Slovenským brancom zrejme ukradli facebookovú stránku.Facebook/Slovenskí Branci/
StoryEditor

Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou

13.04.2024., 12:47h

Na profile bývalej polovojenskej organizácie Slovenských brancov sa objavili erotické videá.

Lajkuj Brainee.sk na

Samozvaní slovenskí obrancovia síce oficiálne skončili už pred dvomi rokmi, ich oficiálna facebooková stránka sa však znovu rozbehla. Kontroverzná organizácia, často spájaná s neonacistami, na sociálnej sieti naberala na popularite a nazbierala cez 20-tisíc fanúšikov a 23-tisíc sledovateľov.

image

Slovenskí branci sa lúčia. Samozvaní obrancovia sa klaňali Tisovi, reagoval na nich aj minister Naď

Po dvoch rokoch nečinnosti sa však na nej znovu začali objavovať videá, ktoré ale s brancami nemajú nič spoločné. Niekto im zrejme ich profil ukradol, respektíve sa do neho nabúral, a začal ho spamovať ľahkou erotikou.

Prvé video sa na stránke objavilo 26. marca a odvtedy profil zaplavujú desiatky po*nografických videí a odkazov na podobné stránky.

Extrémistické pozadie 

Kontroverznú polovojenskú organizáciu Slovenskí branci založil v roku 2012 Peter Švrček. Počas ich desaťročného pôsobenia ich však často spájali s extrémistami a s proruskou scénou.

Samotný Švrček mal začínať v neonacistickom združení Slovenské hnutie obrody, ktoré pochodovalo s Marianom Kotlebom a glorifikovalo Tisa. Kotleba sa mal dokonca svojho času snažiť nadviazať s brancami užšiu spoluprácu. Švrček však neskôr priznal, že to bola chyba.

image

Mnohí ich prirovnávali k fašistickým organizáciám a kritizovali nečinnosť úradov, ktoré však proti nim nemali ako zakročiť.

Facebook/Slovenskí Branci/

Mnohí ich prirovnávali k fašistickým organizáciám a kritizovali nečinnosť úradov, ktoré však proti nim nemali ako zakročiť.

Ich popularita na sociálnych sieťach narastala, no aj napriek tomu prišla v októbri 2022 prekvapujúca správa, že organizácia končí. „Po 10 rokoch činnosti nastal konečne ten správny čas, kedy sme sa rozhodli posunúť sa ďalej. Slovenskí Branci preto končia,” písalo sa v príspevku, ktorý bližšie nešpecifikoval dôvod ukončenia činnosti.

Zmenili názov

Bývalý člen brancov však v exkluzívnom rozhovore pre Brainee prezradil, že len zmenili názov a nenápadne začali nanovo. „Aj keď nikdy nezverejnili dôvod prečo skončili, pravda je taká, že to bolo kvôli zlému menu organizácie, ktoré by sa napravilo iba ťažko,” hovorí bývalý člen Slovenských brancov.

Momentálne majú figurovať v Zbore Dobrovoľník, na ktorom sa však má údajne opäť podieľať Peter Švrček, tentokrát však stojí viac v pozadí. „Množstvo ich bývalých členov je tých istých, adresa organizácie je Petrova, telefónne číslo je na Petra a aj celá propagácia ich skupiny – to je Petrov štýl,” hovorí bývalý člen. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:34