Vinczeová, Kristína Tormová/Instagram
StoryEditor

Instagram hlási pozitívnu očkovaciu vlnu. Do boja za vakcináciu vyrazili influenceri

bed15.11.2021., 07:13h
Priložili ruku k dielu. Na sociálnych sieťach sa naplno rozbehla prirodzená kampaň, ktorá má ľudí presvedčiť ísť sa očkovať. Vedú ju známi slovenskí influenceri.
Lajkuj Brainee.sk na

Prečo prirodzená? Nie je totiž riadená ministerstvom zdravotníctva ani nikým z vlády. Influenceri sa sami spontánne rozhodli, že s dezinformáciami, HOAXami a nepravdivými historkami o očkovaní zatočia. Cez vlastné príbehy a cez výzvy vysvetľujú ľuďom, že vakcína nie je strašiak a niet sa čoho báť.

„Mrzí nás, že týmto budú mať pokazenú nedeľu profesionálni hejteri a správcovia anonymných účtov, ktorých teraz čaká veľká kopa práce. Pardon!,“ znie na profile ministerstva.

Iniciatívu vítajú

Ministerstvo zdravotníctva SR dlho bojovalo za finančné prostriedky na očkovaciu kampaň. V porovnaní s inými európskymi krajinami sme výrazne zaostávali. V čase, kedy sa vakcíny v plnom prúde riešili napríklad v severských krajinách, my sme viedli siahodlhé debaty o celoplošných testovaniach. Napríklad primátor Bratislavy Matúš Vallo sa svojho času vyjadril: Očkovacia kampaň má na všetkých vyskakovať spoza každého rohu. Mali by sme informačne bombardovať ľudí a zahltiť ich.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fero (@fero_joke)

To sa však nestalo, marketéri a odborníci boli pripravení vyraziť do boja s dezinfoscénou, dostali však stopku. Minister financií Igor Matovič odmietal uvoľniť peniaze zo štátnej kasy. Možno aj preto teraz ministerstvo zdravotníctva víta iniciatívu influencerov.

„Typická lavína protihejtu, nadávok až výhražiek, ktoré po takýchto príspevkoch vždy nasledovala, bude mať teraz čo robiť, aby túto pozitívnu atmosféru prekonala. Veľmi radi by sme si za toto pripísali zásluhy, ale nemáme ich. Táto iniciatíva vznikla spontánne, zdola, nie je to súčasťou oficiálnej kampane, nevieme za toto ponúknuť nič iné, len náš obdiv a morálnu podporu,“ pochvaľujú známe osobnosti na svojom Facebooku.

Zvučné mená

Zora Czoborová, Kristína Tormová, Adela Banášová či Fero Joke sú len niektorí z celebrít, ktorí o očkovaní hovoria otvorene, úprimne a vyzývajú na vakcínu svojich followerov. Potenciálne môžu dokopy zasiahnuť státisíce ľudí. Túto pozitívnu vlnu, ako ju sám nazval, spustil na Facebooku lekár Milan Kulkovský, ktorý sa často k pandémii ako odborník vyjadruje a poukazuje na veľmi zlú situáciu.

„Je nás veľmi veľa, no doteraz nás nebolo počuť. Priestor sa sociálnych sieťach obsadila nenávisť, hejt, konšpiračné teórie a hoaxy. Aj tí, ktorí mohli a mali niečo povedať, často radšej mlčali, aby sa vyhli konfliktom, ktoré vyvolávali fanúšikovia alternatívnej “praudy”. V spleti protichodných informácii, chaose dezinformácii a vlastného strachu sa stratili aj tí, ktorých rozhodnutie neočkovať sa priviedlo na nemocničné lôžka. Mnohí z nich sa pýtajú, prečo? Prečo uverili svojmu svojmu strachu? Prečo nedôverovali lekárom a vedcom? Prečo verili politikom a pseudoodborníkom, ktorým na nich nikdy nezáležalo? Prečo? Byť ticho, znamená neurobiť nič preto, aby sme ako spoločnosť pandémiu Covid-19 porazili,“ píše na sociálnej sieti lekár.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:36