Dreamstime
StoryEditor

TikTok chce byť o čosi bezpečnejší, odstráni propagáciu prehnaného cvičenia a diét. Stačí to však?

šev09.02.2022., 13:05h
TikTok sa snaží, aby mu konšpirácie a hejty neprerástli cez hlavu ako sa to stalo Facebooku.
Lajkuj Brainee.sk na

TikTok aktualizoval  utorok ráno svoje podmienky. Zakázal obsah šíriaci nenávisť voči ženám a transsexuálom.

Aktualizované usmernenia pre komunitu tiež rozdelia „nebezpečné činy a výzvy“ vrátane samovražedných hoaxov do samostatnej kategórie. Zároveň odstránia aj propagáciu prehnaného cvičenia a krátkodobého pôstu, ktoré môžu viesť k poruchám príjmu potravy. 

Cormac Keenan, vedúci oddelenia dôvery a bezpečnosti TikToku vo svojom vyjadrení povedal, že tieto zmeny objasnia alebo rozšíria typy obsahu, ktorý bude odstraňovaný z platformy a nebude odporúčaný na „For You“ stránke. Informačný kanál odporúčaní funguje pomocou algoritmu na základe našej predošlej aktivity. Preto nemáme kontrolu nad tým aký obsah sa nám tam objaví. To môže prerásť až do vírusového obťažovania.

LGBT komunita žije v neustálom strachu (ilu) LGBT komunita žije v neustálom strachu (ilu) unsplash.com

​V októbri 2021 predstavitelia TikToku spoločne s predstaviteľmi platforiem Snap a YouTube boli v kongrese vypočutí ohľadom online bezpečnosti mladistvých. Zdá sa, že časť nových pravidiel o „nebezpečných činoch a výzvach“ sa zameriava na incidenty, ako bol hoax o dni streľby v škole z decembra a o národnom dni znásilnenia zo začiatku roka 2021.

TikTok zakazuje aj šírenie deadnamingu a propagáciu konverznej terapie. Deadnaming je úmyselné používanie mena transrodovej osoby pred premenou a úmyselné nesprávne určenie pohlavia. Na dospievajúcich ľudí má veľký dopad. Prieskumy a štúdie ukazujú že u tínedžerov, ktorých rodovú identitu ľudia v ich okolí rešpektujú, je menšia pravdepodobnosť pokusu o samovraždu. Pri konverznej terapii sa queer ľudí snažia "konvertovať", aby sa stali „normálnymi“. Lekári ju odsudzujú. 

​Keenan napísal, že pri tvorbe nových pravidiel TikTok spolupracoval s odborníkmi na digitálnu bezpečnosť, moderovanie obsahu a vývoj mladistvých. Organizácia pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách GLAAD sa tiež podieľala na vývoji pravidiel. „Keď sa na platformách, ako je TikTok, vyskytnú anti-transgender akcie, ako je deadnaming alebo propagácia takzvanej „konverznej terapie“, vytvárajú nebezpečné prostredie pre LGBTQ ľudí online a príliš často vedú k škodám v skutočnom svete,“ uviedla Sarah Kate Ellis, prezidentka a generálna riaditeľka GLAAD.

Podobné pravidlá v roku 2018 zaviedol aj Twitter. Zakázal „cielené nesprávne pomenovanie alebo ponižovanie transrodových jednotlivcov.“ O rok neskôr však aktivisti za práva transsexuálov upozornili , že síce Twitter urobil tieto zmeny na papieri, no v skutočnosti robí len veľmi málo pre zastavenie nenávistných prejavov. Doteraz bol však jedinou platformou s takýmito pravidlami.

TikTok s týmto začal dosť neskoro, no je to lepšie ako nikdy. „TikTok sa dnes stal o niečo bezpečnejší pre ženy, LGBTQ a trans ľudí," uviedla Bridget Todd, riaditeľka komunikácie v UltraViolet, národnej skupiny presadzujúcej rodovú spravodlivosť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:27