Projekt ľudské telo upozorňuje na hrozivú budúcnosť, ktorá náš druh čaká.Youtube/ Insider Food/
StoryEditor

Desivý projekt Human Meat: Chcú vybudovať ľudskosť a solidaritu. Ako? Mäso z dobytka plánujú na tanieroch nahradiť ľudským

mor19.12.2022., 13:30h

Ľudia ľuďom, znie motto projektu Human Meat. Ten chce spracovaním ľudských tiel na jedlo docieliť podniknúť kroky k vyriešeniu preľudnenia a tým aj klimatickej krízy. Človek v ich vízii nahrádza mäso dobytka, ktoré je zdrojom skleníkových plynov.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozmýšľaš niekedy nad tým, ako sa postaviť k svetovým krízam, ktoré hrozia našej generácii v blízkej budúcnosti? Human Meat Project sa k problémom postavil naozaj originálne a nekonvenčne. Navrhuje kanibalizmus pred jedením zvierat. Na prvý pohľad to vyzerá desivo, ale za celým projektom sa skrýva nakoniec niečo celkom iné.

image

Skaza je dokonaná. Elon Musk nechal ľudí rozhodnúť o svojej funkcii v Twitteri, tí ho poslali kade ľahšie

,,V Human Meat Project si vážime každé telo a každý život," píše sa na stránke projektu. Organizácia ku každému produktu z ľudského tela vytvára aj štítok s pôvodom - chcú tak zaistiť čo najväčšiu rozmanitosť pri výbere mäsa. Takýmto spôsobom zároveň upozorňujú aj na znepokojujúce rozdiely v kvalite života ľudí v rôznych častiach sveta. 

,,Vítame každý národ, ktorý chce vrátiť svoje mäso zvyšku sveta." Veria, že tento projekt ľudstvu dopomôže k tomu, aby si mohlo navzájom pomáhať v zlepšovaní životných podmienok a prostredia pre každého a pre každú.,,Nežijeme individuálne a sami. Potrebujeme jeden druhého, aby sme prežili. Spolu môžeme vytvoriť svet, pre ktorý sa oplatí žiť. Spolu môžeme vybudovať svet ľudskosti a solidarity."

Výživové hodnoty človeka

Na stránke projektu sa píše aj o tom, že ,,ľudské mäso je často podceňované pre svoju výživu, hustotu bielkovín a tuku môže mať rovnakú alebo lepšiu ako iné mäsové výrobky, napríklad hovädzie, kuracie a bravčové mäso.

Vďaka tomu, že je človek všežravcom, je štruktúra a chuť jeho mäsa podobná bravčovine. Pričom jeho kvalita by mohla byť ešte výraznejšia (závisí od kvality života jednotlivca). Jedno telo obsahuje naviac všetky esenciálne aminokyseliny (tie, ktoré si nevieme v tele sami vyrobiť, pozn. red.), minerály a vitamíny. Jeden človek tak dokáže zasýtiť naraz až 40 ďalších ľudí, pričom jeho tkanivo je zároveň ja dostupnejším a ľahšie stráviteľným, čo sa týka konzumácie mäsa a tukov. 

Ponaučenie na záver

Video vyššie nazbieralo milióny zhliadnutí na Facebooku aj TikToku. Žena v ňom tvrdí, že Human Meat Project plánuje spomaliť klimatické zmeny a znížiť preľudnenie spracovaním ľudských tiel na mäsové výrobky. Video však pôsobí dojmom, ako keby nás onedlho čakala budúcnosť, v ktorej si vedľa rebierok a krkovičky budeme môcť zakúpiť aj ľudské plecko. Do toho žena vložila emotikony zhnusenia a strachu. 

"Myslela som si, že je to vtip, kým som nezačala viacej hľadať a neuvedomila som si, že je to skutočné a bude to horšie," približuje nám žena vo videu svoje pocity. Jej príspevok spoločnosť Meta vo svojom News Feede označila za falošnú správu a dezinformáciu. 

image

Halucinogénny špenát po Slovensku zasiahol aj Austráliu. Obchodníci majú hlavu v smútku, spôsobuje ťažké stavy

Žena vo videu ukázala aj množstvo screenshotov zo stránky projektu, no neprečítala si ten najdôležitejší - podmienky, ktorými sa projekt riadi. "Human Meat project je čisto konceptuálny umelecký projekt, ktorý nebude vykonávaný v reálnom živote." Projekt teda nemá úmysel preraziť na poli mäsospracujúceho priemyslu ani porušiť žiadnu z deklarácií OSN či zákony jednotlivých štátov. Síce nie je hneď jasné, že za celým nápadom stoja umelci, no o to viac to ľudí vyzýva k tomu, aby si informácie vždy riadne preverili a čítali všetko, nie len materiály, ktoré im pasujú do ich vlastného katastrofického scenára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:09