Sukne nemajú problém nosiť muži zo šoubiznisu. Prečo by sme s tým mali mať problém aj v bežnom živote?Instagram/lilnasx/
StoryEditor

Nosia ich Brad Pitt aj Lil Nas X. Sukne na mužoch vedia byť nielen praktické, ale aj dosť sexi

mor26.10.2022., 10:00h

Pri obliekaní dbáme na praktickosť, situačnosť aj náladu. Jediné, čomu by sa odev mal prispôsobovať, sú snáď len telesné proporcie, ktoré má zahaľovať. Zo zošitého kusu látky je zbytočné robiť tému, pri ktorej si spoločensky určíme, kto si môže čo obliecť. Veď sme pod ním aj tak všetci rovnako nahí.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď si muž oblečie na Slovensku sukňu, okamžite to upúta pozornosť. Je to však len súčasť odevu, žiadna spoločenská otázka. Navyše mužom môže dopomôcť aj k zvýrazneniu ich maskulínnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa GQ (@gq)

 

Sukňu nosia aj v Klube Bitkárov

Jeden z najvýraznejších predstaviteľov toho, čo spoločensky považujeme za maskulínne, predstavuje Brad Pitt, na tom sa zhodne asi väčšina z nás. Sukňa, ktorú si vzal na premiéru filmu Bullet Train, bola príjemným prekvapením. Mal na sebe ležérny outfit doplnený práve o sukňu. Keď sa ho magazín Variety pýtal, kde vzal inšpiráciu pre túto kombináciu, Pitt s nadsázkou reagoval: Neviem! Aj tak všetci zomrieme, tak nech to pred tým aspoň poriadne rozbalíme.“

Jeho pohodový ľanový outfit sa dostal na titulky všade - teda najmä jedna jeho časť. Herec známy svojimi hypermaskulínnymi rolami vo filmoch ako „Klub bitkárov“ či „Vtedy Hollywoode“, doplnil svoj ružovo-hnedý komplet s pútavým nádychom sukňou. Pitt sa tak pripojil k rastúcemu zoznamu slávnych ľudí, ktoré boli nedávno zobrazené v rodovo neutrálnych sukniach. Oscara Isaaca (Star Wars) až po speváka Lil Nas X. Ďalej sukňu radi nosia aj herec Billy Porter, Dan Levy, basketbalista Russell Westbrook či raper A$AP Rocky.

 

 

Zakladateľ Skirt Café, online fóra, ktorý sa venuje pánskym sukniam, Carl Friend sa domnieva, že obľúbenosť sukní u mužov bude naďalej rásť, tento fenomén na sile naberá už roky. Nepáči sa mu však, že celebritám, ktoré nosia sukňu sa venuje prílišná mediálna pozornosť. Zároveň je však rád, že to aj iných mužov povzbudzuje k tomu, aby si sukňu obliekli. Téme mužských sukní sa Carl venuje už od 80. rokov.

 

 

História mužskej sukne

Hoci v terajšej spoločnosti si sukne spájame najmä so ženami, nie vždy tak tomu bolo. Muži nosievali sukne v rôznych obdobiach našej histórie. Napríklad také skladané fustanely možno doteraz vidieť na gréckych a rímskych sochách. Ich súčasné verzie sa doteraz nosia vo folklóre napríklad v albánskych krajinách (dá sa to zrovnať s mužským crop topom detvianskych krojov). Škótske Kilty zase zostali klasikou v krajine od 16. storočia i keď teraz sa používajú len pri špeciálnych príležitostiach. 

To sa však bavíme o Európe, kde sme takpovediac precitlivení na to, čo smie nosiť muž a čo žena. Mimo našu kultúru sa nosenie sukní u mužov až tak nerieši. Napríklad sarong je zavinutá sukňa, ktorá je typická pre krajiny Stredného východu, Ázie, Afriky a tichomorských ostrovoch. Na Fidži to je sulu (ide o štýl zavinovania sukne) a južnej a juhovýchodnej Ázii zase lungi - oba štýly si našli svoje miesto u mužov všetkých vekových kategórií a doteraz sú veľmi obľúbené. 

 

Futbalisti si ju tiež obľúbili

David Backhame, futbalová hviezda, má fotku z roku 1998 so svojím vzorovaným sarongom. Média ho začali bombardovať pozornosťou, tak sa pre magazín Glamour k veci vyjadril takto: „To je jediná vec, ktorú nikdy neoľutujem, páčil sa mi, vyzerá na mne dobre a stále by som ho nosil aj teraz."

Carl Friend sa na vec pozerá zo širšieho uhla. Vníma, že vo väčšine tzv. západného sveta sa vkus v 18. storočí odklonil od voľného pánskeho oblečenia. „Stále pracujeme pod diktátom, ktorý nastolila priemyselná revolúcia - dlhé splývavé odevy a vysokorýchlostné stroje sa vtedy k sebe moc nemali.“ 

 

 

Nástup novej generácie

Spoločenský diskurz vedený o rozdieloch v pohlaví a rodovej indentite v posledných rokoch podnietil kolektívne prehodnotenie toho, čo znamená obliekať sa ako muž. Ľudia si začínajú uvedomovať, že žijeme v systéme tvorenom zo spoločenských konštruktov a že nie všetko, v čo doteraz verili, sa má tak ako im to vtlačila spoločnosť do hlavy. Začalo sa veľké prehodnocovanie hodnôt a dotklo sa to aj oblečenia - a výsledok vyzerá vizuálne nesmierne zaujímavo a príťažlivo. Taký Lil Nas X nás zakaždým dokáže prekvapiť svojimi prepracovanými a dychberúcimi outfitmi, v ktorých prepája prvky femininity s maskulinitou. Na čo reagujú aj veľké odevné značky a na základe toho svoju ponuku prispôsobujú. Človek si nakoniec môže sám zvoliť, kým chce byť aj vďaka oblečeniu - a to je jedným z ďalších krokov ksebavedomiu a osobnému oslobodeniu sa od konvencií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 20:52