Nezvyčajnú požiadavku Harryho a Meghan prezident Biden zamietol. Twitter/demetress/
StoryEditor

Harry s Meghan chceli letieť z pohrebu Alžbety II. s prezidentom Bidenom vládnym špeciálom. Ten ich odmietol

Zuzana Šuvadová21.07.2023., 14:00h

Harry so svojou manželkou Meghan si chceli požičať americký vládny špeciál. Po pohrebe kráľovnej Alžbety II. v septembri minulého roku si takýmto spôsobom plánovali uľahčiť cestu domov do Los Angeles. Americký prezident Joe Biden im túto požiadavku zamietol, odmietal si totriž narušiť vzťah s kráľom Karolom III.

Lajkuj Brainee.sk na

Napriek tomu, že sa Harry a Meghan v roku 2020 rozhodli odísť z kráľovskej rodiny a začať nový život v Los Angeles, minulý rok 2022, keď zomrela kráľovná Alžbeta II., sa jej pohrebu, ktorý sa konal vo  Westminsterskom opátstve, zúčastnili. 

Po pohrebe sa však domov chceli dostať vládnym špeciálom Air Force One. Prezident Joe Biden im túto požiadavku rázne zamietol. Biely dom k tomu zaujal stanovisko, že nechce vyvolávať rozruch a narušiť vzťahy s palácom a novým kráľom Karolom III. 

Vyostrené vzťahy

Aj priebeh udalostí spojených s pohrebom sa neustále menil. Najskôr boli Harry a Meghan Markle pozvaní na recepciu, no následne obdržali informáciu, že udalosť je vyhradená len pre členov kráľovskej rodiny. 

Do médii sa dostali aj informácie, že tento známy pár má finančné problémy. Ako uvádza Daily Record  "Harry a Meghan sú vraj pod obrovským finančným tlakom, aby mohli financovať svoj bohatý kalifornský životný štýl, vrátane ich sídla, ktorého hodnota sa pohybuje okolo 13 miliónov eur a ich náklady na bezpečnosť sú tiež obrovské." 

image

Prišli o milióny. Meghan ďalšiu sériu svojho podcastu nenahrá, Spotify s ňou ukončilo spoluprácu

Ak by im to vyšlo, kto by túto luxusnú cestu zaplatil? 

Prezident Joe Biden prišiel na pohreb kráľovnej Alžbety II. a do Spojeného kráľovstva priletel v prezidentskom lietadle. Zároveň tiež prijal pozvanie zúčastniť sa na recepcii svetových lídrov a zahraničných členov kráľovskej rodiny, ktorú pri tejto príležitosti organizoval syn kráľovnej Charles.

Financovanie jednotlivých ciest, ktoré platí americká vláda sa líši. Zákony sú veľmi prísne a najmä v období volieb, sú politici pod drobnohľadom. Cestovanie je uhrádzané predovšetkým úradníkom. V prípadoch, kedy Joe Biden letí so svojimi rodinnými príslušníkmi, je požadované aby za nich zaplatil. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:21