SpievankovoZahrajko/Facebook
StoryEditor

Dráma v biznise, ktorý profituje na deťoch. Dvojica Spievanka a Zahrajko končí: Rozpad sprevádzajú odkazy na sociálnych sieťach

Nikola Michalkova06.03.2024., 11:00h

Na Slovensku fungujú niekoľko rokov, deti ich milujú. Obľúbená dvojica ale napokon končí.

Lajkuj Brainee.sk na

Nerozlučná dvojica začala svoju púť v roku 2002. Nahrávali detské piesne, vydávali videá a tešili deti po celom Slovensku. Po 22 rokoch ale prichádza zlom a obľúbená veselá dvojica sa háda na Facebooku. Zahrajko hovorí, že mu Spievanka nevyplácala honorár, na ktorom sa dohodli a začali ho nahrádzať, ona jeho tvrdenia vyvracia.

Kde je skutočná pravda, sa asi nedozvieme. Dvojica si cez statusy odkazuje a vyvracia argumenty.

Odkazy na Facebooku

Spievankovo je dlhé roky súčasťou detského sveta, ale registruje ich viac menej každý. Nerozlučná dvojica Spievanka a Zahrajko bavila deti a nikdy by sa nezdalo, že by medzi nimi boli nejaké nezhody. Posledné obdobie ale bolo zjavne rušné a vyplávali na povrch informácie, ktoré veru nepotešia.

Richard Čanaky, ktorý 22 rokov vystupoval ako Zahrajko, si založil samostatný profil, kde zverejnil kontroverzný status. Opísal, aké na ňom uplatňovala údajné praktiky speváčka Mária. Spievankovo založila so svojím manželom, ktorý bol manažérom a vybavoval podujatia. Začalo to finančnými nezrovnalosťami, pričom Richardovi prestali vyplácať polovicu zo ziskov z koncertov. Fungovali bez zmluvy, to znamená, že ich dohoda o vyplácaní polovice bola len ústna. Richard tvrdí, že často nakupoval drahú aparatúru za svoj honorár. „Keď sa zlomil mikrofón, kúpil som ďalší zo svojich honorárov,“ uvádza v príspevku. Keď kupovala niečo Mária, dávala si to do nákladov firmy.

„Keď mi Mirko vyplatil decembrové koncerty pre niekoľkými rokmi, keď vianočný program vznikol, tak som sa pýtal, prečo som dostal tak málo peňazí, veď sme mali množstvo koncertov. Dostal som odpoveď, že nové kulisy boli veľmi drahé,“ vysvetľuje.

Avšak to nebolo všetko. Richard si v určitom období mal prechádzať ťažkým obdobím, keď sa rozvádzal so svojou manželkou. Už vtedy sa rozhodol, že bude vystupovať ako Zahrajko sám, bez Márie. Tá to ospravedlňovala tým, že mu to pomáhalo v dobe rozvodu. Čanaky ale tvrdí, že jeho samostatné vystupovanie nebolo spôsobené rozvodom. „Dôvodom môjho rozhodnutia vystupovať bez Márie bol šok, zlý sen, že Mária mi bez akejkoľvek predchádzajúcej debaty či aspoň náznaku práve v čase, keď som čakal na vyplatenie ziskov, jedného dňa chladne a tvrdo oznámila, že mi nedajú nič. Ja som potreboval živiť rodinu a svoje tri deti,“ píše.

Značka Zahrajka

Ďalším problémom bola značka Zahrajka. Mária Podhradská tvrdí, že jej manžel dal kedysi zaregistrovať Spievankovo, preto sa Richard rozhodol, že si dá zaregistrovať Zahrajka. Zistil, že firma Tonada, pod ktorou vystupuje Spievankovo, podala prihlášku skôr. „Mária píše, že právoplatne získali značku Zahrajko. Získali je správne slovo. Požiadali o ňu úskokom, za mojím chrbtom, a keď som na to náhodou prišiel pri tom, ako som o ňu šiel sám požiadať a mohol som jej to ešte stopnúť, presvedčila ma, že oni to vlastne robia pre moje dobro,“ píše v príspevku.

Vyhrážky

V príspevku ďalej pokračuje, že mu Mária mala pohroziť vyhadzovom v prípade, že nepodpíše to, čo chcela. Vtedy sa obrátil aj na jeho známu, ktorá bola právnička. Tá mu vysvetlila, že jej praktiky nie sú právne v poriadku. V tom čase sa spustilo aj turné v Cinemaxe, o ktorom sa dozvedel až z Facebooku, a v upútavkách sa objavoval niekto iný pod menom Zahrajko. Pokračovalo to jarným turné, na ktorom mal hrať tiež, ale napokon si to Mária rozmyslela.

A čo na to Mária Podhradská?

Tá svoju reakciu na Facebooku zabaľuje do príjemných a ľudských slov, pričom vyvracia Čanakyho tvrdenia. Opísala, že pôvodne začali ako dobrí priatelia, ktorí nemali víziu urobiť z projektu podnikanie. „Spievanka a Zahrajko boli vždy primárne o láske k hudbe a láske k deťom,“ napísala.

Vo svojom príspevku uvádza, že reaguje preto, že „Zahrajkov status poškodil moje meno, ako aj meno značky Spievankovo“. Dodáva, že firmu založila spolu s manželom, pretože Richard do toho ísť takýmto spôsobom nechcel. Do Spievankova vložili svoje vlastné peniaze a tvrdí, že majú právo rozhodovať. Čo sa týka obvinení o tom, že by mu mali prestať vyplácať honoráre, Mária tvrdí, že to nie je pravda. „Riška sme vždy za jeho umelecké výkony vyplácali riadne a načas – presne podľa ústnej dohody. Ústnej, keďže Riško nám odmietol čokoľvek podpísať,“ píše. „Riško má od nás lukratívny príjem. A to aj napriek tomu, že do firmy nevložil ani jedno jediné euro.“

Okrem toho tvrdí, že Čanaky dostal zaplatené aj v dobe, keď ich firma prechádzala náročným obdobím a sami si nevyplácali ani cent. No ako sme písali vyššie, Richard má na vec iný pohľad. On hovorí, že neustále ustupoval, aby udržal dvojicu pokope a robil tak radosť deťom, Mária tvrdí, že ustúpili aj oni jemu. „Ustúpili sme. Mnohokrát. Riško od nás dostal povolenie používať značku Zahrajko na neverejných akciách. Na značke, ktorú sme budovali z našich zdrojov zarábal aj bez toho, aby sme na jeho ziskoch mali akýkoľvek podiel,“ tvrdí.

Zároveň ale tvrdí, že sa k nim stále môže pridať na pripravované jarné turné. Avšak pokračuje, že mu nevyhovejú v tom, aby značku Zahrajko vlastnil. On ale zjavne záujem už nemá, keďže spolu s jeho partnerkou začína nový projekt Cupi Lupi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 06:13