Ako sa zmenili postavy z Harryho Pottera?Koláž Brainee/
StoryEditor

Harry Potter oslavuje 25 rokov od svojho vydania. Pozri sa, čo dnes robia herci, ktorí stvárnili hlavné postavy

ČTK26.06.2022., 12:00h

Knižné príbehy oslavujú štvrťstoročnicu. My sme sa pozreli na to, čo momentálne robia herci, ktorí stvárnili tie najznámejšie postavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Príbehy mladého kúzelníka Harryho Pottera, ktorého prvý diel vyšiel v nakladateľstve Bloomsbury pred 25 rokmi, 26. júna 1997, uchvátili na prelome storočí milióny čitateľov po celom svete. Hrdina, ktorého vymyslela spisovateľka Joanne Rowlingová (a mimochodom mu prisúdila svoj dátum narodenia, len o 15 rokov neskôr), sa postupom času objavil v siedmich knihách, v ktorých mohli čitatelia sledovať jeho dospievanie aj napínavý boj s hlavným zloduchom Voldemortom.

Knihy o Potterovi mali ohromný úspech a vznikli podľa nich filmy a počítačové hry. Harry Potter sa stal najlepšie predávanou románovou sériou všetkých čias. A pritom prvý diel spočiatku množstvo nakladateľov odmietlo. Prvý nápad na postavu Harryho Pottera, vrátane jeho okuliarov a farby vlasov, údajne dostala J. K. Rowlingová v roku 1990, keď v Manchestri štyri hodiny čakala na oneskorený vlak do Londýna.

image

Si lepší ako priemerný mukel? Ukáž nám, ako dobre poznáš vedľajšie postavy z Harryho Pottera

Depresie po smrti matky

Všetko vraj začalo jednoduchou myšlienkou: „Chlapec, ktorý nevie, že je čarodejník, nastúpi do školy čiar a kúziel. Sedela som tam, v hlave mi vírili myšlienky a vyvstávali detaily - chudý, čiernovlasý chlapec s okuliarmi bol čím ďalej reálnejší,” zaspomínala neskôr Rowlingová. V tom istom roku jej zomrela matka, a preto je Harry sirota, ktorému nesmierne chýbajú rodičia. Z depresií, s ktorými sa Rowlingová po smrti matky stretla, sa zrodili aj dementori - desiví tvorovia, ktorí sa sýtia ľudskými emóciami.

Prvý diel ságy Rowlingová s obľubou písala v jednej z edinburských kaviarní. Knihu o kúzelníckom žiakovi dokončila v roku 1995, ani v jednom z tucta vydavateľstva o ňu ale neprejavili záujem. Až o rok neskôr sa v Bloomsbury rozhodli román vydať, avšak v náklade iba tisíc kusov.

Príbeh Harry Potter a kameň mudrcov vyšiel v roku 1997 a získal niekoľko britských cien z oblasti detskej literatúry, vďaka ktorým sa knižka dostala do širšieho povedomia. Z neznámej autorky, ktorá do pseudonymu J. K. Rowlingová zakomponovala meno svojej babičky Kathleen, sa začala rodiť literárna hviezda prvej veľkosti.

image

Prvá kniha o Harry Potterovi

Unsplash/jessica Fadel/

Prvá miliardárka medzi spisovateľkami

V rokoch 1998 až 2000 vyšli ďalšie tri zväzky (Harry Potter a tajomná komnata, Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár), ktoré sa u čitateľov stretli so záujmom hraničím s davovým šialenstvom. Na piatu knihu, nazvanú Harry Potter a Fénixov rád, si čitatelia ale museli počkať tri roky, čo živilo špekulácie o autorskej kríze.

Posledné dva diely série (Harry Potter a Polovičný princ a Harry Potter a Dary smrti) vyšli v rokoch 2005 a 2007, nasledované knižkou Bájky barda Beedleho, ktorá z potterovskej témy tiež čerpá. Rowlingová získala podľa časopisu Forbes za vydanie týchto kníh o Potterovi takmer miliardu dolárov a kedysi nezamestnaná slobodná matka sa vďaka tejto sérii stala prvou miliardárkou medzi spisovateľkami.

Potter sa podľa kníh Rowlingovej narodil v mieste zvanom Godrikova Úžľabina. Jeho rodičmi boli James Potter a Lily Potterová, ktorí ale boli zavraždení zlým černokňažníkom menom lord Voldemort. Harry útok prežil a bol vychovávaný u svojej tety a strýka. Každý z dielov zachytával jeden rok v Potterovom živote, v prvom diele mal jedenásť rokov, v šiestom sa na konci blíži k 17. narodeninám.

Ako sa zmenili postavy z Harryho Pottera po rokoch? Pozri sa v galérii

Počas tejto doby sa chlapcovi podarilo dospieť v schopného kúzelníka. Musel pritom opakovane čeliť nástrahám nepriateľov a často mu išlo o život. Vo finále ale s pomocou priateľov Voldemorta aj jeho stúpencov porazil. A ako J. K. Rowlingová napísala, nakoniec sa z neho stal bystrozor, teda člen elitnej jednotky ministerstva kúziel, špecializovanej na boj s temnými silami. Neskôr sa oženil a mal tri deti.

Kasové trháky

Z popularity Harryho Pottera u detí i dospelých ťažil aj filmový priemysel. Počas desiatich rokov vzniklo osem celovečerných snímok, kasových trhákov prvej veľkosti. Na zdanlivo ukončenú potterovskú sériu nadviazala Rowlingová dvojdielnou divadelnou hrou Harry Potter a prekliate dieťa (2016), ktorej uvedenie na divadelných doskách v Londýne malo veľký ohlas, a tiež scenári dvoch filmov z kúzelníckeho sveta.

image

Jedna úloha im nestačila. Títo herci stvárnili v jednom filme hneď niekoľko rôznych postáv

Fantastické zvieratá a kde ich nájsť (2016) aj Fantastické zvieratá: Grindelwaldove zločiny (2018) sa odohrávajú v polovici 20. rokov, trištvrte storočia pred Harrym Poterom. Knihy o Potterovi dnes patria medzi klasiku literatúry pre deti a mládež, čítajú ich ale aj dospelí.

Niektoré prvky príbehov o Potterovi prenikli aj do skutočného sveta. Napríklad Bertíkove fazuľky, pod menom ktorých ich Jelly Belly predáva skutočné cukríky. A šikovného kúzelníka pripomenula aj výstava pod názvom „Harry Potter: Dejiny mágie”, ktorú usporiadala Britská knižnica k dvadsaťročnému výročiu prvého vydania knihy o Potterovi v roku 2017. Rozsiahla výstava sa venovala literárnemu dielu spisovateľky J. K. Rowlingovej a zároveň dejinám mágie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:42