Instagram/nataliamuchova, archív Natálie Muchovej/Fashion LIVE
StoryEditor

Keď žena dosiahne úspech, mnohí si myslia, že sa k nemu dostala cez posteľ, hovorí modelka a influencerka

Dominika Pacigová22.01.2022., 11:00h
Natália Muchová sa od 18 rokov venuje modelingu a na sociálnych sieťach otvára tabu témy. Ako to vníma jej okolie?
Lajkuj Brainee.sk na

Od 18 rokov sa venuje modelingu a precestovala viacero krajín. Natália Muchová na sociálnych sieťach odkrýva zákulisie života modeliek, no približuje aj tabu témy. Denne tak naráža na nepríjemné komentáre. 

„Keď žena dosiahne úspech, mnohí si myslia, že sa k nemu dostala cez posteľ. To však nepočúvam iba na internete, ale aj od ľudí z môjho okolia,“ hovorí pre Brainee Natália Muchová.

Na sociálnych sieťach pôsobíš ako sebavedomá žena. Pochybovala si niekedy o sebe alebo o svojom tele?

Najmä na strednej škole som bola čiernou ovcou triedy, nebola som dostatočne ženská a vypočula som si rôzne nepríjemné poznámky. Trvalo mi dlhý čas, kým som sa dostala do bodu, že som začala byť spokojná sama so sebou. Veľmi mi pomohol modeling, pretože vďaka cestovaniu som sa osamostatnila.

Modelingu si sa však začala venovať pomerne neskoro.

Je pravda, že mnohé baby začínajú už v štrnástich, zatiaľ čo ja som sa na túto dráhu vydala až v osemnástich. Keďže mám iba 168 centimetrov, jediným spôsobom, ako v tom čase preraziť, bolo vycestovať do Ázie.

Ľudia majú často skreslené predstavy o živote modeliek. Aká je realita?

Realita života topmodeliek je iná, no my, modelky, žijeme skôr „študentský život“. V mojom prípade to teda znamená, že niekam vycestujem, snažím sa zarobiť si peniaze, makám od rána do večera, behám po castingoch a foteniach. Tie vedia byť poriadne dlhé.

Ako dlho trvajú? 

12-hodinový pracovný deň je úplne bežný. Mala som už aj nakrúcanie reklamy, ktoré trvalo dokopy 40 hodín, na spánok sme mali len štyri hodiny.

Existujú medzi modelkami skutočné priateľstvá alebo ide skôr o tvrdý konkurenčný boj?

Dá sa povedať, že najlepšie priateľstvá som si vybudovala vďaka modelingu. Keďže nejde o klasickú prácu, nikto iný ťa nedokáže pochopiť tak, ako iní modeli a modelky.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NATALIA MUCHOVA (@nataliamuchova)

Je mužský svet modelingu iný ako ženský? 

Mužov – modelov je menej, konkurencia medzi nimi je menšia. Často sa deje aj to, že my fotíme dvanásť hodín, zatiaľ čo muži len štyri. Naopak, aj práce majú menej.

Od čoho zvyčajne závisí množstvo a intenzita práce?

Od toho, či tvoj look pasuje do toho, čo značka hľadá. Pokojne sa môže stať, že istý čas máš veľa práce, no prídeš o rok neskôr a bude toho omnoho menej.

Riešila si niekedy to, či si dostatočne dobrá, prípadne pekná pre klientov?

Modeling nie je len o výzore. Keď nevieš pózovať, nemá to zmysel. Nikdy som sa však nedostala do situácie, že by som dlho nemala prácu, a preto som takéto pocity nemala.

Mala som však spolubývajúce, ktoré sa spytovali, či sú dostatočne pekné a či majú dobrú postavu. Sú totiž agentúry a agenti, ktorí sa nesprávajú zdravo k modelkám, a potom im hovoria, aby schudli. To vie dať sebavedomiu dobrú facku.

Ako je to so stravou? Musíš sa nejakým spôsobom obmedzovať, aby si si udržiavala postavu?

Nikdy som sa nemusela obmedzovať, mám veľké šťastie, že mám dobrý metabolizmus. Vždy som sa snažila zdravo stravovať, popri tom športovať, no nikdy som nehladovala.

