Čo bola príčina smrti vegánskej influencerky?Twitter/new York Post/
StoryEditor

Vegánskou stravou sa vyhladovala na smrť. Zomrela 39-ročná influencerka, jedla len klíčky a šťavy

05.08.2023., 08:00h

Ruska, ktorá bola zástankyňou nevarenej bylinnej stravy tvrdila, že posledné štyri roky sa stravovala "úplne surovou vegánskou stravou", pričom konzumovala len "ovocie, slnečnicové klíčky, ovocné smoothies a šťavy". Jej priatelia opisujú svoje zdesenie z toho ako vyzerala. Matka 39-ročnej ženy hovorí, že trpela chorobou podobnou cholere.

Lajkuj Brainee.sk na

Zhanna D‘Art zomrela kvôli vyhladovaniu sa. Táto 39-ročná vegánska influencerka v oblasti surovej stravy údajne "zomrela od hladu" po tom, ako sa v Malajzii živila výlučne diétou z exotického ovocia, tvrdia jej priatelia a rodina. Aj na sociálnych sieťach propagovala jedenie surovej stravy. Fanúšikovaia na TikToku, Facebooku a Instagrame ju poznali predovšetkým pod menom Zhanna D‘Art. Podľa správ miestnych médií údajne zomrela 21. júla po tom, čo počas turné v juhovýchodnej Ázii konečne vyhľadala lekárske ošetrenie, ako uvádza portál NYpost

Jej priatelia sú zdesení a otvorene hovoria ako jej stav vnímali.,, pred niekoľkými mesiacmi na Srí Lanke vyzerala vyčerpaná, s opuchnutými nohami, z ktorých jej vytekala lymfa," uviedol jeden z nich. ,,Poslali ju domov, aby vyhľadala liečbu. Ona však opäť utiekla. Keď som ju videla v Phukete, bola som zhrozená." Jej kamarátka otvorene hovorila o svojich obavách "Bývala som jedno poschodie nad ňou a každý deň som sa bála, že ráno nájdem jej bezvládne telo. Presvedčila som ju, aby vyhľadala liečbu, ale ona to nezvládla." 

Matka známej influencerky popísala stav svojej dcéry slovami "trpela infekciou podobnou cholere". Skutočná príčina smrti však ešte nie je známa. Posledné štyri roky sa stravovala výlučne surovou vegánskou stravou, pričom tvrdila, že konzumuje iba "ovocie, slnečnicové klíčky, ovocné smoothies a šťavy". Avšak jej priateľ tvrdil, že posledných sedem rokov sa jej strava skladala z obrovského sladkého jackfruit a durianu, štipľavého ovocia podobného muškátovému kvetu, ktoré je vraj známe svojím pudingovou konzistenciou a škodlivým zápachom. 

Zhanna D‘Art to vnímala inak ako jej okolie a bola presvedčená, že svojmu telu dáva všetko čo potrebuje. "Každý deň vidím, ako sa moje telo a myseľ menia," komentovala na videu. "Milujem svoje nové ja a nikdy sa nevrátim k návykom, ktoré som používala predtým." A na sociálnych sieťach sa prezentovala ako odborníčka "Stravujem sa jednoducho, hoci mám veľa skúseností ako kuchárka so surovou stravou. Rada vytváram vlastné recepty a inšpirujem ľudí, aby sa stravovali zdravšie."

Priatelia však z jej životného štýlu neboli nadšení a snažili sa jej pomôcť "Nemusíte byť lekár, aby ste pochopili, kam to povedie," povedal jeden z kamarátov o jej diéte plnej sušienok a jack ovocia. "Zhannina jalová stagnácia spôsobovala, že sa nám rozplývala pred očami, ale ona verila, že je všetko v poriadku," teoretizoval ďalší. "Len jej veselé oči a nádherné vlasy kompenzovali hrozný pohľad na telo týrané idiotstvom. Odpusťte, ak to znie kruto."

Čo na to odborníci? 

Surová vegánska strava môže mať podľa odborníkov viaceré zdravotné výhody, ako napríklad zníženie hmotnosti, zlepšenie zdravia srdca a tiež nižšie riziko cukrovky. Avšak podľa vyjadrení Healthline vie byť takýto režim z dlhodobého hľadiska nebezpečný a prináša mnohé problémy, najmä ak nie je dobre naplánovaný. 

V dôsledku toho môže byť telo ochudobnené o potrebné živiny a látky ako vápnik či vitamín D, ktoré sú potrebné pre zdravé a silné kosti. Takýto životný štýl môže viesť aj k suboptimálnej hladine B12, čo môže mať za následok anémiu, poškodenie nervového systému, neplodnosť a trochu paradoxne aj srdcové ochorenia. 

Fanúšikovia známej influencerky odmietajú uveriť tomu, že jej smrť mohla spôsobiť strava či životný štýl aký si zvolila a nekompromisne tvrdia, že ju zabili chemikálie, ktoré boli v konzumovanom ovocí. 

Avšak, toto nie je jediný prípad úmrtia od hladu na surovú stravu. Udalosť, ktorá minulý rok otriasla verejnosťou sa týkala 38-ročnej matky Sheily O‘Learyová, vegánky z Floridy, ktorá bola za vyhladovanie svojho 18-mesačného syna, ktorého kŕmila len malým množstvom ovocia a zeleniny, odsúdená na doživotie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 04:28