NAKA rieši vyhrážky smrťou a hromadným znásilnením adresované moderátorke RTVS Marte Jančkárovej. Rtvs/Rtvs
StoryEditor

Politici a známe osobnosti stoja za Jančkárovou. Podporu prejavil aj Matovič, ktorý konzistentne útočí na novinárov

TASRMarek Moravčík28.02.2023., 10:00h

Moderátorke a redaktorke RTVS sa vyhrážali smrťou a hromadným znásilnením - prípad prevzala už NAKA. Za novinárku sa už postavili rôzne osobnosti, spomedzi všetkých však vytŕča Matovič. Ten ešte minulý rok médiá prirovnával k nacistom.

Lajkuj Brainee.sk na

Útoky na novinárov a novinárky, ktoré sú podmienené ich prácou, sú absolútne neprípustné. Na sociálnej sieti to zdôraznila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň vyjadrila podporu  redaktorke a moderátorke RTVS Marte Jančkárovej, ktorá čelila verbálnym útokom a vyhrážkam.

 

 

Prezidentka odsúdila konanie predstaviteľov strany Smer-SD, namierené nielen voči konkrétnej redaktorke, ale aj novinárom ako takým. „Keď politik vyhlási, že pôjde po nich, tak musí vedieť, že robí z ľudí terče a v internetovom dave budú nasledovať vulgárne vyhrážky a zastrašovanie. To, čo však útočiaci politici nevedia, je, či v tomto dave nebude aj niekto, kto svoju vyhrážku raz dokoná a zabije. Lebo k tomu vyhrážky smerujú,“ upozornila hlava štátu.

Prezidentka zároveň vyzvala, aby spoločnosť neustupovala zlu a nenávisti. „Jedno je jasné, kto neudrží sám seba v hraniciach slušnej politiky, nie je hoden spravovať túto krajinu,“ vyhlásila Čaputová.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS. Vec vyšetruje ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. K výhražným e-mailom a telefonátu došlo podľa RTVS po minulotýždňovej relácii Sobotné dialógy, ktorej hostkou bola prezidentka SR Zuzana Čaputová, a po relácii odvysielanej 25. februára, do ktorej sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla.

Matovič prevrátil kabát

Ex-premiér a ex-minister financií Igor Matovič sa vo verejnom priestore správa ako topoľ - ohýba sa do tej strany, do ktorej práve fúka. Ale tak ako je aj drevo tejto močiarnej dreviny na nič, sú na tom podobne aj Igorove statusy. Jeho solidarita s novinárkou RTVS sa javí byť neúprimnou po xy predošlých útokoch na novinárky a novinárov. 

„Vyhlásenie šéfredaktorov: Novinári odmietajú Matovičove útoky,“ znie titulka Denníka N; „Novinárske organizácie odsúdili Matovičove útoky voči novinárom,“ píše SME; a do tretice od tvnoviny.sk: „Útoky Igora Matoviča a prirovnanie novinárov k fašistom odsúdili viaceré medzinárodné organizácie“.

Skôr, než sa teda pustíme do čítania jeho obrany pravdy a médií, ktoré ju majú hájiť a hľadať, si v rýchlosti pripomeňme jeho faux pas ešte z októbra minulého roka. Vtedy slovenské médiá prirovnal k nacistickej propagande a označil ich za skorumpované.

Poslanec Matovič však aj napriek tomu svoj status bez sebareflexie začína silným symbolom, odkazom na hájenie slobody slova a bezpečia novinárov - „Je suis Marta Jančkárová“. Odkazuje tak na celosvetovo známy hashtag #jesuischarlie, ktorý má pôvod vo Francúzsku. Bol vytvorený v roku 2015 Joachimom Roncinom ako reakcia na tragédiu, ktorá nastala, keď skupina maskovaných teroristov zaútočila na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo. 

„… tak ako iní ľudia, aj novinári sú dobrí a zlí. Tí, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí svoju “pravdu” vytvárajú.“ Igor Matovič začína naschvál záhadne, aby mohol potom v nasledujúcich riadkoch tlačiť svojim čitateľom kaleráby do hlavy. Následne zneužije aj pamiatku a odkaz Jána Kuciaka na to, aby robil rozdiely medzi novinármi - tých delí na jeho (Kuciakových) skutočných a falošných nasledovníkov. Pričom samého seba tým pádom kladie do pozície toho, kto najlepšie vie, čo presne znamená skutočné nasledovanie Kuciakovho odkazu. 

„Zbabelosť či falošná kolegialita v ich brandži bránia akémukoľvek očistnému procesu od nehodných. To má na Slovensku za logický následok odchod čitateľov k alternatívnym médiám.“ Matovič novinárov viní nie len z toho, že Slováci a Slovenky veria hoaxom, ale taktiež z toho, že slovenská verejnosť nemá voči novinárom a novinárkam dôveru. Taktiež nezabudol vytiahnuť svojho obľúbeného strašiaka zo skrine - Fica - médiá viní aj z toho, že sú základom úspechu vzkriesenia skorumpovaného Fica a jeho verného pobočníka Pellegriniho“. Svoju stať líder OĽANO zakončuje hashtagom #NevzdajteToProsim.

 

 

Podpora pre Jančkárovú

Silné stanovisko vyjadril premiér Heger vo videu na Facebooku. „Ako predseda vlády budem vždy stáť na strane slobody médií a poctivých novinárov.“ Premiér sa vyjadril aj na adresu poslanca Fica, ktorý na tlačovej besede pred slovenským rozhlasom zosmiešňoval Jančkárovú aj vedenie RTVS.

Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave taktiež odsúdila útoky na redaktorku a moderátorku. „Nenávistné útoky, navyše v období, kedy si pripomíname piate výročie brutálneho zavraždenia novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, sú neprípustným útokom na slobodu médií, bezpečnosť novinárov a základné demokratické princípy existencie nášho štátu,“ uviedla pre TASR dekanka fakulty masmédií Iveta Radičová.

Zuzana Kovačič Hanzelová, redaktorka denníka SME sa na svojom Instagrame zverila s tým, že tiež zažila podobné útoky. „Dnes si poviete, že sú to len agresívne emaily. Zajtra to môže byť fyzický útok. Kým som sa nestiahla z FB, pravidelne mi pípali celý večer správy nech zdochnem ja aj celá moja rodina. Chodili mi odkazy, že si ma niekto počká, znásilní ma. To všetko spolu s tým, že extrémisti zverejnili moju adresu.“ Tiež načrtla problém ohľadne polície, ktorá má v tomto smere medzery. „Mnohí policajti na tieto typy prípadov vôbec nie sú pripravení (hovorím z vlastnej skúsenosti). Držím palce aj RTVS, aby sa konečne začala emancipovať. Politici nemajú čo robiť dramaturgiu politických debát.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:33