Gay prideTASR/AP/Andrew Kravchenko
StoryEditor

Ruská nadvláda by pre ukrajinskú LGBTQ komunitu znamenala peklo na zemi. Tohto sa obávajú

rviDnes14.02.2022., 15:00h
Ukrajinská komunita LGBTQ je v panike pred možnou ruskou inváziou. Súčasná vláda prezidenta Volodymyra Zelenského je k nej v rámci dodržiavania slobody prejavu a zhromažďovania v zásade tolerantná.
Lajkuj Brainee.sk na

Teraz sa však členovia komunity obávajú diskriminácie, pokiaľ Ukrajinu uchváti Rusko.

Podľa Karissy Jacksonovej z americkej mimovládnej organizácie Freedom House je Rusko jednou z najrepresívnejších krajín, pokiaľ ide aj o práva sexuálnych menšín. Hrozí im perzekúcia, zastrašovanie, únosy alebo vraždenie.

Obávajú sa

„Ruská okupácia Ukrajiny môže byť pre tieto komunity devastujúca,“ povedala rozhlasovej stanici Hlas Ameriky.

Členovia komunity nechcú sedieť so založenými rukami. „Chcem sa pripojiť k civilnej obrane,“ povedal napríklad Tymur Levčuk z mimovládnej organizácie Fulcrum.

Podľa aktivistky Oleny Ševčenkovej nie je situácia na Ukrajine taká ružová. Práva komunity sú predsa len obmedzené, svoje pochody v Kyjeve môžu jej členovia vykonávať len pod ochranou policajných ťažkoodencov, pretože časť obyvateľstva sa k sexuálnym menšinám stavia príliš nepriateľsky.

​Dlhodobé napätie s Ruskom zatienilo úsilie komunity presadiť v ukrajinskom parlamente rozšírenie svojich práv. „Bojujeme o to, aby sme presadili zákony proti diskriminácii, zločinom z nenávisti i nerovnosti všeobecne,“ podotkla Ševčenková.

Perzekúcia v Rusku

V Rusku sú sexuálne menšiny skutočne pod veľkým tlakom. Napríklad nariadenie od roku 2013 zakazuje akékoľvek šírenie informácií súvisiacich s homosexualitou. Podľa Moskvy zákon chráni deti a mladistvých. Podľa HRW však vyhláška vytvorila pre mládež s inou ako heterosexuálnou orientáciou „peklo na zemi“.

Boj proti šíreniu vírusu HIV sa v Rusku taktiež skomplikoval. V máji 2018 krajina kvôli zákonu o „gay propagande“ zrušila webovú stránku ParniPlus, ktorá poskytovala informácie o šírení HIV medzi homosexuálmi. Šírenie epidémie HIV/AIDS sa v krajine nijako nepoľavilo, v roku 2016 sa tam evidoval milión nakazených ľudí.

V Sovietskom Rusku bola homosexualita zločinom, gayov štát trestal piatimi rokmi v gulagu za „sodomiu.“ K lesbám bol zákon miernejší, často ich ale posielal na nútenú psychiatrickú hospitalizáciu. Hoci bola homosexualita legalizovaná s rozpadom Sovietskeho zväzu, nový zákon nadväzuje na dlho upevňovanú stigmu LGBT komunity v ruskej spoločnosti.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:07