Organizátori Colours of Ostrava musia vysvetľovať, prečo nechceli pustiť ľudí so symbolmi dúhových farieb.Instagram/colours_cz/
StoryEditor

Škandál na Colours of Ostrava. Nechceli vpustiť ľudí odetých do dúhových farieb, organizátori ochranku preškolili

iDnes.cz21.07.2023., 10:00h

Obsluha pri vchode do areálu nechcela vpustiť ľudí, ktorí na sebe mali symboly dúhových farieb odkazujúcich na príslušnosť k sexuálnym menšinám alebo spolupatričnosť s nimi. Organizátori sa voči obvineniu ohradili a vysvetľujú to slovami, že ide len o "zlyhanie jednotlivca".

Lajkuj Brainee.sk na

"Ak sa tento prípad stal, aj keď o ňom v tejto chvíli nemáme žiadne informácie a nemáme k dispozícii spomínaný záznam, potom je to zlyhanie jednotlivca a ospravedlňujeme sa za jeho hrubé a nezodpovedné správanie. Znova sme preškolili ochranku," reagovala spoločnosť Colours of Ostrava na Twitteri.

Autor informácie, novinár z Deníku N, ktorý si incident nahrával, následne záznam zverejnil.

Organizátori sa voči článku, ktorého titulok konkrétne prirovnával dúhové farby k hákovému krížu, ohradili. "Veľmi dôrazne a s maximálnou vážnosťou sa ohradzujeme voči obvineniu... Je absurdné (...) obviňovať a spájať festival Colours of Ostrava s najhorším symbolom v dejinách ľudstva," uviedli.

Zároveň dodali, že o ich tolerancii a otvorenosti svedčí nielen ich dúhové valentínske prianie: "Láska má mnoho podôb. Ako dúha farieb. A my vítame každého na Colours. Šťastného Valentína."

Počas rokov a úspešných ročníkov festivalu vystúpilo okrem iných aj množstvo interpretov, ktorí verejne podporujú LGBTQ+ komunitu alebo sa k tomu dokonca sami hlásia. Napríklad len minulý rok zaspievala speváčka LP, ktorá sa netají svojou lesbickou orientáciou, a speváčka a skladateľka Phoebe Bridgers, ktorá je bisexuálna.

V roku 2019 vystúpila na Colours of Ostrava indierocková skupina Florence and the Machine na čele s pesničkárkou Florence Welch, ktorá dlhodobo podporuje práva homosexuálov a na koncertoch pravidelne vyvesuje dúhové vlajky. A v roku 2016 prišla na festival nórska víla Aurora, otvorená obhajkyňa práv etnických a sexuálnych menšín.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 00:54