Odvážne Rusky prevzali iniciatívu a protestujú po celej krajine proti putinovskému režimu aj vojne, ktorú udržuje na Ukrajine.Brainee X Canva/
StoryEditor

Vráťte nám synov a mužov, protestujú Rusky. Vychovali ste čudáka a vraha, znel odkaz na náhrobku Putinových rodičov

mor02.12.2022., 13:30h

Ruské ženy majú toho dosť a situáciu berú do vlastných rúk. Protestujú naprieč celou krajinou a armádu aj Putina žiadajú, aby skončil s nezmyselnou vojnou a vrátil im späť ich manželov.

Lajkuj Brainee.sk na

Kremeľ čelí ďalšiemu problému. Sú ním ženy, ktoré sa stali tvárou jedných z najhlasnejších ruských protestov. Otvorene kritizujú problémy v armáde aj na ukrajinskom fronte, jazdia na vojenské základne a niktoré žiadajú stiahnutie ruských vojenských sil z Ukrajiny.

 

 

Mobilizácia, ktorú Rusko zahájilo na koncom septembra, spustila vlnu nevôle najmä zo strany ruských žen. Tie sa verejne obracajú k armáde aj k ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi, kritizujú nedostatočné vybavenie a výcvik vojakov či dokonca jazdia na základne, kde tlačia na návrat svojich blízkych z fronty, informuje web iDnes.cz.

Tieto protesty Rusky začali už v marci, sú pokojné a prebiehajú v niekoľkých mestách naprieč krajinou a dokonca aj pred bránami Kremľa. Zároveň vyzývajú aj vojenských predstaviteľov, aby na ukrajinský front neposielali nedostatočne vycvičených mladých mužov, informuje portál Times of India. Odhaduje sa, že od februára tohto roku bolo zranených alebo zabitých už približne 100 tisíc ruských vojakov. 

Na ruskej vojenskej základni Valuiki pri Belgorode prišli ženy, ktoré hovorili, že sú manželkami ruských vojakov. Naliehali na úradníkov, aby im pomohli nájsť nezvestných manželov (keďže Rusko neinformuje svojich občanov o reálnych stratách, ktoré na Ukrajine nastali). Ženy si chceli svojich mužov vziať naspäť domov. Pričom táto základňa je od Ukrajinských hraníc vzdialená len niečo cez 30 kilometrov. 

„Sú zranení a aj napriek tomu nútení bojovať v prvej línii. Sme ochotné vstúpiť do vojnovej zóny a zachrániť ich, ak nám úradníci nebudú ochotní pomôcť,“ povedala jedna zo žien na proteste pred základňou, podľa informácií Times of India.

„Smrť Putinovi!“

Jedna Ruska bola zatknutá po tom, čo mala na hrobe rodičov vodcu Vladimira Putina nechať odkaz, v ktorom ich žiada, aby si ho vzali konečne k sebe. Irina Tsbaneva, 60 ročná žena, bola políciou zadržaná a obvinená zo zločinu znesvätenia hrobu, informuje NDTV. Incident sa odohral deň pred tým, než mal Putin osláviť svoje 70. narodeniny. 

Na náhrobku pani Tsbaneva zanechala priamy a výstižný odkaz: „Rodičia sériového vraha, vezmite ho so sebou, máme od neho toľko bolesti a biedy, celý svet sa modlí za jeho smrť. Smrť Putinovi! Vychovali ste čudáka a vraha.“ 

Znesvätiteľku hrobu vypátrali podľa kamerových záznamov a okamžite previezli do vyšetrovacej väzby. Pani Tsbaneva sa ku všetkému priznala a teraz jej hrozí 5 rokov väzenia - dopustila sa totiž trestného činu znesvätenia pohrebiska na základe politického alebo ideologického presvedčenia. Odvážna Ruska bola k tomuto činu motivovaná po tom, čo v spravodajstve videla informácie o vojne. „Všetko je veľmi desivé, všetko je veľmi smutné, bolo zabitých už veľa ľudí...“

Súd nakoniec ženu odsúdil na domáce väzenie a zakázal jej používanie internetu aj telefónu či pošty. 

Ľudia bez budúcnosti

Čo sa týka masových demonštrácií proti vojne a Putinovmu režimu zo strany žien, úrady na ne reagujú masívnym zadržiavaním osôb. Odôvodňujú to tým, že podľa zákona sú teraz akékoľvek činnosti, ktoré sa dajú označiť za hanobenie ozbrojených síl trestné. Podľa údajov ruskej OVD-Info, ktorá monitoruje protesty, tvorili ženy 51 percent z 1 383 ľudí zatknutých pri proteste proti mobilizácii 21. septembra a 71 percent z 848 zadržaných 24. septembra.

„Keď začala vojna, mala som pocit, že som bez budúcnosti,“ povedala Lisa pre agentúru Reuters, zo strachu z následkov požiadala, aby sa používalo iba jej krstné meno. „A tiež som sa začala cítiť vinná za to, že som premýšľala o svojej vlastnej budúcnosti, keď ľudia na Ukrajine cítili každým dňom oveľa väčší strach.“

Ženy však neprotestujú len na uliciach a vonku. Príspevky o vojne sa uverejňujú aj na sociálnych sieťach, novinách a protivojnové heslá sa nachádzajú aj na rubľových bankovkách a cenovkách v obchodoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:25