Facebook/pixel2013, Wikimedia/Cristofano dell'Altissimo
StoryEditor

Toto si vedel? Celibát nebol samozrejmosťou, niektorí pápeži údajne skonali počas súlože

red15.09.2021., 16:00h
Príde ti pápež umierajúci počas sexu ako oxymoron? Nemusí, celibát sa začal prísnejšie dodržiavať až za pontifikátu Pavla III. v 16. storočí. Aj ten mal viacerých synov.
Lajkuj Brainee.sk na

Kňazský celibát je témou, ktorá nie je ľahostajná ani ľuďom, ktorí prah kostola neprekročia ani za svet. Jeho budúcnosť, tak ako aj jeho porušovanie, vzbudzuje veľký záujem. Už od počiatku cirkvi bola sexuálna zdržanlivosť v rámci cirkevných kruhov niekedy cenená, inokedy zatracovaná.

Aj dnes nie je v kresťanských smeroch jednota. Do univerzálnej katolíckej cirkvi patrí viac ako dvadsať cirkví. Z toho jedine najväčšia, rímskokatolícka cirkev, vyžaduje spolu s kňazským svätením od mužov aj záväzok celibátu.

Zakázané ovocie chutí najlepšie

Nuž a netreba zabúdať na to, že nie len v kostolných laviciach, ale aj po obciach a mestách sa pošuškáva, že niekde medzi domami pobehuje potomok miestneho farára. Z iniciatívy jedného takého potomka vznikla stránka, na podporu týchto detí z celého sveta, s účelom poskytnúť im psychologickú pomoc.

Ako sa hovorí, zakázané ovocie chutí najlepšie. Ale pozor, niekedy môže byť poriadne jedovaté a jeho požitie môže dopadnúť fatálne, ako v prípade Pavla II., ktorý údajne umrel počas pohlavného styku.

Pavol II. (1467-71)

Pápežstvo mal v rodine. Narodil sa v Benátkach do rodiny vplyvných a bohatých patricijov s väzbami na klérus. Bol synovcom pápeža Eugena IV. Počas celého jeho pontifikátu kolovali Rímom príbehy a vtipné básne, podľa ktorých tento pápež miloval dve veci: nádherné oblečenie a nádherných mužov.

Zomrel v roku 1471 na náhly infarkt. Keď si so sluhom užívali drsný sex, korpulentné Pavlovo srdce od vzrušenia vraj zlyhalo. Tieto klebety nemusia by pravdivé, ale kolujú už viac ako 500 rokov. Jeho skutočným úspechom bolo zavedenie kníhtlače v Ríme.

Wikimedia/Cristofano dell'Altissimo

Ján XII. (955-64)

Desiate storočie bolo pre pápežský stolec najsmutnejšou kapitolou dejín. Už na samom počiatku storočia pápežstvo vstúpilo do obdobia, ktoré viacerí historici považujú za časy najhlbšieho poníženia, aké dosiaľ pápežské dejiny poznali. Istú zásluhu má na tom aj pápež Ján XII. Historické pramene ho opisujú ako nemorálneho a frivolného človeka, ktorý poškvrnil svätý stolec viac, než ktorýkoľvek pápež pred ním. Treba si však povedať, že v tom čase ešte celibát nebol „povinne zavedený".

Jána XII. ovládali vášne a obľuboval konkubíny. Zviedol napríklad dlhoročnú milenku svojho otca, tá otehotnela a pri pôrode vykrvácala. Po takmer desaťročí svojich sexuálnych škandálov zomrel v posteli svojej najnovšej milenky. Aj keď cirkevné záznamy uvádzajú, že zomrel na mozgovú príhodu, ďalšie zdroje tvrdia, že manžel jeho milenky vtrhol do miestnosti a prichytil ich. Paroháč mal v žiarlivom besnení pápeža zbiť na smrť.

Pápež Leo VII. (936-939)

Na pápežskom stolci sa udržal len tri roky. Pre zaujímavosť, v spomínanom 10. storočí za 60 rokov mala Katolícka cirkev 18 pápežov.

Leo VII. počas svojho pontifikátu odsúdil praktiky čarodejníkov a jasnovidcov a vystupoval proti poverám. Jedna „povera“ o ňom samotnom sa však dochovala. Hovorí sa v nej, že zomrel na infarkt pri koituse so svojou milenkou. Okolnosti jeho smrti však v skutočnosti nie sú známe.

Ján VII. (705-707)

Etnický Grék, pápež Ján VII, sa narodil pri hraniciach Byzantskej ríše. Vychádzal však lepšie s Longobardmi, ktorí v tom čase vládli nad väčšinou Talianska, ako s vtedy vládnucim byzantským cisárom Justiniánom II. Tiež sa na pápežskom stolci dlho neudržal. Zabiť ho mal údajne rozzúrený muž, ktorý ho prichytil ako cudzoloží s jeho ženou.


Do Vatikánu chodili ľudia z celej Európy, aby sa spovedali. Do Vatikánu chodili ľudia z celej Európy, aby sa spovedali. Dreamstime

Kedy sa zaviedol povinný celibát?

Prvý významnejší pokus o zavedenie povinného celibátu pre kňazov prišiel v 4. storočí. Mal však len lokálny dosah.

Zevedenie celibátu sa často pripisuje mocnému pápežovi Gregorovi VII. Nečudo. Už v roku 1074 na pôstnej synode presadil dekréty proti ženatým kňazom. Podľa nich každý muž, ktorý chce byť vysvätený za kňaza, musí zložil sľub celibátu. Toto nariadenie sa snažil vynútiť všetkými možnými prostriedkami, od zákazu pre veriacich prijímať od takýchto kňazov sviatosti, dokonca zúčastňovať sa na ich bohoslužbách, až po nabádanie ľudu k vzburám proti ženatým kňazom.

Ráznejší krok prišiel až na prvom lateránskom koncile v roku 1123, pričom celibát ako všeobecne záväzný pre cirkev potvrdil o pár rokov neskôr aj druhý lateránsky koncil. Celibát tak, ako ho poznáme dnes, sa začal prísnejšie dodržiavať až po tridentskom koncile. Ten sa pritom začal za pontifikátu Pavla III., ktorý mal viacerých synov.

Celibát je cirkevným zákonom, čo znamená, že cirkev ho môže zrušiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:41