Eurovea City
StoryEditor

Panoráma Bratislavy sa mení raketovým tempom. Ak si tu pred rokmi študoval, čoskoro ju nespoznáš

Miroslav Kamody28.06.2021., 08:00h
Z Bratislavy sa stáva moderná metropola so všetkým, čo k tomu patrí. Ako bude jej panoráma vyzerať v roku 2030?
Lajkuj Brainee.sk na

Takmer všade, kam sa v našom hlavnom meste pozrieš, prebieha stavebný ruch. Bratislava sa rýchlo mení a pokiaľ si v nej pár rokov nebol, mnohé miesta už ani nespoznáš. Prinášame ti prehľad najzásadnejších projektov, ktoré zmenia jej tvár.

Facebook/Bratislava a jej Premeny

​Prvý mrakodrap v krajine

Najskloňovanejším bratislavským projektom je rozhodne rozšírenie nákupného centra Eurovea, ktorého súčasťou je aj prvý slovenský mrakodrap. Eurovea Tower bude mať po dokončení 168 metrov a 45 poschodí.

Pre porovnanie, aktuálne najvyššia budova Slovenska, Nivy Tower, má „len“ 125 metrov. Celý projekt rozšírenia centra však prinesie aj nové obchodné priestory, v ktorých sa má usídliť napríklad aj v zahraničí mimoriadne obľúbený Primark.

euroveacity.sk

B7 Tower / Nová Bottova

Premýšľal si už niekedy nad tým, čo sa po otvorení autobusovej stanice stane s miestom, na ktorom sídli tá dočasná? Odpovedí je hneď niekoľko. Pôvodný zámer developera HB Reavis totiž rátal s veľkým parkovacím domom a 75-metrov vysokým vežiakom s názvom B7 Tower.

Pandémia však v mnohom ovplyvnila aj developerov a preto padla otázka, či je potrebné pri okolitej plánovanej výstavbe budovať ďalšie kancelárske priestory. Hovorí sa preto o tom, že pôvodný projekt bude nahradený rezidenčným. Na mieste by tak mohli vzniknúť byty, rozhodnutie je však na developerovi.

HB Reavis/EIA

East Tower a Triangel II

Rozšírenie projektu Eurovea City ráta s ďalšou výškovou budovou, ktorá nesie názov East Tower. Tá bude mať necelých 102 metrov a súčasťou malo byť kongresové centrum. Developer sa však rozhodol nateraz toto rozhodnutie prehodnotiť.

Len prednedávnom ukázal developer aj podobu budovy s názvom Triangel II. Tá by mala byť akousi vstupnou bránou do Eurovea City a vyniká extravagantným tvarom. Pôjde o administratívnu budovu trojuholníkového tvaru a chýbať by nemalo ani množstvo zelene.

euroveacity.sk, J&

Ister Tower a Portum Towers

Približne oproti Panorama City vyrastie trojica ďalších výškových budov. Jednou z nich bude komplex Ister Tower, ktorý bude disponovať 102-metrov vysokým vežiakom určeným na rezidenčné bývanie, administratívnou budovou, luxusným 5-hviezdičkovým hotelom a parkom s fontánou.

V tesnej blízkosti sa bude nachádzať aj Portum Towers – dvojica 116-metrov vysokých veží určených na bývanie. Pre obyvateľov veží bude dostupné nadštandardne priestorné wellness a fitness centrum s vlastným krytým bazénom.

istertower.com, portumtowers.com

​​Klingerka II a III

118-metrovú oranžovo-bielu Klingerku už v meste nejde prehliadnuť. Ide však len o časť veľkého rezidenčného projektu, ktorý zásadne zmení panorámu Bratislavy. V rámci ďalších dvoch etáp však má vyrásť až dvanásť ďalších budov. Väčšina bude určená na bývanie.

Najväčšiu pozornosť si ukradne administratívny vežiak na nároží Košickej a Prístavnej. Po dostavbe pôjde o druhú najvyššiu budovu Slovenska a najvyššiu administratívnu budovu v krajine. Bude mať 141 metrov a 35 nadzemných podlaží.

J&

Mlynské Nivy Košická

Oproti Nivy Tower vyrastie ďalší vežiak, ktorý bude mať až 115 metrov. Ide o pomerne masívny projekt a je otázne, či ho developer neprehodnotí vzhľadom na následky pandémie. Pokiaľ by ale vznikol, išlo by o mimoriadne zaujímavú výškovú stavbu, ktorej bude na vrchole dominovať zeleň.

Ilustratívna vizualizácia HB Reavis

​Hneď oproti nemu by mohla viesť električková trať, ktorá by začínala od Starého mosta a pokračovala by cez Eurovea City, Nivy až po trhovisko na Miletičovej. Okolo trate sa však ešte stále vedú spory, ktoré súvisia s jej trasovaním pri novom SND.

J&

Metropolis

Stavba dvojice budov pod názvom Metropolis sa už pomaly rozbehla. Developer hlási už takmer polovicu predaných priestorov, pričom ťaží hlavne z lokality na Bottovej (hneď vedľa dočasnej autobusovej stanice) a zaujímavého tvaru budov.

Priemerná cena bytov sa pohybuje okolo 3600 eur za meter štvorcový a okrem rezidenčných priestorov nechýbajú ani tie administratívne. Projekt by mal byť hotový v roku 2023.

Mint Investments

Vydrica

Vydrica priamo pod bratislavským hradom patrí k najočakávanejším projektom v meste. Žiaľ, jej výstavba nenapreduje podľa plánov, za čo môže čakanie na vydanie stavebného povolenia. To môže predĺžiť jej dokončenie až na rok 2026.

Po dokončení by však mal vzniknúť atraktívny priestor Podhradia, predĺženie pešej zóny a prepojenie historického centra s Zuckermandlom. V projekte sa dokonca ráta aj s pozemnou lanovkou na Bratislavský hrad.

Vydrica development

Nové Lido

O veľkú premenu mesta sa postará aj nová petržalská štvrť s názvom Nové Lido. Má ísť o súčasť nového centra Bratislavy, ktoré s druhým brehom prepojí nový most cez Dunaj určený pre peších. Na mieste medzi Starým mostom a Mostom SNP tak vyrastie množstvo nových budov a nebude chýbať ani námestia, parky a iné verejné priestory.

Nové Lido

​Dominantou štvrte by mal byť Alfa Park – dvojica viac ako stometrových vežiakov. Okolo výstavby Lida je však momentálne ticho. Petržalka sa však začne meniť aj po dostavaní električky, pretože centrálne územie sa „odomkne“ developerom, ktorí budú chcieť zatraktívniť centrum tejto mestskej časti.

J&

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:06