Vivienne Westwoodová zomrela vo veku 81 rokov.David Bennett/Getty Images
StoryEditor

Vivienne Westwood - matka punku sa preslávila aj vďaka ikonickým šatám v Sex v meste. Celebrity reagujú na jej smrť

Karolína SýkorováiDnes.cz30.12.2022., 09:27h

Vo veku 81 rokov vo štvrtok zomrela britská módna návrhárka a podnikateľka Vivienne Westwoodová. Informovala o tom britská BBC. Westwood bola jednou z priekopníčok punkovej módy. V 80. rokoch takmer zbankrotovala, v roku 1992 prebrala z rúk kráľovnej rád Britského impéria.

Lajkuj Brainee.sk na

V prehlásení na Twitteri jej módny dom uviedol, že Westwoodová zomrela „pokojne a obklopená“ svojou rodinou v Claphame v južnom Londýne, informuje BBC. 

Jej manžel a obchodný partner Andreas Kronthaler napísal: „S Vivienne budem aj naďalej vo svojom srdci.“

Kariéra návrhárky bola ako jazda na horskej dráhe. Najskôr ťažko hľadala miesto vo svete ovládanom kultúrou hippie, než sa dostavil úspech medzi vyznávačmi punku. V 80. rokoch takmer zbankrotovala, aby už v roku 1992 preberala z rúk kráľovnej rád Britského impéria. 

SEX, hlásali štítky na prvých odevoch bývalej učiteľky na základnej škole a novopečenej návrhárky Vivienne Westwoodovej. Do jej butiku na londýnskej King’s Road by maminky svoje ratolesti rozhodne nepustili. Vinula sa z nej hudba kapely Sex Pistols a schádzali sa tu podivné existencie. Bol začiatok 70. rokov a v Británii sa práve vzmáhala punková subkultúra. 

Nahí kovboji ju takmer dostali za mreže

V jej centre prekvapivo stála zaslúžená matka dvoch detí. V tej dobe už mala za sebou nedokončené štúdium šperkárstva na westminsterskej univerzite a nevydarené manželstvo s Derekom Westwoodom, pod ktorého priezviskom sa Vivienne, pôvodne Swireová, preslávila vo svete. 

Zlom pre ňu nastal v polovici 60. rokov, kedy sa zoznámila s umelecky nadaným hudobným producentom Malcolmom McLarenom, do ktorého sa vášnivo zamilovala. Nielenže sa o päť rokov mladší Londýnčan stal otcom jej druhého syna Josepha, ale tiež aj dlhoročným kolegom. V obchode Let It Rock na King’s Road spoločne predávali vintage módu, gramofónové platne, fetiše a neskôr aj oblečenie, ktoré Malcolm navrhoval a Vivienne šila.

Bol to práve Malcolm McLare, ktorý de facto stvoril skupinu Sex Pistols (na začiatku známu ako The Strand) a stal sa jej prvým manažérom. Vraj preto, aby mohol propagovať jeho a Viviennine módne kreácie. Či už je to pravda alebo nie, členovia skupiny sa skutočne stali prominentnými zákazníkmi a chodiacou reklamou. Dvere butiku sa zakrátko pretrhli pod náporom fanúšikov a priaznivcov novej subkultúry – punku. Jeho prepojenie so Sex Pistols vytvorilo dokonalú symbiózu módy a hudby. „Nakoniec mi došlo, že to všetko bola len veľká marketingová príležitosť. Ale zároveň tiež príležitosť k rozšíreniu myšlienky úplne slobodnej spoločnosti,“ mienila matka punku. 

Jej štýl bol inšpirovaný bikermi 50. rokov, plný spínajúcich špendlíkov, reťazí, ostatných drôtov, potrhaných a počmáraných kúskov aj úmyselne nedokonalých strihov odrážal myšlienky a povahu priaznivcov punku, unavených konvenčnou módou aj sociopolitickou situáciou. Provokatívny obrázok dvoch nahých kovbojov na jednom z jej tričiek nakoniec viedol k obvineniu Westwoodovej a McLarena za obscénnosť a butik musel byť v roku 1974 rebrandovaný. Po novom na fasáde žiaril nápis SEX.

image

Považovala sa za matku punku.

