Predával rum, stal sa tvárou bagety Pečiuko a na narodeniny si nechal vytlačiť bankovky s nominálnou hodnotou 0 eur.Brainee X Canva/
StoryEditor

Separ si dal vytlačiť 5000 bankoviek s nulovou hodnotou, teraz sa dražia na bazári za stovky eur

mor21.11.2022., 13:30h

Nominálna hodnota bankoviek so Separovou tvárou sa rovná nule. Táto edícia mala náklad 5000 kusov a predávala sa za tri eurá. Raper si okrem koncertov zarábal aj predajom vlastnej značky rumu či predajom bagiet Pečiuko.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvá bankovka s hodnotou odpovedajúcou kvalite? Znela otázka v komentároch na Facebooku pod fotkou Separovej bankovky. Separova tvár na bavlnenom papieri je na e-shope Ruka hore vedená pod názvom "0 Euro Souvenir". Od spustenia predaja sa vypredala za prvé 4 minúty, pričom limit kusov na jednu objednávku bol 100. Raper sa domnieva, že tým pokorili rekordy a určite by ich vedeli predať aj 100 tisíc.

 

 

Predaj bankoviek bol naplánovaný na presný dátum a čas Separovho narodenia, a to 18. 11. o 8:45. So skutočnými bankovkami majú toho tie Separove spoločného viac než len materiál. Každý jeden 0 Euro Souvenir má svoje unikátne sériové číslo a číslovanie, ale taktiež aj hologram, mikrotlač, UV ochranné prvky a pod. Vyrobené boli spoločnosťou Oberthur Fiduclaire, ktorá vyrába aj skutočné bankovky. Majú veľkosť dvadsaťeurovky a fialovou farbou pripomínajú päťstoeurovku.

0 len pre originál

Na webe Ruka hore sa v popise k tomuto merchu uvádza, že bankovka je prvou svojho druhu a jediným originálnym konceptom výroby napodobenín bankoviek slúžiacich ako suvenír. Nikoho neprekvapí, že nie je určená na použitie pri platbách, takže ak nechceš, aby ti predavač v samoške hrozil pokutou alebo ti minimálne neskazil deň škaredým pohľadom, nechaj si bankovku radšej vo vrecku.

Separ sa svojou bankovou vtesnal medzi ďalšie osobnosti či budovy, ktorých tvár sa stala predmetom zberateľstva. Rovnaké bankovky má aj M. R Štefánik, Karel Gott, Jozef Bednárik či Hiezdoslav - ale taktiež aj vychytené turistické lokality, múzeá, mestá či ulice.

Bizár na bazári zarába

Bankovky sa začali objavovať aj na populárnom webe Bazoš.sk. Tam ich cena pri niektorých inzerátoch vystúpila až na 400 eur. Inzerenti bankovky buď vymieňajú (za Karla Gotta), alebo dražia: „​Predám bankovku Separ. Predaj min. od 200€. Odpíšem piatim, ktorí dajú najvyššiu cenu,“ znejú inzeráty.

Je toto osud každého úspešnejšieho slovenského rapera? Zo Separovej identity sa stala komodita, s ktorou sa dá obchodovať a ktorá po nalepení na hocijaký produkt okamžite zarába. Je to však skutočne ukazovateľ raperovej úspešnosti, či skôr toho, ako dokáže byť v našom svete všetko speňažiteľné? Kvalitné texty potrebujú zrieť (rovnako ako dobrý rum) a v prípade, že je na umelca tlačené, aby pravidelne prinášal niečo nové, z jeho umenia sa stáva skôr pásová výroba.

Čo na to ľudia a odborníci? 

Ľudia za Separovými bankovkami vnímajú skôr ziskužravosť než poskytnutie cenného suveníru fanúšikom. Vo svojich komentároch ho kritizovali za to, že predaj neobmedzil na jeden kus bankovky. Takto si ich ľudia mohli kúpiť naraz v jednom nákupe až 100 a potom na nich zarábať ich dražením na burzách, kde si sami určia ceny. Dražené bankovky nakoniec nebude kupovať nik iný než samotní fanúšikovia, pre ktorých bol produkt cielený, ale od ktorých bol v podstate odrezaný.

Druhé krídlo kritiky sa zameriava skôr na samotný koncept komodifikácie raperovej osobnosti - teda faktu, že sa raper na trhu predáva ako spotrebný tovar. Nájdu sa však aj takí, ktorí práve túto Separovu vlastnosť vyzdvihujú a chvália. Podľa nich je to zase prejav jeho vlastnej šikovnosti a ukážka, aký vplyv a dosah na svojich fanúšikov má. Ten bolo vidno aj pri Separovej kampani s rumom, ktorý sa taktiež veľmi rýchlo vypredal.

Separ však nie je prvým ani posledným raperom, ktorý má popri svojej hudobnej kariére aj iný biznis. Keďže je osobou s veľkým vplyvom, dá sa čakať, že veľa z jeho fanúšikov bude chcieť nosiť, jesť či piť, čo on. Jediné, čo sa teda v tejto veci dá objektívne posudzovať je len fakt, že dizajn jeho bankoviek naozaj vyzerá ako z doskovej hry Dostihy a sázky, na čo upozornil aj jeden z komentujúcich na Facebooku. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:20