Beáta fotox
StoryEditor

Copy of Príliš veľa detí! Príliš stará! Príliš vzdelaná! kfjgdklfjgdfkljgkl

HNonline.sk02.09.2021., 10:00h
Poznáte to, však? Nájsť robotu po materskej, nájsť robotu po päťdesiatke, nájsť robotu s dvomi titulmi...
Lajkuj Brainee.sk na

Vo všetkých krajinách Európskej únie je nerovnosť medzi ženami a mužmi na trhu práce stále veľmi veľká. Pritom účasť žien na trhu je zo spoločenského hľadiska nevyhnutná a žiadaná. S pomerne veľkou koncentráciou žien sa dnes stretávame pri zle platenej a mechanickej práci. Aj napriek tomu, že ženy zastávajú veľkú účasť na trhu práce, je zamestnanosť žien vo všeobecnosti stále nižšia, sú dlhší čas nezamestnané a ich pracovné pozície sú neistejšie a slabšie platené.

---

image

Snímka z otvorenia nového školského roka na Základnej škole Hroncova 23 v Košiciach 2. septembra 2021. FOTO TASR - František Iván

TASR

---

Pracovné pozície a materstvo

Ženy matky potrebujú pracovné príležitosti, ktoré rešpektujú ich nezastupiteľnú úlohu v rodinách. To predovšetkým znamená flexibilný alebo skrátený pracovný čas, možnosť pracovať z domu či zdieľané pracovné miesta. Zamestnávatelia v dnešnej dobe nie sú „pod tlakom“ opätovne zamestnávať alebo udržiavať si matky na materskej vo svojej rezerve pracovných síl. Zjednodušene povedané, viac sa im oplatí investovať do novej pracovnej sily než investovať do stabilizácie už existujúcej pracovnej pozície.

Musíme si uvedomiť, že matka žije v „detskom svete“ a po návrate do práce je na ňu často vyvíjaný zo strany zamestnávateľov veľký tlak. Napriek tomu, že sa matky snažia zladiť pracovný a rodinný život, veľmi často sa po návrate do svojho pôvodného zamestnania stretávajú s diskrimináciou. To sa prejavuje predovšetkým u matiek, ktoré sú z dôvodu reťazových materských doma päť-šesť či dokonca osem-deväť rokov. Pri návrate sú prehliadané a degradované na omnoho horšie pracovné miesta, než aké zastávali pred materskou. Čím dlhšie je žena na materskej dovolenke, tým viac stráca kontakt so svojím zamestnaním. Prehlbuje sa priepasť medzi ňou a jej profesiou. Jej znalosti sú slabšie, informácie zastarané, zmeny unikajú jej pozornosti, pôvodné vzdelanie pomaly upadá do čoraz väčšieho zabudnutia. Na druhej strane sú ženy vďaka materstvu odolnejšie voči stresu a dokážu plniť úlohy pod tlakom, sú lepšími tímovými hráčkami, dokážu si svoj celodenný čas logicky rozvrhnúť. Práve na takéto „drobnosti“ by sa zamestnávatelia mali zameriavať, pretože materstvo nielen berie, ale oveľa viac dáva vo všetkých sférach života.

NAŠA RADA:

Nebojte sa priznať, že deti sú pre vás dôležité, ale že aj vďaka nim viete pracovať rýchlo, efektívne a bez zbytočných prieťahov. Pokojne priznajte, že v istom období budete preferovať prácu doma, lebo prázdniny a školské voľná sú proste v kalendári. Nesľubujte viac, ako ste schopná splniť.

Pracovné pozície a stredný vek

Ženy pracujú za nízke príjmy na hranici minimálnej mzdy a v mnohých prípadoch dokonca pod úrovňou minimálnej mzdy. Medzi najvážnejšie problémy, s ktorými sa samotné ženy vo veku nad 50 rokov pri uplatňovaní na pracovnom trhu stretávajú, patrí nedostatočné finančné ohodnotenie, nemožnosť kariérneho postupu, nedostatok pracovných príležitostí, ale aj určitá forma diskriminácie pri získavaní zamestnania, nevhodné pracovné podmienky a nevýhodný pracovný režim. Postavenie žien v strednom veku na pracovnom trhu je problematické. Vyšší vek neuľahčuje ženám nájsť si vhodnú prácu. Navyše výpoveď zo strany zamestnávateľa či strata zamestnania môžu znamenať pre ženu konečnú závislosť od sociálneho systému. Preto sú z dôvodu nezamestnanosti ochotné prijať aj prácu za nižšiu mzdu či prácu na skrátený úväzok. Preto sa zvyšuje percento žien s vyšším vzdelaním, ktoré prijímajú nižšie pracovné pozície. Alarmujúci je fakt, že z celkového podielu 60 percent vysokoškolsky vzdelaných žien je iba 13 percent z nich na manažérskych postoch a iba 9 percent z nich je zastúpených vo výkonných a v riadiacich pozíciách.

