Ilustračné foto.Reprofoto, Youtube/scorpions//
StoryEditor

Scorpions zmenili text svojej najznámejšej piesne. Nie je správne romantizovať Rusko. odkazujú

TASR01.06.2022., 12:00h

Nemecká hardrocková skupina Scorpions pozmenila text svojej slávnej skladby Wind of Change, ktorá podľa jej autora, speváka Klausa Meineho, „romantizuje Rusko“. Hudobník k tomuto kroku pristúpil v súvislosti s ruskou vojenskou a politickou agresiou voči Ukrajine, informoval v utorok denník The Guardian.

Lajkuj Brainee.sk na

„Neviem si dobre predstaviť, že by som ešte niekedy zaspieval túto skladbu tak ako v minulosti. Jednoducho už nie je správne romantizovať Rusko slovami 'Kráčam popri rieke Moskva / Do Gorkého parku / Nechaj spievať svoju balalajku',“ povedal Meine v rozhovore pre týždenník Die Zeit.

Ukrajina čaká na zmenu vetra

Počas prebiehajúceho amerického a európskeho turné sa rozhodol zmeniť úvodné slová textu na „Teraz počúvajte moje srdce / Vraví, že Ukrajina / Čaká na zmenu vetra“. Úpravou prešla aj druhá sloha textu: „Temná a osamelá noc / Naše sny však nikdy nezomrú / Čakáme na zmenu vetra“.

 Pieseň je všeobecne vnímaná ako „soundtrack“ k obdobiu ekonomických a spoločenských zmien v bývalom Sovietskom zväze, ktoré predznamenali koniec studenej vojny.

Celosvetový hit

Meine (74) sa pri komponovaní skladby inšpiroval účasťou Scorpions na Moskovskom hudobnom festivale mieru v auguste 1989. Pieseň vyšla v januári 1991 a stala sa celosvetovým hitom.

Spevák v zmienenom rozhovore pre Die Zeit zároveň pripomenul, že skupina odvtedy odohrala na Ukrajine viacero koncertov vrátane vystúpení v mestách Doneck, Charkov a Odesa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:47