Dr. Phillip McGraw skrz americkú rovnomennú televíznu šou známy ako Dr. PhilWallpapersdsc/
StoryEditor

Pamätáš si Dr. Phila? Populárny psychológ má prevádzkovať tábory, v ktorých týrali deti

Marek Moravčík12.09.2022., 15:30h

„Nechápem, prečo tam Dr. Phil stále posiela decká. Nedáva mi to zmysel,“ opisuje americká raperka Bhad Bhabie svoju traumatickú skúsenosť s nápravnovýchovným táborom Dr. Phila. „Snažíte sa im pomôcť, alebo ich chcete ešte viac zraniť?“ posiela priamy odkaz rodičom.

Lajkuj Brainee.sk na

Nápravnovýchovný tábor pre tínedžrov Turn-About sa nachádza v okolí mesta Escalante v americkom štáte Utah. Prevádzkuje ho populárny psychológ Dr. Phillipe McGrawe, skrz televízne šou skôr známy pod menom Dr. Phil.

Na ranč Turn-About prišla svoje problémy so správaním riešiť aj Danielle Marie Bregoli, známejšia pod pseudonymom Bhad Bhabie. Poslali ju tam po tom, čo sa ešte ako 13 ročná objavila v roku 2016 v šou Dr. Phila. V rámci hnutia Breaking Code Silence, ktoré povzbudzuje mládež, aby vychádzala von so svojimi svedectvami ohľadne inštitucionálneho zneužívania detí, vo videu Bhad Bhabie rozprávala o svojich traumách z ranča.

Tvrdá láska alebo týranie?

Ako sa uvádza aj na stránke ranča, ide o kresťanský rezidenčný liečebný program pre problémových tínedžerov. V spomínanom videu pod hashtagom Breaking Code Silence Bhad Bhabie vyzýva Dr. Phila, aby sa ospravedlnil jej aj každému dieťaťu, ktoré bolo do tábora poslané. Ďalej opisuje svoje zážitky zo zariadenia a systému, akým pracoval so zverencami. Spomína, že keď tam prišla, musela najprv tri dni vzpriamene sedieť v típí, pričom ak zaspávala, zamestnanci ju násilne budili. „Keď som tam tak sedela a videla tých ľudí, povedala som si, že toto bude naozaj veľmi zlé,“ opisuje Bhabie traumatickú spomienku. „Títo ľudia sú bez súcitu.“

To, čo Bhabie dodalo odvahu rozprávať, bolo svedectvo Hannah Archulety. Tá medializovala svoj príbeh, v ktorom tvrdila, že bola sexuálne napadnutá zamestnancom Turn-About zariadenia. Hannah vo svojom verejnom vyjadrení napríklad opisuje, že po tom, čo obťažovanie nahlásila personálu, sa jej zamestnanci pomstili. Nasledovalo fyzické a emočné zneužívanie s cieľom umlčať ju. Vo vyhlásení taktiež uvádza, že na ranč podáva žalobu. Inštitúcia na obvinenie reagovala vo svojom vyhlásení, v ktorom uvádza, že hneď ako Hannah Archulet nahlásila zneužitie, podnikla všetky potrebné kroky k prešetreniu tohto závažného prípadu. Vo svojom vyhlásení uvádzajú, že nedokázali potvrdiť slová Hannah. „To je tá vec, nemáte žiadne záznamy, keďže nemáte ani mobil. Kamery tam nie sú,“ hovorí Bhabie, ktorá bola spočiatku vystrašená rozprávať, pretože by to skrz chýbajúcu evidenciu bolo slovo proti slovu. „Jediné, čo vám zostáva, sú decká, ktoré tam sú."

Bhabie rozmýšľala aj nad útekom, ale ako opisuje vo videu, nie je kam ujsť. Ranč je uprostred ničoho. Navyše vám vo voľnej prírode hrozí, že vás napadnú kojoti. Často nad tým rozmýšľala, pretože tamojšie podmienky boli podľa jej slov neznesiteľné. „Ak ste nahlásili, že niekoho šikanujú rovesníci, personál by len povedal: Možno práve to teraz potrebujú.“ Bhabie preto na záver videa rodičov prosí, nech radšej hľadajú iné riešenia, ako so svojimi deťmi riešiť problémy, než aby ich posielali od seba preč.

Dr. Phil sa k celej kauze vyjadril v interview pre NewsNation v programe Banfield, kde redaktorke spomínal, že hocičo, čo sa udeje na ranči, je najmä medzi zverencami a zamestnancami. Takisto spomenul, že k nemu neprišla žiadna spätná väzba z ranču Turn-About ohľadne prípadu s Bhad Bhabie. Tá však vo svojom videu reagovala argumentom, že jej mama podpisovala dokument, v ktorom dala súhlas so zverejnením osobných údajov medzi Turn-About a televíznou šou Dr. Phil. Dr. Phil teda vedel o všetkom, čo a na ranči v súvislosti s jej osobou dialo. 

Ryžovanie na problémovej mládeži

V Amerike je tento problém už dlhšiu dobu sledovaný a komentovaný zo strany aktivistov za duševné zdravie. Vznikol dokonca i pojem The trubled teen industry (biznis s problémovou mládežou, pozn. red.). Ide o sieť rezidenčných a liečebných centier, nápravnovýchovných programov, cirkevných škôl či centier pre liečbu drogovo závislých. Avšak bezpečnosť týchto zariadení je už dlhodobo sporná; či už ide o obvinenia zo zneužívania detí alebo zanedbaní bezpečnostných opatrení, ktoré viedli k tragickým úmrtiam. Keďže americká vláda na zariadenia nedohliada a nemá ani zákony, skrz ktoré by na ne vedela mať vplyv, fungujú naďalej bez toho, aby bola vyvodená právna zodpovednosť. Deti od 5 do 18 rokov tu tak môžu byť držané aj bez toho, aby s nimi prebehol súdny proces, proti ich vôli.

 

 

Paris Hilton volá po reformácii systému

„20 rokov som nemohla spať,“ spomína pre mesačník Rolling Stone Paris Hilton opisujúca bolesť a strach, ktoré cítila ešte dlho po tom, čo opustila nekonkretizované nápravnovýchovné zariadenie. Hilton na jeseň minulého roku spolu s demokratickými senátormi vystúpila na zhromaždení vo Washingtone, D. C., na ktorom volala po vyvodení zodpovednosti. Dedička hotelového impéria chce pre mladých ľudí docieliť, aby štát zákonmi lepšie pokryl ich bezpečie v zariadenia, v ktorých sa majú v prvom rade liečiť, nie naberať ďalšie traumy.

Hilton pre The Washington Post opísala i detaily toho, čo musela zažívať: „Dusili ma, fackovali, špehovali, keď som sa sprchovala a nedovolili mi spať. Nadávali mi a nútili užívať lieky bez toho, aby mi pred tým určili diagnózu.“ Transport na miesto prebiehal tak, že ju ako 16 ročnú uprostred noci spútali a uniesli zamestnanci zariadenia. Zverila sa aj s desivým zážitkom zo zariadenia v Utahu: ,,Bola som zavretá na samotke v miestnosti, ktorá bola pokryté škrabancami a krvavými šmuhami.". Hilton vyzýva i prezidenta Bidena k ráznym krokom v utvorení novej legislatívy, ktorá by americkú mládež chránila pred nekompetetnými a nebezpečnými zariadeniami, ktorým ide len o zisk. "Federálne právo a financovanie sú nevyhnutné na to, aby sa v Amerike zaviedla skutočná reforma a zodpovednosť," prízvukovala Paris Hilton na proteste.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:35