---

 

---

NÁŠ TIP:

Na pohovore apelujte na to, že ste skúsená. Že máte za sebou roky v pracovnom procese, všeličo ste zažili, nepotrebujete nič nikomu dokazovať, ste tímová hráčka a rada mladších kolegov aj zaučíte. Ukážte svoju výhodu – čas. Neponáhľate sa k deťom, viete prísť aj na siedmu, keď treba, výnimočne potiahnete aj víkendy.

Problém prekvalifikovaných žien

Najviac sa spája s vysokoškolsky vzdelanými ženami, ktoré často študovali v zahraničí. Štúdium a prax v zahraničí je v každom prípade veľmi pozitívnym životným krokom. Otázkou však je, prečo majú ženy napriek vynikajúcim študijným výsledkom pri návrate na Slovensko problém nájsť si zamestnanie. Je pravdou, že predstavitelia mnohých spoločností sú podozrievaví, prečo žena, ktorá dosiahla takú vysokú úroveň vzdelania v zahraničí, urobila krok „späť“. Prekvalifikovaná žena s titulmi z prestížnych elitných univerzít a s pracovnými skúsenosťami, ktoré získala v špičkových spoločnostiach, by podľa nich mohla byť prekážkou. Podľa nich takáto kandidátka bude namyslená, arogantná a bude sa s ňou ťažko pracovať. Je v tom zahrnutý nádych drobnej žiarlivosti a zvráteného potešenia z odmietnutia niekoho, o kom si myslia, že mal v živote „ľahkú cestu“. Obávajú sa aj toho, že napriek tomu, že vzdelaná žiadateľka im môže navrhnúť, že sa uspokojí s nižším platom, tento prístup môže rýchlo zmeniť. Obávajú sa svojej prípadnej budúcej konkurencie.

NAŠA RADA:

Ukážte, že sa stále chcete učiť, nie to, že ste múdra. Ale to, ak ste múdra, viete. :-)

Príbehy čitateliek:

Beáta (42)

Bruckneudorf, Rakúsko

---

image

Beáta foto

x

---

Žijem v Rakúsku už 16 rokov. Predtým som študovala právo na Slovensku v Banskej Bystrici a po škole som pracovala prevažne na magistráte. Spočiatku som v Rakúsku vo Viedni pracovala ako opatrovateľka detí a upratovačka. Neskôr som sa zamestnala v realitnej agentúre, ktorá predávala veľké pozemky a lesy na Slovensku. Nakoniec som dostala pracovnú ponuku pracovať pre developerskú spoločnosť ako projektová manažérka. Mala som na starosti projekty v Poľsku, Maďarsku, Česku, na Slovensku a v Rusku. Aj napriek tomu, že vo všeobecnosti sú spolupracovníci zo strednej a z východnej Európy kvalifikovanejší a sú ochotní pracovať za menej peňazí. Pociťujem určitý platový rozdiel, ovládam štyri jazyky a dokážem ponúknuť svoju

---

---

odbornosť z právnej stránky, aj napriek tomu mám nižší plat oproti rakúskym kolegyniam, pretože som cudzinka. Pracovala som ako vedúca projektov, avšak po tehotenstve som stratila určitú dávku kompetentnosti. Stále som pri projektoch, ale už napr. nepodpisujem zmluvy a podobne. Prešla som na čiastočný úväzok, pre materstvo. A to znamená aj nižší plat. Na druhej strane som sa nebála, že prídem o prácu, pretože môj šéf vedel, že dostane odborníčku v odbore naspäť. Vedel, že sa môže na mňa spoľahnúť, keď niečo nestihnem cez deň, dokončím to po nociach. Teraz som znova na materskej dovolenke s druhým synom. Po materskej sa mám vrátiť na svoje pôvodné miesto na polovičný úväzok s polovičným platom. Moje kolegyne odišli do iných firiem za lepším platom, nemali deti, niektoré z nich boli mladšie, tých možností mali viac. Ja ako 42-ročná žena s dvoma malými deťmi pracujúca na polovičný úväzok som svojím spôsobom ohraničená, preto som sa aj rozhodla zostať v našej firme, ktorá mi umožňuje pracovať na polovičný úväzok a mám flexibilný pracovný čas. Vedela som, že materstvo ma napĺňa a som takto šťastná, tak som zvolila cestu, ktorá je pre mňa ako pracujúcu matku lepšia, aj keď slabšie platená. V iných firmách by ma tlačili do pracovného pomeru na plný úväzok a to by bolo síce finančne lepšie, ale úplne by mi to narušilo rodinný čas, o ktorý nikdy prísť nechcem.