Už tri roky sa stravuješ rastlinne. Dá sa takto fungovať aj počas fotení či castingov?

Doma sa stravujem 100 % vegánsky, no keď klienti objednajú jedlo, ktoré je vegetariánske, som s tým v poriadku.

Okrem toho môj priateľ pracuje v cateringu, kde vzniká veľa zvyškov jedla, ktoré by sa vyhodilo. V takomto prípade je jedlo lepšie zjesť, než by sa malo vyhodiť.

Máš nejaké vegánske jedlo, ktoré by si dokázala jesť denne?

Chutí mi veľa jedál, no v poslednom čase som začala robiť halušky na vegánsky spôsob. Taktiež mám rada kuchyňu inšpirovanú Japonskom alebo Kóreou.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NATALIA MUCHOVA (@nataliamuchova)

Okrem modelingu búraš na sociálnych sieťach predsudky a otvorene hovoríš o tabu témach. Uverejnila si nejaký post alebo video, ktoré si s odstupom času oľutovala?

Keď som bola na Bali, nesprávnym spôsobom som sa vyjadrila k ich pravidlu, ktoré sa týka menštruácie. Nemala som hovoriť o kultúre, o ktorej nič neviem, no vtedy som si to neuvedomila. Tým, že sa vyjadrujem verejne, moja hlúposť sa dostala k viacerým ľuďom. Videá som následne stiahla, viem, že som urobila chybu, ktorú už snáď nezopakujem.

Máš nejaké hranice, ktoré by si na sociálnych sieťach neprekročila?

Nevyjadrovala by som sa k iným ľuďom. Čo sa týka mojej osoby, jediná vec, ktorú by som nedávala na internet, sú intímne partie. 

Skutočne hovoríš o rôznych témach, od ochlpenia až po menštruáciu. Ako to vnímajú tvoji najbližší?

Ako modelka som robila aj fotenia v spodnej bielizni, s tým moja rodina nebola stotožnená. Prešli sme si procesom vysvetľovania, že je to moje telo, som dospelá a zodpovedá za to, ako sa prezentujem. 

A čo tvoji kamaráti? 

Práve vďaka tomu, že som postla fotky v spodnej bielizni, som prišla o priateľov. Nechápem, ako na takýchto veciach môže krachnúť desaťročné priateľstvo, ale asi nebolo skutočné.

Pod príspevkami máš aj pár nepríjemných komentárov. Ako v sebe spracovávaš hejterov? 

Niektoré komentáre na sociálnych sieťach sú hlúpe a primitívne. Ľudia hejtujú len preto, že v ich živote sa deje niečo zlé, a potrebujú sa vyzúriť. 

Prednedávnom som napríklad postla video o modelingu, kde som približovala zákulisné informácie. Dostalo sa však na nesprávnu stranu TikToku a pod videom sa objavilo množstvo nenávistných komentárov.

@nataliamuchova #stitch with @willard503 A toto sa deje ešte pred úpravou fotiek?… Česť výnimkam #modelka #moda #behindthescenes #modeling ♬ THICK AS THIEVES - Jack & Charly

Akých napríklad? 

Keď žena dosiahne úspech, mnohí si myslia, že sa k nemu dostala cez posteľ. To však nepočúvam len na internete, ale aj od ľudí z môjho okolia. 

Momentálne žiješ v Montreale. Prečo si sa rozhodla usadiť v Kanade?

Môj priateľ je odtiaľto, v Kanade mám určite viac príležitostí ako by on mal na Slovensku.

Taktiež je tu viac ľudí v pohode s ochlpením. Vždy komunikujem s klientom, že sa primárne neholím. Keď padnú tieto slová, ľudia sa nad tým zamýšľajú. Veľakrát som už dostala odpoveď, že si nohy nemusím holiť, že bude stačiť len podpazušie. To by v Ázii neprešlo.

Plánuješ ostať žiť v zahraničí?

Chceli by sme sa presťahovať do Európy, uvažovali sme nad Viedňou, kde študuje moja sestra.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:49