Greta Thunberg má pre ľudí veľmi dôležitý odkaz (ilu)TASR
StoryEditor

Revolúcia vo Vogue? Módny časopis upozorňuje na fast fashion, na pomoc si zavolal Gretu

Radka Rosenbergová11.08.2021., 13:00h
Mladá aktivistka to dotiahla rovno na titulku Vogue, neobjavila sa tam však pre nič za nič. Módnych gigantov vyzýva, aby sa odklonili od fast fashion a zároveň žiada ľudí, aby takéto oblečenie prestali kupovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Veľa maloobchodníkov sa spolieha na lacnú pracovnú silu, na sériovú výrobu oblečenia, ktoré nám však dlho nevydrží. Ľudia si potom kupujú stále nové a nové, čo príliš zaťažuje našu planétu. Švédska klimatická aktivistka to chce zmeniť. Ľuďom odkazuje, aby si kupovali veci vyrobené z kvalitnejších materiálov, ktoré môžu mať v skriniach desiatky rokov, informuje portál ladbible

„Ak kupujete rýchlu módu, prispievate k tomuto odvetviu a povzbudzujete ho k expanzii a aby pokračovalo vo svojom škodlivom procese,“ povedala pre Vogue. Množstvo vyprodukovaného textilného odpadu medziročne narastá. Značka Sustain Your Style, ktorá hľadá udržateľné alternatívne možnosti pri výrobe oblečenia tvrdí, že priemerná rodina západu sa každý rok zbaví obrovských 30 kilogramov oblečenia. Ich údaje naznačujú, že iba pätnásť percent tohto oblečenia recyklujú či darujú.

Jej vyjadrenia a výzvy uverejnil prestížny módny časopis Vogue, ktorý za desiatky rokov svojho pôsobenia na celosvetovom trhu propagoval nejedného fast fashion návrhára či módne domy. Spytuje si rozhovorom s Gretou svedomie?

Greta chce, aby módne značky viac mysleli na udržateľnosť a nevytvárali nezmyselné kampane, ktoré tento problém nevyriešia. „Módny priemysel je veľkým prispievateľom ku klimatickej a ekologickej núdzi, nehovoriac o jeho vplyve na nespočetné množstvo pracovníkov a komunít, ktorých vykorisťujú po celom svete kvôli pár jedincom, ktorí si kupujú oblečenie a majú ho na sebe len raz,“ tvrdí aktivistka na Twitteri.

„Možno sa nám zdá, že sa módny priemysel preberá a financuje etické či udržateľné kampane, no povedzme si na rovinu: Toto nie je nič iné, len čistý greenwashing. Nemôžete produkovať oblečenie ako na páse a pritom sa tváriť udržateľne, to nejde dokopy. Takýto systém treba zmeniť,“ vyzýva Greta Thunberg.

Mnohí užívatelia sociálnych sietí ocenili jej snahu a označili titulku Vogue za najlepšiu obálku v histórii média. Iní však poukázali na to, že fast fashion je niekedy jedinou možnosťou pre chudobnejších jednotlivcov, ktorí si nemôžu dovoliť tričko za 50 dolárov. Jednoducho sú odkázaní na lacnejšie značky.

/span>

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:38