Instagram/ lehlogonolo.machaba
StoryEditor

O titul Miss bude bojovať aj transsexuálka. Pre svoju komunitu chce lepšiu budúcnosť

red10.08.2021., 16:00h
Dvadsaťštyriročná Lehlogonolo Machaba sa stala prvou transgender modelkou, ktorá sa prebojovala do finále Miss JAR. Stalo sa tak tri roky po tom, čo sa JAR pripojila ku krajinám ako Španielsko, Kanada, Nepál či Panama, ktoré povolili transgender osobám účastniť sa súťaží krásy.
Lajkuj Brainee.sk na

Juhoafrická republika patrí medzi krajiny, v ktorých je povolené manželstvo ľudí rovnakého pohlavia a ako jedna z mála krajín má v svojej ústave zakotvené LGBTQ. Transexuáli tu môžu zmeniť svoju identitu, vrátane zápisu zmeneného pohlavia v matrikách. Aj napriek tomu sa v krajine stupňuje napätie voči LGBTQ komunite. Píšu Novinky.cz.

Chce pomôcť svojej komunite

Aj z tohto dôvodu sa 24-ročná transrodová žena Lehlogonolo Machaba rozhodla súťaže krásy zúčastniť. Pre Sunday Times minulý mesiac povedala, že chce reprezentovať svoju komunitu a vystúpiť na jednom z najvýznamnejších pódií v krajine. Rada by pomohla svojej komunite prelomiť stigmu, ktorú mnohí ľudia voči queer komunite majú.

„V mojom prípade ide o identifikáciu žien, teda aby som bola spoločnosťou vnímaná a uznaná ako žena,“ vysvetlila pre agentúru Reuters.

„Moja obyčajná existencia v spoločnosti je ohrozená a je tu veľa transrodových žien, ktoré sa boja spraviť coming out v strachu, aby neboli nenávidené a, čo je ešte horšie, dokonca boli zabité.“

Inšpirácia

Zároveň by rada inšpirovala aj nastupujúcu generáciu a dodala jej odvahu, aby sa nebála plniť si svoje sny a priania aj napriek obmedzenej príležitosti.

„Vyhrať Miss JAR by pre mňa ako trans ženu skutočne znamenalo veľa. Verím, že by to aj veľmi pomohlo queer komunite, a to nielen v JAR, ale aj okolitých štátoch, kde je samotná homosexualita stále tabu,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:29