Unsplash/ Renate Vanaga
StoryEditor

On nie je bisexuál, ale gay. Štúdia dokazuje, že ľudia si o bi mužoch väčšinou myslia, že len nevyšli s pravdou von

Ľubomíra Somodiová03.09.2021., 15:00h
Nová štúdia publikovaná v magazíne European Journal for Social Psychology mapuje dôkazy o tom, že vo vnímaní mužskej a ženskej bisexuality existuje systematická predpojatosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Napriek výskumu, ktorý potvrdzuje existenciu bisexuálnej orientácie, čelia bisexuálni ľudia stigmatizácií a pochybnostiam o svojej sexualite. Vedci, ktorí stoja za novou štúdiou, sa snažili lepšie pochopiť predpojatosť voči bisexuálnej orientácii jednotlivcov. V štúdii vedci popisujú, že na mužov bisexuálov sa viac nahliada tak, že sú v konečnom dôsledku viac priťahovaní mužmi. Na druhej strane, na bisexuálne ženy sa spoločnosť pozerá tak, že sú priťahované oboma pohlaviami rovnako.

Neveria, že bisexuáli sú naozaj bisexuáli

„Moje výskumné záujmy zvyčajne pochádzajú z niečoho, čo pozorujem v každodennom živote, a tak to bolo aj v tomto prípade. Sám som súčasťou LGBTQ+ komunity rovnako ako veľa mojich priateľov. Všimol som si jednu vec, že ostatní často neveria, že bisexuálni ľudia sú naozaj bisexuáli,“ vysvetľuje autor štúdie Thekla Morgenroth, postdoktorandský výskumný pracovník z University of Exeter. Dodáva, že najzaujímavejšie preňho bolo, že popieranie bisexuálnej identity u mužov a žien má rôzne formy.

„Keď sa ženy identifikovali ako bisexuálne, ostatní si často mysleli, že sú v skutočnosti iba heterosexuálne, možno trochu experimentujú alebo to robia pre mužskú pozornosť. Ale keď sa muži identifikovali ako bisexuáli, ostatní si mysleli, že sú homosexuáli a len ešte s tým nevyšli von. V oboch prípadoch si teda ľudia mysleli, že bisexuálnych ľudí v skutočnosti viac priťahujú muži. Zdalo sa mi, že to stojí za preskúmanie.“

Mužská bisexualita je viac spochybňovaná

Štúdie sa zúčastnilo 787 účastníkov, ktorým povedali, že štúdia skúma online zoznamovanie. Zobrazil sa im (falošný) profil muža alebo ženy, ktorí sa identifikovali ako bisexuáli. Účastníci štúdie potom mali uviesť, do akej mieri sa domnievajú, že danú osobu priťahujú ženy a muži, ako aj niekoľko ďalších otázok.

Vedci zistili, že bisexuálni muži sú vnímaní tak, že viac priťahujú mužov než ženy, zatiaľ čo bisexuálne ženy sú rovnako priťahované mužmi ako aj ženami.

Účastníci sa tiež viac zhodovali s tvrdeniami, ktoré viac spochybňovali mužskú bisexualitu, ako ženskú. Inými slovami, zhoda s tvrdeniami ako „väčšina bisexuálnych mužov ešte len verejne nepriznala, že sú gayovia“ bola bežnejšia než zhoda s tvrdeniami, že „väčšina bisexuálnych žien skončí v heterosexuálnom manželstve.“

Rovnaké predsudky majú heterosexuáli aj homosexuáli

Približne 73 percent účastníkov štúdie sa identifikovalo ako heterosexuáli a asi 27 percent sa identifikovalo ako homosexuáli. „Podľa mňa je naším kľúčovým zistením, že heterosexuálni, ale aj lesbickí a homosexuálni jedinci majú rovnakú zaujatosť: Veria, že bisexuálni muži sú viac priťahovaní k mužom ako k ženám, aj keď to nemá absolútne žiadne indikátory, a to aj vtedy, ak táto osoba výslovne uvádza, že je bisexuálna,“ povedal Morgenroth pre PsyPost.

Prekvapujúce zistenie podľa neho bolo, aj to že nenašli dôkaz o predsudkoch o ženskej bisexualite. „To by mohlo naznačovať, že ženská bisexualita je viac akceptovaná, ale je dôležité mať na pamäti, že to môže byť tiež odrazom našej konkrétnej metodiky. Mohlo by sa stať, že v iných prípadoch, napríklad keď ľudia vidia bozkávať sa dve ženy, ale nemajú explicitné informácie o sexuálnej identite, je ženská bisexualita bude spochybňovaná rovnako ako mužská bisexualita,“ uzavrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:27