Miloš Zeman.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rodina je zväzok muža a ženy, bodka. Vyhlásil prezident Zeman

iDnes.cz07.06.2022., 15:23h

Český prezident Miloš Zeman by vetoval zákon umožňujúci manželstvo osôb rovnakého pohlavia, pokiaľ bude prijatý.

Lajkuj Brainee.sk na

Podporil by naopak, aby sa do Ústavy dostalo, že manželstvo je výhradne zväzok muža a ženy. Zeman to vyhlásil pri návšteve maďarskej prezidentky Kataliny Novákovej. „Rodina je zväzok muža a ženy. Bodka,“ vyhlásil Zeman.

„Ak taký zákon naozaj dostanem na stôl, budem ho vetovať, pretože nielen z jazykového hľadiska slovo manželstvo implikuje zväzok muža a ženy,“ vyhlásil Zeman o návrhu na zmenu Občianskeho zákonníka v Českej republike, ktorý by umožnil manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Predložili ho poslanci piatich strán, nikto z KDU-ČSL a SPD, píše portál iDNES.cz.

Rodina je zväzok muža a ženy, tvrdí Zeman

Párom rovnakého pohlavia podľa prezidenta patria všetky výhody v rámci registrovaného partnerstva.

Zeman sa však mýli. Registrované partnerstvo nedáva párom rovnakého pohlavia rovnaké práva ako manželom. Registrovaní partneri nemajú napríklad nárok na vdovský dôchodok a uzavretím partnerstva im nevzniká spoločný majetok, nemôžu si ani spoločne osvojiť dieťa.

image

Miloš Zeman.

TASR/Martin Baumann

„Ak bude predložený návrh zmeny Ústavy, kde bude manželstvo definované ako vzťah muža a ženy, bezpochyby ho podporím," povedal následne Zeman.

Deti sa párom rovnakého pohlavia nerodia, argumentuje Zeman

Svoju obhajobu manželstva výhradne ako sobáša muža a ženy postavil prezident Zeman na tom, že slovo rodina je odvodené od slova rodiť.

image

Ministerstvo pozastavilo platnosť usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia. Prečo tak urobilo?

„Zatiaľ som si nevšimol, že by v pároch rovnakého pohlavia k rodeniu detí dochádzalo," povedal prezident. Ohradil sa tiež proti tomu, ak niekto spochybňuje, že existujú iba dve pohlavia. „Ja som, hoci som počítal veľmi starostlivo, zatiaľ zistil pohlavie iba dve. A pri tom zrejme do konca svojho života zostanem,“ vyhlásil prezident Zeman.

„Slová odmietnutia prezidenta republiky, ktorý pri svojom zvolení sľúbil, že bude spoločnosť hlavne spájať, nás skutočne mrzia. Jeho výroky bohužiaľ zrania hlavne tisíce gay a lesbických rodín s deťmi, ktoré majú byť právoplatnými občanmi a občiankami našej krajiny,“ reagovalo na vyjadrenie prezidenta Zemana združenia Sme fér, ktoré sa usiluje o možnosť „manželstva pre všetkých“.

Pod predloženým návrhom zmeny Občianskeho zákonníka, ktorá by umožnila manželstvo dvom mužom či dvom ženám, sú podpísaný šéf rozpočtového výboru Josef Bernard z hnutia STAN, predsedníčka Snemovne a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podpredsedníčka Snemovne a Pirátov Olga Richterová, minister kultúry Martin Baxa a podpredsedníčka sociálneho výboru za opozičnú ÁNO Jana Pastuchová.

Reakcie politikov

„V 21. storočí nie je miesto, aby sme mali občanov dvoch kategórií,“ podporil v utorok právo na manželstvo pre všetkých vicepremiér, minister vnútra a šéf hnutia STAN Vít Rakúšan.

Nie je príliš pravdepodobné, že Zeman vôbec dostane šancu manželstva osôb rovnakého pohlavia vetovať. Prerokovanie podobných typov návrhov trvá v parlamente niekoľko mesiacov a prezidentovi Zemanovi končí mandát začiatkom marca budúceho roka.

Na to upozornila aj Pekarová Adamová. „Vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu je názor súčasného prezidenta už pomerne nerelevantný, pretože v čase zostávajúcom z jeho mandátu tento zákon Parlament vysoko pravdepodobne prerokovať nestihne,“ uviedla v utorok predsedkyňa TOP 09.

Manželstvo zapísať do Ústavy len ako zväzok muža a ženy sa chystajú konzervatívni poslanci

Ľudáci si dokážu predstaviť riešiť niektoré veci súvisiace s registrovaným partnerstvom osôb rovnakého pohlavia, napríklad otázky dedenia v prípade úmrtia jedného z registrovaných partnerov, ale hovoriť zväzku osôb rovnakého pohlavia manželstva je pre nich tabu.

V Snemovni sa tak znovu objaví aj návrh zakotviť manželstvo ako zväzok muža a ženy aj do Ústavy, ktorý by Zeman podpísal.

Podobný návrh predložili konzervatívni poslanci aj v minulom volebnom období, ale nebol prijatý, rovnako ako návrh zástancov manželstva osôb rovnakého pohlavia.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:47