Instagram
StoryEditor

Unikla smrti či odrezaniu končatín. Albínka Xueli Abbing búra predsudky v modelingu

Radka Rosenbergová05.06.2021., 19:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Rodičia ju po narodení nechali pred dverami sirotinca. Napriek anomálii – nedostatku kožného pigmentu a ťažkému osamelému detstvu, si vychádzajúca hviezda plní sny. A stránky módnych časopisov.

Hrozila jej smrť

Má iba šestnásť, no bijú sa o ňu módni giganti. Zdobila titulky známeho časopisu Vogue a predpovedajú jej hviezdnu kariéru. Číňanka Xueli Abbing trpí albinizmom, čo ju robí neuveriteľne výnimočnou. Kvôli nemu má totiž nedostatok kožného pigmentu, ktorý môže za jej snehovobielu pokožku a veľmi svetlé vlasy. Okrem toho je tiež mimoriadne citlivá na slnečné svetlo.

Nepozná svoj pôvod

Rodičia sa jej okamžite po narodení vzdali, takže ani netuší, kedy má narodeniny. Asi pred rokom si nechala urobiť röntgen dlane, aby zistila svoj vek. „K modelingu som sa dostala iba náhodou, mala som vtedy jedenásť. Mama bola v kontakte s módnou návrhárkou z Hongkongu, ktorá má syna s rázštepom pier. Chcela mu navrhnúť také špeciálne oblečenie, aby sa ľudia nepozerali len na jeho pery. Kampaň nazvala „perfektné nedokonalosti“ a spýtala sa, či sa chcem pripojiť k jej módnej prehliadke. Bol to pre mňa úžasný zážitok,“ povedala pre portál moneycontrol.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Xueli (@xueli_a)

Potom ju fotografka Brock Elbanková pozvala do jej štúdia v Londýne a zverejnila jej portrét na svojom Instagrame. „Okamžite ma kontaktovala modelingová agentúra Zebedee Talent a oslovili ma v záujme fotenia ľudí so zdravotným postihnutím v módnom priemysle. Fotka od Brock Elbankovej skončila v časopise Vogue Italia z júna 2019. V tom čase som ešte netušila, aký je Vogue známy a nechápala som, prečo sú tým ľudia takí nadšení,“ vysvetľuje modelka.

Príliš citlivá na svetlo

Xueli sa dala na túto kariéru, pretože v modelingu je iný výzor požehnaním a nie prekliatím. Okrem toho zvyšuje záujem ľudí o albinizmus.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Xueli (@xueli_a)

Je nadšená, že v modelingu či v médiách dostávajú ľudia s hendikepom čoraz viac priestoru. „Modelky s albinizmom sa často stereotypne zobrazujú s anjelmi alebo duchmi, čo ma mrzí. Najmä preto, lebo poukazujú na náboženstvo, ktoré ohrozuje životy detí s albinizmom v krajinách ako Tanzánia či Malawi,“ vysvetľuje modelka.

Toto ochorenie pre ňu predstavuje ďalšie komplikácie, ako napríklad to, že vidí iba na osem až desať percent a z priameho svetla ju bolia oči. Pri fotení žiada, aby používali menej jasu alebo jednoducho zatvorí oči. „Pokiaľ to nedokážu zabezpečiť, tak ponuku na fotenie odmietnem. Aj pre fotografov je dôležité, aby som sa počas pózovania cítila pohodlne.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Xueli (@xueli_a)

Okrem toho Xueli túži po tom, aby spoločnosť ešte viac akceptovala odlišnosť. Chce, aby deti s albinizmom boli úspešné a aby sa už nestretávali s diskrimináciou či predsudkami. „Túžim po tom, aby deti s akoukoľvek formou postihnutia boli v spoločnosti akceptované a robili čokoľvek, čo ich bude baviť. Aj keď som výzorovo odlišná, vo vnútri som taká istá ako vy. Milujem šport a lezenie a môžem sa mu venovať rovnako, ako ktokoľvek iný. Ľudia vás môžu od čohokoľvek odrádzať, no vy to jednoducho musíte skúsiť tak či tak,“ dodáva Xueli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:31