20. januára, sa hneď dostal do rebríčka najsledovanejších v Egypte. Zároveň však vyvolal obrovský odpor voči explicitným témam rozhovorov postáv. Počas odhaľovania tajomstiev svojich blízkych sa dostanú aj k debate o predmanželskom sexe či homosexualite. A práve to sa považuje za veľké tabu.

Divákov to znepokojilo natoľko, že podali žaloby na ministerstvo kultúry a úrad cenzora za povolenie vysielania filmu. Ako uvádza portál Daily Mail, tak jeden právnik tvrdil, že film propaguje homosexualitu. Okrem toho vraj snaží zničiť rodinne hodnoty ako súčasť „systematickej vojny proti morálke“ egyptskej spoločnosti.

Homosexualita síce nie je v Egypte výslovne zakázaná, no často sa trestá podľa voľne formulovaných zákonov zakazujúcich „zhýralosť“. Okrem toho je dikriminácia LGBT komunity rozšírená v hlboko konzervatívnej a náboženskej spoločnosti.

Zákonodarca Mostafa Bakry dokonca zvolal schôdzu parlamentu, aby prediskutovali úplné zakázanie Netflixu v krajine. Kritizoval najmä scénu, v ktorej otec otvorene diskutoval so svojou dospievajúcou dcérou o prvom sexuálnom styku. Predmanželský sex patrí v Egypte medzi tabuizované témy. V extrémnych prípadoch môže viesť až k „vražde zo cti“, a to najmä vo vidieckych oblastiach.

Podľa Bakryho film obsahuje viac ako dvadsať bohorúhačských nadávok, ktoré šokovali egyptské domácnosti. Na Netflixe je tento film označený ako nevhodný pre mladších ako šestnásť rokov.

​Filmový kritik Tarek Shennawy tvrdí, že bol „prekvapený“ z útokov na herečku Monu Zaki. Stvárnila úlohu manželky uväznenej v neuspokojivom manželstve. Kritizovaná bola najmä za scénu, v ktorej si spod šiat vyzliekla spodnú bielizeň. Na sociálnych sieťach to mnohý vnímali ako hanbu pre jej manžela, známeho herca Ahmeda Helmiho, a ich dcéru. Dokonca si kládli otázku, že ako jej mohol manžel dovoliť hrať v takomto filme. Shennawy tvrdí, že obsah filmu by nemal ovplyvniť osobnú alebo národnú česť tých, ktorí v ňom účinkujú.

Avšak toto nie je prvý film, ktorý otriasol spoločnosťou v Egypte. Ich kinematografia má dlhú históriu filmov, ktoré sa venujú tabuizovaným témam. Napríklad Sahara l-Layali (Bezsenné noci) sa zameriaval na problémy, ktorým čelia mladé páry a novomanželia. Vo filme The Yacoubian Building sa zasa venovali výslovne homosexualite.

Najväčšou iróniou na tomto celom je, že talianska filmová predloha Perfetti Sconosciutti získala v roku 2016 hlavnú cenu Medzinárodného filmového festivalu v Káhire.

Napriek tomu, že film čelí ostrej kritike, tak sa nájdu aj jeho zástancovia. Bývalý kandidát na prezidenta a prominentný ľavicový právnik Khaled Ali povedal: „Sú to odvážne, nekonvenčné a otvorené témy, o ktorých sa v arabskej kinematografii predtým nehovorilo. Je to realistické, bez ohľadu na to, ako veľmi sa to snažíme poprieť, umlčať alebo ignorovať.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:13