GitaristaTASR/AP/Chris Donovan
StoryEditor

Eric Clapton sa stal hviezdou antivaxerskej scény: Zaočkovaní sú obeťami hromadnej hypnózy, tvrdí

iDnesLukáš Kovalčík07.02.2022., 13:00h
Každý, kto sa nechal zaočkovať vakcínou proti covidu, je obeťou masovej hypnózy. Tvrdí to gitarista Eric Clapton (76).
Lajkuj Brainee.sk na

Rocker so svojimi teóriami, ktoré odmieta väčšina vedcov, vystupuje aj v piesni, ktorú vydal so spevákom Vanom Morissonom. Inšpirovala ho vlastná skúsenosť po aplikácii vakcíny AstraZeneca.

K očkovaniu má údajné obete hypnózy nútiť podľa Claptona podprahová reklama. Tá sa k ľuďom podľa rockera dostane rôznymi kanálmi, napríklad počas reklám pri videách na platforme YouTube.

Teória

Na teóriu masovej hypnózy, ktorú vedci rezolútne odmietajú, Clapton vraj narazil náhodou. Pri bližšom skúmaní mu ale začala dávať zmysel. „Kúsok po kúsku som si skladal akúsi hrubú skladačku. A to ma prinútilo k ešte väčšiemu odhodlaniu,“ dodal.

Hudobník tak ďalej vystupuje nielen proti očkovaniu, ale aj proti opatreniam spojeným s pandémiou koronavírusu. A to napriek tomu, že mu jeho názory podľa neho predčasne ukončili kariéru. „Moja kariéra už aj tak takmer skončila. V okamihu, keď som prehovoril, to bolo takmer pred 18 mesiacmi, som bol nútene poslaný do penzie,“ uviedol s tým, že vystupovanie proti očkovaniu mu ovplyvnilo aj osobný život. „Môj telefón nezvoní veľmi často. Nedostávam už toľko správ a e-mailov.“

​V roku 2020 sa gitarista spojil so spevákom Vanom Morrisonom (76) a spoločne vydali pieseň Stand and Deliver, ktorá brojí proti pandemickým obmedzeniam. „Spojil som sily s Vanom. Dostal som tip, že sa Van stavia proti opatreniam, a pomyslel som si: Prečo to nerobí nikto iný? Tak som ho kontaktoval,“ uviedol Clapton o okolnostiach vzniku protestnej skladby.

Protest song

„Poslal mi Stand and Deliver, ktorú už mal nahranú. Keď som o tom potom hovoril s inými muzikantmi, zistil som, že to nikto nechce počuť. Bol som zmätený, zdalo sa mi, že som jediný človek, ktorému to pripadá dôležité, alebo dokonca nutné,“ povedal gitarista.

Clapton sa ale obhajuje tým, že ho od očkovania odradila vlastná „katastrofická" skúsenosť s vakcínou od firmy AstraZeneca. „Mal som zmrznuté a necitlivé ruky a nohy a dva týždne som bol prakticky nepoužiteľný, bál som sa, že už nikdy nebudem hrať… Nikdy som sa nemal k tej ihle priblížiť. Ale tá propaganda tvrdila, že vakcína je bezpečná pre každého,“ dodal Clapton.

Rozsiahly vedecký výskum, ktorým sa zistilo, že vakcíny ponúkané v Británii sú bezpečné a zachraňujú životy, Clapton označil za „propagandu". Hudobník zároveň vyhlásil, že nebude vystupovať na žiadnych podujatiach, kde sa bude od návštevníkov vyžadovať dôkaz o zaočkovaní.

Nie je to prvá kontroverzia

Legendárny gitarista v minulosti priťahoval pozornosť publika nielen svojim gitarovým umením, ale neraz aj kontroverznými vyjadreniami.

„Máme dnes večer v publiku nejakých cudzincov? Ak áno, zdvihnite ruky. Tak kde ste? Nech ste kdekoľvek, myslím, že by ste mali všetci odísť. Nielen opustiť sálu, opustiť našu krajinu. Nechcem vás tu, v izbe alebo v mojej krajine. Počúvaj ma, človeče! Myslím, že by sme mali hlasovať za Enocha Powella. Enoch je náš človek,“ tieto slová zazneli na koncerte hudobnej legendy v roku 1976 v Birminghame.

Viditeľne opojený na pódiu Clapton takto vyjadril silnú podporu pravicovému britskému politikovi Enochovi Powellov. O mnoho rokov neskôr sa vyjadril, že nie je rasista. Svoje tvrdenia ospravedlňoval tým, že v danej dobe bol alkoholik a drogovo závislý. Slávny hudobník dlhé roky trpel závislosťou od heroínu a alkoholu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:12