Strach zo snehu či stromčekov. 10 fóbií súvisiacich s Vianocami, o ktorých si možno nevedel (ilu)Pixabay.com, Unsplash.com/
StoryEditor

Strach zo snehu či stromčekov. 10 fóbií súvisiacich s Vianocami, o ktorých si možno nevedel

red25.12.2023., 10:00h

Vianoce musia byť pre ľudí, ktorí týmito fóbiami trpia, hotovou nočnou morou.

Lajkuj Brainee.sk na

Christougeniatikofóbia

Nemôžeme zabudnúť ani na túto fóbiu, pri ktorej ide o strach zo samotných Vianoc. Môže vzniknúť napríklad v detstve, keď sa deti začnú báť Ježiška či Santa Clausa. V dospelosti sa však vyvíja aj naďalej a zahŕňa napríklad strach z rôznych vianočných zvykov a tradícií. 

Ecclesiofóbia

Veriaci navštevujú počas Štedrého dňa kostoly, čo je nočnou morou pre ľudí trpiacich ecclesiofóbiou. Tí totiž majú strach z cirkvi, kostola či cirkevných obradov. 

Chionofóbia

Chionofóbia, alebo neuveriteľný strach zo snehu, je podľa Americkej meteorologickej spoločnosti jednou z najčastejších prírodných fóbií. Mnohí si zimu bez poriadnej guľovačky či sánkovačky nedokážu ani len predstaviť. Chionofobici sa však, pochopiteľne, snažia snehu vyhýbať. 

image

Chionofobici si poriadnu guľovačku neužijú (ilu)

Pixabay.com/

Dendrofóbia

Ako informuje portál Mental Floss, dendrofóbia predstavuje strach zo stromov všeobecne. Toto ochorenie je však najmä cez vianočný čas mimoriadne nepríjemné. 

image

Skopofobik má strach z toho, že sa na neho niekto pozerá (ilu)

Unsplash.com/

Skopofóbia

Najmä deti milujú rozbaľovanie darčekov. Pyšní rodičia ich pozorujú, niekedy ich zvyknú dokonca natáčať alebo fotiť. To je pre skopofobika nepredstaviteľné. Má totiž strach z toho, že sa na neho niekto pozerá. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 10:14