---

 

---

Denisa (33)

Bratislava

---

image

Denisa foto

x

---

Mám vyštudovaný odbor sociálna práca. Bakalára som vyštudovala na dennom štúdiu, potom som odišla do Nemecka rozbiehať gastronomickú prevádzku. Napokon som sa však rozhodla vrátiť naspäť na Slovensko. Magisterský stupeň som študovala externe, pretože som už pracovala v reklamnej agentúre a počas štúdia som otehotnela. Tehotenstvo bolo komplikované a po narodení syna som s ním strávila dlhý čas v nemocnici z dôvodu jeho závažného zdravotného stavu. Popritom som pracovala v reklamnej agentúre sedem rokov. Toto odvetvie bolo ako aj mnohé iné covidom zastavené a ja som to zásadne pocítila aj vo finančnej, ale aj v kariérnej rovine. Momentálne som na materskej dovolenke s malou dcérou, avšak tento rok mala tri roky a mňa čaká opäť kolobeh hľadania práce. Reklamná brandža je v tomto období veľmi nestabilná a pre rôzne opatrenia sú mnohé firmy v „úspornom režime“. Preto som sa rozhodla hľadať prácu vo svojom vyštudovanom odbore, tu však nastáva problém, že som prakticky bez praxe. Potrebujem prácu, ktorá je časovo flexibilná a ktorá bude akceptovať fakt, že mám dve malé deti, aby som to dokázala časovo vykryť najlepšie pre ne. Pracovné miesta, kde som posielala životopisy, mi odporučili ďalšie dve pracovné pozície, ktoré boli platovo nižšie, ale viac vyhovovali môjmu časovému rozvrhu matky. Jedno miesto vyžaduje prácu v teréne s nočnými zmenami, kde by som aktívne pracovala s ľuďmi bez domova. Vysvetľovala by som im, že za poplatok sú rôzne nocľahárne s teplým jedlom. Druhá pozícia by bola síce bez terénu s pevným pracovným časom, ktorý by mi vyhovoval, ale zároveň so slabším platom. Na tejto pozícii by som ukazovala ľuďom bez domova život v byte a pracovala s klientmi, ktorí sú bez skúseností so samostatným bývaním. Podľa môjho názoru je pre nás ženy veľmi náročné spojiť prácu a rodinný život, tak aby sme napredovali kariérne a zároveň boli doma vždy, keď nás deti a rodinná situácia potrebujú.

Tatiana (26)

Púchov

---

image

Tatiana Foto

x

---

Tesne po škole som otehotnela. Mám ukončenú strednú školu v odbore kozmetika s maturitou a v 21 rokoch som sa stala prvýkrát mamou. Je pravdou, že na túto dobu to môže byť pre niekoho zavčasu, ja som však uprednostnila domáci kozub a rodinné zázemie pred kariérou. Teraz som piaty rok doma na neprerušenej materskej s druhým synom a ešte rok s ním budem, potom však nastáva otázka, čo ďalej. Manžel pracuje na štyri zmeny, a preto si ja musím nájsť prácu s flexibilným pracovným časom alebo na polovičný úväzok, aby som dokázala byť vždy k dispozícii našim synom. Pred tehotenstvom som pracovala v kúpeľoch, avšak to už teraz nebude možné, keďže ráno sa začína práca na pol siedmu a ja by som musela dochádzať asi polhodinu, je nepravdepodobné to zvládnuť, pretože škôlky väčšinou o takomto čase ešte nie sú otvorené. Preto sa pohrávam s myšlienkou spraviť si opatrovateľský kurz a starať sa o starých ľudí, ktorým by som pomáhala s bežnými vecami v bežných situá­ciách. Nikdy nebudem ľutovať svoje životné rozhodnutie, pretože takto som presne naplnila svoj život šťastím, a prácu vnímam len ako príjem do domácnosti a pomoc manželovi, a nie ako budovanie kariéry. Hľadám prácu, v ktorej budem akceptovaná ako matka, pretože to je pre mňa oveľa dôležitejšie než samotný fakt vysokého zárobku. Aj napriek svojej prispôsobivosti, že plat pre mňa nie je úplne prioritou, cítim, že ako matka som znevýhodnená a zaškatuľkovaná ako nevhodná pracovná sila, automaticky všetci riešia čerpanie dovolenky alebo OČR pri dvoch deťoch, alebo sa často stretávam s nepochopením svojho rozhodnutia, že v tejto ťažkej ekonomickej dobe som sa rozhodla byť matkou v takom mladom veku, pritom v minulosti to bolo úplne bežné a normálne.

---

---

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/spolocnost, menuAlias = spolocnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:53