Tasr/Ap

Westwoodová svojho partnera čoskoro predbehla. „Malcolm ma začal intelektuálne nudiť,“ nebrala si servítku pred ústa návrhárka. Omrzel ju aj punk rockový štýl, ktorý pomáhala tvoriť. Stal sa totiž súčasťou hlavného módneho aj hudobného prúdu, proti ktorému sa pôvodne vyhraňoval. Slávny výrok: „V móde som z jediného dôvodu: aby som zničila slovo konformita!“ ju tak zrazu obrátil proti sebe samej. 

Pre návrhárku sa tým začala odvíjať nová kapitola jej života. Spolu s partnerom a stále ešte aj kolegom McLarenom sa vrhli do sveta vysokej módy. V roku 1981 uvidela svetlo sveta jej prvá kolekcia s pirátskou tematikou, s ktorou debutovali na veľkej prehliadke na výstavisku Olympia v Londýne. Jednotlivé kúsky sa začali predávať nielen v britskej metropole, ale tiež v Paríži. V tejto dobe došlo k dvom určujúcim udalostiam: butik bol znovu premenovaný, tentokrát na „World’s End“. Pod týmto názvom by sme ho našli dodnes. V polovici 80. rokoch sa tiež Vivienne nadobro rozišla s Malcolmom McLarenom a naďalej si razila cestu svetom módy sama. 

Väčšinu práce odviedol manžel

Po vzore Cristóbala Balenciagy pretvorila Vivienne Westwoodová v 80. rokoch ženskú siluetu na svoj obraz a neriadila sa pritom absolútne žiadnymi pravidlami. S čistým svedomím miešala historické vzory s vlastnými neusporiadanými a zároveň dynamickými strihmi. „Svoje modely navrhujem pre paralelný vesmír. Pre svet, ktorý neexistuje,“ vysvetľovala. Najskôr práve táto extrémna inakosť jej vyslúžila miesto medzi návrhárskou elitou. Jej hrdinom už nebol punker, ale pracujúca žena parodujúca paničky z vyššej spoločnosti, vrátane členiek kráľovskej rodiny. 

Je paradoxné, že práve za tento príspevok na svetovom poli módy bola v roku 1992 ocenená rádom Britského impéria. Prevziať si ho prišla v elegantnom a prekvapivo umiernenom kostýme, pod ktorý si však nevzala spodnú bielizeň, ako ukázali fotky á la Marilyn Monroe. „Počula som, že kráľovná bola ohromená,“ okomentovala udalosť. O 14 rokov neskôr sa z popudu princa Charlesa stala šľachtičnou. 

image

Svadobné šaty z filmu Sex v meste.

Gotham/Gc Images

Obliekala tiež premiérku Margaret Thatcherovú a ani samotná kráľovská rodina sa jej nevyhýbala. Napríklad princezná Eugenie, vnučka kráľovnej Alžbety, zvolila šaty značky Vivienne Westwood hneď pre niekoľko významných príležitostí: hostinu predchádzajúcej svadbe princa Williama s Kate Middletonovú, pre samotný obrad aj párty po svadbe. O samotnej vojvodkyni Kate mimochodom návrhárka prehlásila, že nemá štýl. Zrejme najslávnejším kúskom z Vivienninej dielne sú svadobné šaty Carrie, hlavnej hrdinky Sex v meste, v ktorých sa objavila v prvom filme. Nadýchaná róba sa dostala na pulty aj pre bežných smrteľníkov, takmer okamžite bola vykúpená. 

Legenda a obrovská inšpirácia, znejú kondolencie

„Rebelke“ Westwoodovej začali okamžite chodiť kondolencie. Televízny moderátor Jonathan Ross na svojom Twitteri napísal: „Nech veľká Vivienne Westwoodová odpočíva v pokoji. Unikátna. Brilantná. Nekompromisná. Vďaka, Viv.“

„Taká legenda, obrovská inšpirácia, skvelo kreatívna a vždy oddaná aktivistka pre ľudí a planétu – myslím na jej rodinu a priateľov. Úprimnú sústrasť,“ uviedla spoluvedúca Strany zelených Caroline Lucasová. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:24